ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کلاه تبدیل افکار به متن
میان رشته ای

توسعه کلاه هوشمندی که بدون جراحی می‌تواند افکار را به متن تبدیل ‌کند

این فناوری کاملاً غیرتهاجمی است و برخلاف ایمپلنت‌های نورالینک نیازی به جراحی مغز ندارد.

آزاد کبیری
نوشته شده توسط آزاد کبیری | ۳۱ تیر ۱۴۰۴ | ۱۹:۰۰

دانشمندان یک «کلاه هوشمند» توسعه داده‌اند که می‌تواند امواج مغزی را بخواند و افکار را آنی به متن نوشتاری تبدیل کند. این فناوری کاملاً غیرتهاجمی است و برخلاف پروژه‌هایی مانند نورالینک نیازی به جراحی مغز ندارد. کلاه جدید می‌تواند در آینده به ابزاری مفید برای کمک به بیماران سکته مغزی و افراد ناتوان در تکلم تبدیل شود.

براساس گزارش آسوشیتدپرس، محققان در دانشگاه فناوری سیدنی (UTS) استرالیا با توسعه یک کلاه هوشمند، ایده تبدیل افکار به متن را به واقعیت تبدیل کرده‌اند؛ البته این فناوی شباهتی به کلاه جادویی کتاب‌های «هری پاتر» ندارد و افکار شما را بازگو نمی‌کند. در واقع فناوری محققان دستگاهی است که برپایه الکتروانسفالوگرافی (EEG) کار می‌کند، الگوهای امواج مغزی را ثبت و با کمک هوش مصنوعی آنها را به کلمات و جملات تبدیل می‌کند.

کلاه هوشمند برای تبدیل افکار به متن

برخلاف روش‌های تهاجمی که نیازمند کاشت ایمپلنت در مغز هستند، این فناوری کاملاً ایمن و خارجی است. محققان توضیح می‌دهند که این سیستم از دو لایه هوش مصنوعی برای رمزگشایی افکار بهره می‌برد؛ در مرحله اول مدل یادگیری عمیق (Deep Learning) سیگنال‌های خام و پیچیده EEG را تحلیل و آنها را به کلمات منفرد ترجمه می‌کند. در مرحله دوم یک مدل زبانی بزرگ وارد عمل می‌شود. این مدل کلمات رمزگشایی‌شده را دریافت، خطاهای احتمالی مرحله قبل را اصلاح و آنها را در قالب جملاتی منسجم و معنادار بازسازی می‌کند.

کلاه تبدیل افکار به متن

این سیستم درحال‌حاضر به دقت حدود ۷۵ درصد دست یافته است ولی محققان در تلاش هستند تا این دقت را به ۹۰ درصد برسانند. مهم‌ترین کاربرد این فناوری در حوزه پزشکی است. محققان می‌گویند: «ما به نیازهای بیمارانی که یکی از عملکردهای خود را از دست داده‌اند، نگاه می‌کنیم و سپس با استفاده از فناوری، برای بازگرداندن آن عملکرد تلاش می‌کنیم.» این کلاه هوشمند می‌تواند به افرادی که به‌دلیل سکته مغزی، فلج یا بیماری‌های دیگر توانایی تکلم خود را از دست داده‌اند، کمک کند تا دوباره با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار کنند.

آزاد کبیری

دانش‌آموخته‌ی ساکتِ زبان‌شناسی هستم و همان‌قدر که به کلمات علاقه‌مندم، سرک‌کشیدن به هر گوشه‌ از تکنولوژی و علم را هم دوست دارم. حدود 15 سال نیز از نگارش اولین متن رسمی من می‌گذرد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی