فعالان صنعت استخراج رمزارز: ۶۵ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری در این حوزه در خطر نابودی است
به گفته فعالان این صنعت نوع تعرفهگذاریهایی که صورت میگیرد، سرمایهگذار را به دولت بدهکار میکند که انگیزه را از بین میبرد.
به گفته فعالان صنعت رمزارز حدود ۶۵ هزار میلیارد ریال سرمایه در این صنعت درحال نابودی است. مهمترین مطالبه فعالان این صنعت اجرای دقیق مصوبههای از پیش تعیین شده است.
نشست خبری فعالان رمزارز با حضور «علی بابکنیا»، مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره انجمن بلاکچین، «مسیح علوی»، عضو کارگروه استخراج انجمن بلاکچین و «عیسی صالحیان» عضو کارگروه انجمن بلاکچین و اصحاب رسانه برگزار شد.
در ابتدای این نشست، علی بابکنیا، به خواندن بیانیه انجمن پیرامون مسائل صنعت ماینینگ پرداخت. در متن این بیانیه آمده است طی چهار سالی که از قانونی شدن صنعت استخراج در کشور میگذرد، حدود ۶۶۵ واحد احداث شده که از این تعداد ۲۰۰ واحد به بهرهبرداری رسیده است.
همچنین طبق این بیانیه دولتهای دوازدهم و سیزدهم در مجموع پنج مصوبه برای این صنعت تصویب کردهاند که نتیجهای جز توقف رشد این حوزه و مرگ تدریجی این صنعت نداشته است. برآورد شده است که حدود ۶۵ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری در این حوزه در خطر نابودی قرار دارد.
به باور فعالان صنعت ماینینگ، آنچه که به عنوان خواسته روشن و مشخص فعالین حوزه صنعت استخراج برای برون رفت از شرایط موجود مطرح شد، انجام هرچه سریعتر وظایف مشخص شده برای وزارتخانهها و دستگاهها در مصوبات گذشته است.
ایجاد زیرساخت عرضه رمزدارایی استخراج شده و تدوین دستورالعمل شرایط رفع تعهد ارزی، از مواردی است که فعالان صنعت استخراج در بیانیه خود به آن اشاره کردهاند. چراکه طبق متن بیانیه سازوکاری برای بکارگیری رمزارز استخراجشده وجود ندارد و در نیتجه شرایط استفاده از مشوقهای مالیاتی برای صنعتگران امکانپذیر نبوده و آنها را با ریسک پرداخت مالیاتهای سنگین مواجه میکند.
از دیگر خواستههایی که از سمت اعضای انجمن بلاکچین مطرح شد احداث نیروگاه حرارتی خارج از شبکه است. به گفته فعالان این صنعت نرخ سوخت گاز برای انشعابات این صنعت بالا است و اجرایی نشدن مصوبههای مربوطه باعث توقف تولید برق خود تامین این نیروگاهها و عدم توسعه بخش نیروگاهی این صنعت در شرایط کمبود برق شدهاند.
آنطور که در این بیانیه آمده است، تعیین و ابلاغ آییننامه مشوقهای مراکز استخراج بزرگ مقیاس با هدف کاهش استخراج غیر مجاز در کشور با تأخیر یکساله همچنان ابلاغ نشده است و این انجمن قصد پیگیری آن را دارد. این درحالی است که پهنهبندی جغرافیایی و تعیین محل استقرار مراکز استخراج با گذشت یکسال همچنان ابلاغ نشده است. با توجه به آنچه در این نشست مطرح شد، این موضوع نیز از دیگر مطالبات انجمن است.
فعالان صنعت استخراج رمزارز کشور باور دارند سرمایهگذاران و صنعتگران این حوزه باید ارتباط خود را با بخش خصوصی تقویت کرده و در جهت اصلاح نرخها و قوانین گام بردارند.
«علی بابکنیا»، مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره انجمن بلاکچین درباره میزان بالای تعرفهها به عنوان دیگر چالش این صنعت گفت: «نگاه دولت با پذیرش این صنعت به عنوان یک صنعت رسمی نگاه مثبتی بوده است. فارغ از اینکه از کدام معاونت و یا کدام وزارتخانه دستور جلسه و مصوبه هیئت وزیران صادر شده است. ضمن اینکه با اصلاحیههایی که اتفاق افتاده ما قانون بدی نداریم. موضوع بحث ما این است که ما سعی کردیم با قانونگذاری از ماینینگ قانونی حمایت کنیم. مردم را تشویق کنیم که اگر قصد ورود به سرمایهگذاری در این حوزه را دارند. در قالب یک واحد صنعتی مجاز کار کنند و دولت نیز از آنها حمایت کند. در ادامه ما از سمت دولت شاهد تعرفهگذاری هستیم که موجب از بین بردن منفعت اقتصادی شده است. دولتها باید اجازه کارکردن و رشد را بدهند و در انتها با سازوکارهایی مثل مالیات منافع خود را تأمین کنند. متاسفانه در حوزه استخراج ما شاهد وارونگی این قضیه هستیم. یعنی دولت در ابتدای زنجیره همه منافع خود را تامین میکند.»
او ادامه داد: «بزرگترین مشکل ما با دستگاههای اجرایی انتخاب گزینشی مصوبات هیئت وزیران است. این اجرای گزینشی باعث مرگ این صنعت شده است. به این معنی که در مصوبه هیئت وزیران یکسری تکالیف حمایتی و تشویقی برای بخش خصوصی در نظر گرفته شده است. که دستگاهها هیچگونه انگیزهای برای انجام تکالیف تشویقی ندارند. اما در این مصوبات هرکجا اجازه سنگاندازی به دستگاههای دولتی داده شده است، این کار را انجام دادهاند.»
فرصت را از دست دادهایم
مسیح علوی با اشاره به اینکه ما شاهد کوچ دوم ماینرها هستیم، گفت: «کوچ اول سال ۹۸ اتفاق افتاد. سنگاندازی دولت باعث شد خیلی از سرمایهگذاران ماینرهای خودشان را به کشورهای دیگر ببرند.»
نوع تعرفهگذاریهایی که صورت میگیرد، سرمایهگذار را به دولت بدهکار میکند. این هم باعث دلسردی سرمایهگذاران میشود. کوچ دوم دارد به سمت کشورهای حوزه خلیج فارس میرود. به خصوص کشورهایی مثل عمان، امارات متحده و قطر. ۲.۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری فقط در عمان صورت گرفته و تا سال ۲۰۲۵ بیش از یک گیگاوات سرمایهگذاری در زیرساخت برقی و صنعت استخراج در این کشور رخ خواهد داد. اما ما فرصت تبدیل شدن به هاب منطقه را از دست دادهایم.»
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.