محققان: پلکزدن میتواند به تقویت بینایی کمک کند
پلکزدن نه تنها تجربه بصری ما را مختل نمیکند، بلکه باعث تنظیم شدت نور ورودی به چشم و در نتیجه، تقویت بینایی میشود.
یافتههای یک پژوهش جدید در ژورنال PNAS نشان میدهد که پلک زدن قدرت تحریک شبکیه را افزایش میدهد و به این ترتیب، بینایی، علیرغم از دست رفتن موقت نور، تقویت میشود. نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که پلک زدن بینایی را نیز تقویت میکند.
ما اغلب بیشتر از چیزی که برای مرطوب کردن چشمها لازم است پلک میزنیم. این مسئله کنجکاوی دانشمندان را برانگیخته و اخیراً تحقیقات برای یافتن کاربردهای پلک زدن بیشتر شدهاند.
پژوهشهای گذشته نشان میدادند که پلک زدن باعث تجدید حواس ما میشود، به شناسایی اشیاء کمک میکند، و جریان پیوسته اطلاعات ورودی از طریق چشم را به تکههای کوچکتر تقسیم میکند.
البته وقتی پلک میزنیم، برای حدوداً ۳۰۰ میلیثانیه چیزی را نمیبینیم _ حتی اگر متوجه این اتفاق نشویم. این اخلال، در بینایی ما تأثیر میگذارد؛ اما جالب آن که تأثیرش مثبت است. پژوهشهای گذشته نشان میدادند که فعالیت اعصاب هنگام بسته شدن چشمها کاهش مییابد، اما بلافاصله پس از بازن شدن چشمها به اوج میرسد.
پلک زدن چگونه بینایی را تقویت میکند؟
پژوهشگران دانشگاه راچستر نیویورک از ردیابهای چشم با قدرت تفکیک بالا استفاده کردند. هدف آنها این بود که تأثیر پلک زدن را در ۱۲ فرد هنگام تماشای تصاویری با تضادهای نوری متفاوت روی یک صفحه نمایش بسنجند.
چون هر دو چشم همزمان پلک میزنند، آنها فقط یک چشم را در هر فرد زیرنظر گرفتند. شدت نور ورودیهای بصری شرکتکنندگان نیز ثبت شد.
پژوهشگران دریافتند که پلک زدن، متناسب با زمان تماشای صفحه نمایش، قدرت سیگنالهای بصری ورودی را از طریق تغییر شدت نور ورودی به شبکیه افزایش میدهد.
شرکتکنندگان هم ناآگاهانه پلک میزدند، هم در مواردی از آنها خواسته میشد تا این کار را بهصورت ارادی انجام دهند. در هر دو مورد، پلک زدن بینایی آنها را تقویت میکرد.
یافتههای پژوهشهای قبلی نشان میدادند که پلک زدنهای واقعی (غیرارادی) توجه را افزایش میدهند. اما پژوهشگران دریافتند که اگر روشنایی بهگونهای تغییر کند که شرایط پلک زدن شبیهسازی شود، بینایی همچنان تقویت میشود. این نشان میدهد که پلک زدن نه تنها پردازش بصری را مختل نمیکند، بلکه باعث تقویت حواس میشود.
علاوه بر این، پژوهشگران دریافتند که پلک زدن باعث قالببندی مجدد اطلاعات بصری میشود. این مشابه اثر حرکات دیگر چشم است که متوجه آنها نمیشویم؛ برای مثال، حرکت جهشی بسیار سریع چشم و رانش چشمی (حرکت ناگهانی چشم وقتی روی یک سوژه متمرکز مانده) که نشانگرهای فضایی و زمانی را به اطلاعات بصری اضافه میکنند.
با توجه به این که حدوداً در ۱۰ درصد زمان بیداری، چشمهایمان بهعلت پلک زدن بسته هستند، خبر خوبی است که بدانیم این پدیده فوایدی نیز دارد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.