ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

مدیرعامل شرکت اعلام کرد: تبدیل مخابرات ایران از اپراتور تلکام به اپراتور سرویس

مدیرعامل شرکت مخابرات: «رویکرد نهایی ما حرکت به‌سوی هوش مصنوعی است.»

ایمان بیک
نوشته شده توسط ایمان بیک | ۴ دی ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۶

مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در مراسم امضای تفاهم‌نامه‌ها و قراردادهای این شرکت با اپراتورها و شرکت‌های ارتباطی رویکرد این شرکت را تبدیل شدن از اپراتور تلکام به اپراتور سرویس اعلام کرد.

«محمد جعفرپور» در این مراسم ابر مخابرات ایران را با نام «ابر ما» معرفی کرد و گفت این سرویس ابری در آدرس cloudma.ir در دسترس خواهد بود.

او افزود: «رونمایی از ابر ما در راستای استفاده بهینه از منابع و مهاجرت شرکت مخابرات ایران از اپراتور تلکام به اپراتور سرویس انجام می‌شود.»

جعفرپور با بیان اینکه یکی از مزایای «ابر ما» توزیع‌شدگی قابل‌توجه آن در مراکز مخابراتی کشور است، توضیح داد: «2 سرویسی که تاکنون در کشور عرضه نشده از طریق «ابر ما» در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد؛ سرویس اول GPUaaS است که به‌صورت گسترده در اختیار مشترکین دانشگاهی، پژوهشی و دانش‌بنیان قرار می‌گیرد. سرویس بعدی نیز «کلاد گیمینگ» است که با تأمین منابع پردازشی لازم به گیمرها امکان می‌دهد با کامپیوتر عادی یا تلویزیون هوشمند و اینترنت معمولی از بازی‌های روز دنیا استفاده کنند و از صدها میلیون تومان هزینه تجهیزات معاف شوند.»

او افزود: «رویکرد نهایی ما در توسعه فیبر نوری و زیرساخت‌های اطلاعاتی و ارتباطات در بستر ابر ما، حرکت به سوی هوش مصنوعی است.» به گفته جعفرپور، محصول هوش مصنوعی مخابرات ایران به‌زودی رونمایی خواهد شد.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این مراسم با استقبال از رویکرد جدید شرکت مخابرات گفت: «اینکه شرکت مخابرات ایران نگاه خود را از سیم و کابل به ارائه سرویس کیفی معطوف کرده، اتفاق ارزشمندی است.»

«ستار هاشمی» درعین‌حال تأکید کرد باید مراقبت بود در این تغییر رویکرد، کیفیت خدمات فدای سرعت ارائه خدمت نشود.»

او افزود: «به موازات توسعه خدمات باید زیرساخت‌های تعامل با مردم نیز توسعه یابد تا در لایه‌ زیرساخت، خدمت و ارتباط با مشتریان شاهد بهبود باشیم. سامانه‌هایی مانند بیلینگ و سی‌آر‌ام باید به‌نوعی تقویت شود و توسعه پیدا کند که در شأن مردم باشد وگرنه کم‌نتیجه یا بی‌نتیجه خواهد بود.»

ایمان بیک

متولد ۱۳۵۰، تحصیل‌کرده مهندسی نرم‌افزار و کارشناسی زبان و ادبیات انگلیسی. از سال ۱۳۷۶ روزنامه‌نگارم و راه‌اندازی نخستین صفحه فناوری اطلاعات در روزنامه‌های ایران، سردبیری نخستین هفته‌نامه و نخستین روزنامه فناوری اطلاعات ایران جزو سوابق من است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی