ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

ماده و پادماده
میان رشته ای

برخورددهنده هادرونی بزرگ اولین شواهد سنگین‌ترین ذره پادماده تاریخ را کشف کرد

دانشمندان برخورددهنده هادرونی بزرگ (LHC) در مرکز سرن موفق شدند اولین مدرک از سنگین‌ترین ذره پادماده در جهان را پیدا کنند.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۲ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۰

برخورددهنده هادرونی بزرگ (LHC)، قدرتمندترین شتاب‌دهنده ذرات در جهان، دوباره دستاوردی عظیم داشته است. این برخورددهنده که در مرکز سرن وجود دارد، توانسته است نشانه‌های سنگین‌ترین ذره پادماده تاریخ را پیدا کند. دانشمندان این مرکز با شبیه‌سازی شرایط بیگ‌بنگ در تلاشند تا بفهمند که ماده چگونه بر پادماده غلبه کرده است.

ذره پادماده‌ای که LHC نشانه‌های آن را پیدا کرده، ذره همتای ماده‌ای موسوم به هایپرهلیم-4 است که کشف آن می‌تواند به دانشمندان در حل این معما کمک کند: چرا مواد معمولی توانستند بر جهان غلبه کنند، درحالی‌که ماده و پادماده در هنگام آغاز زمان به یک اندازه ایجاد شده بود.

برخوردهایی که در LHC رخ می‌دهد، حالتی از ماده را می‌سازد که با عنوان «پلاسمای کوارک-گلوئون» شناخته می‌شود. این دریای غلیظ از پلاسما همان «سوپ بنیادین» ماده‌ای است که حدود یک‌میلیونم ثانیه پس از بیگ‌بنگ جهان را پر کرد. «هایپرنوکلئی» و پادماده‌های همراهش از همین پلاسمای کوارک-گلوئون پدید می‌آید و به دانشمندان اجازه می‌دهد شرایط آغازین جهان را ببینند.

کشف اولین شواهد از ذره پادهایپرهلیم-4 با برخورددهنده هادرونی بزرگ

ذره پادهایپرهلیم-4

اکنون اولین شواهد از این هایپرنوکلئی که همتای هایپرهلیم-4 است، در ابزار ALICE در برخورددهنده هادرونی بزرگ مشاهده شده است. هرچند اکثر 9 آزمایش موجود در LHC، که هر کدام با دستگاه مخصوص خود انجام می‌شود، از طریق به‌هم‌زدن پروتون‌ها با سرعتی نزدیک به سرعت نور به نتیجه می‌رسد، در ALICE پلاسمای کوارک-گلوئون با به‌هم‌زدن ذرات بسیار سنگین‌تر، معمولاً هسته سرب یا یون‌ها، به‌وجود می‌آید.

چند وقت پیش دانشمندان از برخورددهنده یونی RHIC در نیویورک استفاده کردند تا پادهایپرهیدروژن-4 را شناسایی کنند. حالا دانشمندان سرن با ابزار ALICE همین رویکرد را تکرار کردند و موفق به مشاهده پاد-هایپرنوکلئی سنگین‌تری به‌نام پادهایپرهلیم-4 شدند که از دو پادپروتون، یک پادنوترون و یک پادلامبدا تشکیل شده است.

البته برخورد ذرات و داده‌های مربوطه در سال 2018 در ابزار ALICE به‌دست آمده بود، اما دانشمندان اکنون با یک تکنیک یادگیری ماشینی موفق شدند امضای پادهایپرهلیم-4 را پیدا و جرم آن را اندازه‌گیری کنند.

پاسخ این سؤال که چرا تعادلی بین ماده و پادماده در جهان وجود ندارد، هنوز کشف نشده است، اما شناسایی پادهایپرهلیم-4 و پادهایپرهیدروژن-4 می‌تواند به حل این معما کمک کند.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی