ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

قطار مگلو چین
میان رشته ای

چین به ساخت قطارهایی با سرعت 1000 کیلومتر بر ساعت نزدیک‌تر شد

رکورد قبلی سرعت قطارهای ابررسانای مغناطیسی یا مگ‌لو چین 623 کیلومتربرساعت بوده که حالا ظاهراً این رکورد شکسته شده است.

آزاد کبیری
نوشته شده توسط آزاد کبیری | ۱۵ بهمن ۱۴۰۲ | ۲۳:۵۹

شرکت چینی CASIC رکورد جدیدی درزمینه سرعت قطارهای خود ثبت کرده است. رکورد قبلی قطارهای ابررسانای مگ‌لو (Maglev) این شرکت 623 کیلومتر بر ساعت بود که حالا به‌نظر می‌رسد سرعت فعلی از این نیز فراتر رفته است. در سال 2022، رسانه دولتی چین ادعا کرد که مهندسان آن یک سیستم آزمایشی ابداع کرده‌اند که می‌تواند قطار را به سرعت 1000 کیلومتربرساعت در یک لوله خلاء برساند. به نظر می‌رسد چین دارد به این رقم خارق‌العاده نزدیک‌ می‌شود.

براساس گزارش Scmp، یک پیمانکار چینی ادعا کرده است که فناوری قطار ابررسانای مغناطیسی چین به پیشرفت قابل‌توجهی دست یافته است و می‌توان آن را جهشی بزرگ برای سیستم‌های حمل‌و‌نقل پرسرعت این کشور دانست. CASIC هنوز سرعت دقیق به‌دست‌آمده در طول آزمایش را اعلام نکرده، اما این نقطه‌عطف زمانی حاصل شد که قطار مگ‌لو درحال عبور از سیستم لوله با خلاء کم جدید بوده است.

رکورد جدید چین در سرعت قطار‌های مغناطیسی

قطارهای چین

با آنکه CASIC سرعت جدید را اعلام نکرده است، اما احتمالاً از رکورد قبلی که توسط قطار ابررسانای مگ‌لو قبلی ثبت شده بود، بیشتر بوده است. رکورد قبلی در اکتبر 2023 (مهر 1402) در شرایط غیرخلاء به سرعت 623 کیلومتربرساعت رسید. پیش از آن، آزمایش دیگری که شامل فناوری مگ‌لو ابررسانا با دمای بالا بود، در یک مسیر 380 متری به سرعت 234 کیلومتربرساعت دست یافت.

گزارش‌های رسمی تعامل موفقیت‌آمیز بین قطار، لوله و مسیر را در طول آزمایش تأیید می‌کنند و از شناورشدن پایدار قطارهای سنگین مگ‌لو خبر می‌دهند. به گفته CASIC این پیشرفت‌ها به‌طور قابل‌توجهی افزایش کارایی فنی این سیستم را نشان می‌دهند؛ این شرکت قصد دارد آزمایش‌هایی با سرعت بالاتر را نیز در آینده اجرا کند.

این قطار با استفاده از فناوری مگ‌لو ابررسانا به حالت شناور حرکت می‌کند تا اصطکاک را در حین عبور از لوله‌های خلاء به حداقل برساند. محیط نزدیک به خلاء مقاومت هوا را به طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهد که این امر منجر به افزایش فوق‌العاده سرعت قطار می‌شود.

آزاد کبیری

دانش‌آموخته‌ی ساکتِ زبان‌شناسی هستم و همان‌قدر که به کلمات علاقه‌مندم، سرک‌کشیدن به هر گوشه‌ از تکنولوژی و علم را هم دوست دارم. حدود 15 سال نیز از نگارش اولین متن رسمی من می‌گذرد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی