ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

زیردریایی
میان رشته ای

دارپا درحال ساخت یک زیردریایی کاملاً «بی‌صدا» است

این زیردریایی هیچ قطعه متحرکی ندارد و نیروی رانش آن توسط آهنرباهای الکتریکی و آب ایجاد می‌شود.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۴ تیر ۱۴۰۲ | ۲۳:۵۹

سازمان پروژه‌های پژوهشی پیشرفته دفاعی ایالات‌متحده (دارپا) قصد دارد یک زیردر‌یایی «بی‌صدا» تولید کند. این زیردریایی جدید که برای ساخت آن ظاهراً از فیلم «شکار برای اکتبر سرخ» سال 1990 الهام گرفته شده است، هیچ قطعه متحرکی ندارد و نیروی رانش آن توسط آهنرباهای الکتریکی و آب ایجاد می‌شود.

براساس گزارش‌هایی که در مورد این موضوع منتشر شده، زیرد‌ریایی دارپا فاقد قطعات متحرک است و به همین دلیل صدای زیادی ایجاد نمی‌کند. بنابراین زیردریا‌یی می‌تواند تا حد زیادی از دید شکارچیان مخفی شود و با حذف تداخل صوتی از داده‌های سونار، به کار نظارت و جمع‌آوری اطلاعات بپردازد. همچنین این زیردریایی توسط آهنربا و آب هدایت می‌شود.

نکات مربوط به ساخت زیردریایی دارپا

برای ساخت این زیردریایی از مفهومی به نام مگنتوهیدرودینامیک (MHD) کمک گرفته شده است. «سوزان سویتنبانک»، مدیر برنامه PUMP در دفتر علوم دفاعی دارپا، توضیح می‌دهد:

«بهترین بازدهی که تا به امروز یک شتاب‌دهنده مگنتوهیدرودینامیک نشان داده، در سال 1992 و با Yamato 1 ثبت شده است؛ یک کشتی 30 متری که با استفاده از 4 تسلا قدرت میدان مغناطیسی، به 6.6 گره با بازدهی حدود 30 درصد دست یافت.»

او در ادامه می‌گوید:

«در چند سال گذشته پیشرفت‌هایی درزمینه آهنرباهای اکسیدمس-باریم زمینی کمیاب (REBCO) انجام شده است که میدان‌های مغناطیسی در مقیاس بزرگ تا 20 تسلا را نشان داده‌اند که به‌طور بالقوه می‌تواند راندمان 90 درصد را در یک درایو مغناطیسی هیدرودینامیکی ایجاد کند.»

تاکنون به دو دلیل در بیش از 60 سال گذشته به‌جز در چند قایق آزمایشی، مفهوم مگنتوهیدرودینامیک (MHD) مورد استفاده قرار نگرفته است؛ مورد اول سیم‌پیچ‌های الکترومغناطیسی موردنیاز برای این مفهوم است که باید بسیار قدرتمند باشند و ساخت سیم‌پیچ‌هایی که برای زیردریایی به‌اندازه کافی سبک و کارآمد باشند، کار چالش‌برانگیزی است. مورد دوم اینکه الکترودهای آن به‌دلیل هیدرولیز و فرسایش ناشی از تعامل بین میدان‌های مغناطیسی، جریان الکتریکی و آب شور، باید سایش زیادی را تحمل کنند.

هرچند در سال‌های گذشته پیشرفت‌های چشمگیری درزمینه توسعه آهنربا انجام شده است، کارشناسان اعتقاد دارند که هنوز درزمینه یافتن مواد مناسب برای ایجاد الکترود جای پیشرفت زیادی وجود دارد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی