ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

مدیرعامل تیزنگر: نهادهای دولتی علاقه‌‌‌ای به استفاده از فناوری برای حل مشکل آلودگی هوا ندارند

او باور دارد که در کشور ما توجه چندانی به فناوری‌های فضایی نشده است و مسئولان با کاربردهای این فناوری بیگانه هستند.

مهدیه اسماعیلی
نوشته شده توسط مهدیه اسماعیلی | ۱۵ آذر ۱۴۰۲ | ۱۶:۰۰

به گفته مدیرعامل استارتاپ تیزنگر، استفاده از فناوری در سیستم‌های فضایی می‌تواند در کنترل بحران‌هایی مانند آلودگی هوا کمک‌کننده باشد.

رنگ نارنجی نقشه‌های پراکندگی آلودگی هوا در تهران و شهرهای صنعتی طی روزهای اخیر هشدار جدی برای گروه‌های حساس است. طی این روزها، ریه‌های مردم مملو از آلاینده‌های هواست و به قول کاربران فضای مجازی، درحال حمل تمام عناصر جدول مندلیف در ریه‌هایمان هستیم. در این شرایط، تنها کار کمیته اضطرار آلودگی هوا برگزاری جلسات طولانی و تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها تا اطلاع ثانوی است.

یکی از کاربردهای فناوری در عصر دیجیتال، استفاده از ظرفیت‌های آن برای حل بحران‌ها و مشکلات کشور است. بدون شک بیگانگی مسئولان با فناوری می‌تواند باعث شود تا در استفاده از این ظرفیت‌ها عقب بمانیم. اخیراً استارتاپ تیزنگر نقشه‌ای از پراکندگی آلودگی هوا با عنوان «پایش سری زمانی دی‌اکسید گوگرد استان تهران و البرز از ۱ تا ۱۳ آذر» منتشر کرده است.

«یاسر عشورزاده»، مدیرعامل تیزنگر، درباره نحوه چگونگی تشکیل این نقشه به دیجیاتو گفت: «ما این نقشه را با سامانه هوشمند مشاهدات ماهواره‌ای تهیه کرده‌ایم. درواقع ما داده‌های ماهواره‌ای را از ناسا و آژانس‌های فضایی اروپا و آمریکا دریافت کرده و با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی به گزارش‌ تبدیل می‌کنیم.»

او همچنین ادامه داد: «براساس این گزارش، ما مناطقی را که تراکم دی‌اکسید گوگرد در بازه زمانی ۱ تا ۱۳ آذرماه در آن‌ها بیشتر است، مورد پایش قرار دادیم. مناطقی را که چگالی دی‌اکسید گوگرد در آن‌ها بالاتر است نیز مشخص کردیم. زمانی که مازوت و گازوئیل مصرف می‌شود، دی‌اکسید گوگرد تولید می‌کنند. هرچقدر درصد دی‌اکسید گوگرد بالاتر باشد، نشان‌دهنده مصرف بیشتر مازوت است. با استفاده از همین روش، ما می‌توانیم از طریق داده‌های ماهواره‌ای، مناطق با آلایندگی بالای دی‌اکسید گوگرد را شناسایی کنیم.»

«با فناوری می‌توان چالش‌های محیط‌زیست را حل کرد»

مدیرعامل تیزنگر عقیده دارد که با استفاده از چنین نقشه‌هایی می‌توان بسیاری از مسائل زیست‌محیطی را کنترل کرد. او با اشاره به اینکه تهیه این تصاویر نوعی پایش و نظارت به‌حساب می‌آید، توضیح داد: «تصاویر ماهواره‌ای داده‌هایی هستند که وقتی مورد پردازش قرار می‌گیرند، گزارش‌های خوبی از آن‌ها به‌دست می‌آید که می‌توان برای مدیریت مسائل زیست‌محیطی و پیش‌بینی‌‌ها از آن‌ها استفاده کرد. اگر بتوانیم از طریق تصاویر ماهواره‌ای منابع و مناطق این آلاینده‌ها را پایش کنیم، سازمان‌های مربوطه راحت‌تر می‌توانند کارهای نظارتی را انجام دهند و مسائل را کنترل کنند.»

به گفته عشورزاده، سازمان محیط‌زیست در گذشته برای استفاده از این گزارش‌ها یک‌سری جلسات با این استارتاپ برگزار کرده است. اما چون این فناوری در بحث آلودگی هوا یک بحث جدید است و سازمان‌ها آشنایی چندانی با آن ندارند، سوق‌دادن دولت و سازمان‌ها به‌سمت استفاده از این فناوری‌ها کمی دشوار است. او همچنین باور دارد که در کشور ما، در صنعت فضایی آن‌طور که باید، به بُعدهای این‌چنینی توجه نشده و عمده توجهات روی ابعاد نظامی ماجرا بوده است.

یکی از موارد حائز اهمیت این نقشه، اشاره به آلوده‌ترین نقاط استان تهران و البرز است. طبق داده‌های این نقشه، شهرک‌های صنعتی، معادن شن و سنگ و کارخانه‌های سیمان آلوده‌ترین مناطق به شمار می‌آیند. همچنین جالب است بدانید که سوزاندن مازوت بین ۲.۵ تا ۳.۵ درصد و سوزاندن گازوئیل بین ۰.۵ تا ۱ درصد گوگرد دارد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی