بررسی مکبوک پرو با تراشه M4: همچنان بیرقیب
مکبوک پرو M4 جدید شباهت بسیاری به مدل قبلی دارد اما حالا بهجای تراشه M3 از تراشه M4 بهره میبرد.
مکبوک پرو M4 جدید شباهت بسیاری به مدل قبلی دارد اما حالا بهجای تراشه M3 از تراشه M4 بهره میبرد. در این بررسی قصد داریم جدیدترین مدل مکبوک با تراشه M4 را بررسی کنیم و تفاوتهای آن با نسل قبل را بررسی کنیم. ازآنجاکه موضوعات بسیاری برای صحبت وجود دارد، مستقیم دستگاه را بررسی میکنیم.
ویدیوی بررسی مکبوک پرو M4
تماشا در آپارات:
تماشا در یوتوب:
این مکبوک پرو M4 را افراشاپ در اختیار دیجیاتو قراره داده است. اگر قصد خرید لپتاپهای برندهای مختلف و مکبوک را دارید میتوانید به افراشاپ سر بزنید.
محتویات جعبه
در داخل جعبه، کابل دومتری زیبا با روکش مقاوم قرار دارد که همیشه یکی از جذابیتهای محصولات اپل است. همچنین یک آداپتور شارژ نیز در جعبه موجود است. توان این آداپتور 70 وات است. نکته جالب اینجاست که دیگر خبری از استیکرهای اپل نیست؛ به نظر میرسد این تصمیم بهدلایل مسائل زیستمحیطی اتخاذ شده است.
در این بررسی، نسخه 14 اینچی مکبوک پرو با رنگ جذاب و محبوب مشکی فضایی (Space Black) در اختیار ما قرار گرفته. البته این مدل در رنگ نقرهای نیز عرضه میشود اما هنوز در بازار داخلی موجود نشده است.
پورتها و اتصالات
این لپتاپ مجهز به یک پورت HDMI 2.1، یک پورت USB-C Thunderbolt و یک کارتخوان SD در یک سمت خود است. در سمت دیگر، 2 پورت دیگر USB-C Thunderbolt، جک صوتی 3.5 میلیمتری و درگاه MagSafe وجود دارد.
در مدلهای M4 Pro و M4 Max، پورتهای Thunderbolt 5 جایگزین شدهاند اما در مدل پایه M4، همچنان از Thunderbolt 4 استفاده شده که 120 گیگابیتبرثانیه سرعت دارد.
کیبورد و تاچپد
کیبورد و تاچپد مکبوک پرو جدید دقیقاً مشابه مدل قبلی طراحی شدهاند. کیبورد این دستگاه همچنان از بهترین نمونهها در بازار لپتاپ است و باتوجهبه عملکرد عالی آن، نیازی به تغییر احساس نمیشود. البته در این نسخه، طراحی دکمه Enter به دلیل پارتنامبر انگلیسی دستگاه متفاوت است که ممکن است عادتکردن به آن کمی زمانبر باشد.
در بخش تاچپد، مکبوک پرو همچنان بهترین عملکرد را بین لپتاپها دارد، حتی اگر برخی مدلهای خاص در بخش کیبورد با مکبوک رقابت کنند، در زمینه تاچپد مکبوک همچنان بیرقیب است.
نمایشگر
نمایشگر مکبوک پرو جدید همچنان از تکنولوژی XDR Mini-LED بهره میبرد و رزولوشن آن مشابه مدل قبلی است اما چند تغییر کلیدی در این بخش مشاهده میشود.
اولین تغییر افزایش روشنایی نمایشگر است که حالا در فضای باز به هزار نیت میرسد. این ارتقا بهطور قابلتوجهی به تجربه کاربری در محیطهای پرنور کمک میکند.
تغییر دیگر امکان سفارش نسخهای از نمایشگر با پوشش نانو است که بازتاب نور را کاهش میدهد. اگر شما اغلب در محیطهای پرنور کار میکنید، این گزینه میتواند دلیل مناسبی برای ارتقای دستگاه باشد.
پردازنده M4 نسخه پایه
پردازنده مرکزی (CPU): 10 هسته دارد، شامل ترکیبی از هستههای قدرتمند برای عملکرد بالا و هستههای کممصرف برای بهینهسازی مصرف انرژی. این ترکیب باعث میشود مکبوک پرو هم در وظایف سنگین هم استفادههای روزمره، عملکردی سریع و کارآمد ارائه دهد.
پردازنده گرافیکی (GPU): مجهز به 10 هسته گرافیکی که برای پردازشهای گرافیکی سنگین، نرمافزارهای طراحی سهبعدی و حتی اجرای بازیها بهینه شده است.
حافظه رم: بهصورت پیشفرض 16 گیگابایت رم با پهنای باند حافظه 273 گیگابایتبرثانیه دارد که نسبت به نسل قبل (M3) پیشرفت چشمگیری داشته.
نسل دوم Ray Tracing: این قابلیت بهبود قابلتوجهی در عملکرد گرافیکی بهویژه در نرمافزارهای سهبعدی و بازیها ایجاد میکند.
بزرگترین تغییر در مکبوک پرو جدید ارتقای پردازنده از M3 به M4 است. این نسخه پایه تراشه M4 دارای 10 هسته CPU و 10 هسته GPU است و از 16 گیگابایت رم بهره میبرد.
این تراشه نسبت به نسل قبلی 2 هسته بیشتر در بخش CPU و GPU دارد و از نسل دوم Ray Tracing پشتیبانی میکند که میتواند عملکرد بهتری در نرمافزارهای سنگین و بازیها ارائه دهد.
بنچمارکها و تستهای عملکرد
در تست Cinebench R24، امتیاز چندهستهای این دستگاه 953 بود که نسبت به M3 حدود 200 امتیاز بیشتر است. امتیاز تکهستهای نیز به 172 رسید که حتی از M1 Ultra نیز بالاتر است.
در تست Geekbench 6، امتیاز تکهستهای 3814 و چندهستهای 15090 ثبت شد. این اعداد نشاندهنده بهبود 20.5 درصدی در تکهستهای و 5 درصدی در چندهستهای نسبت به M3 Pro هستند.
Cinebench R24 Single Core | Cinebench R24 Multi Core | Cinebench R24 GPU | Geekbench 6 Single core | Geekbench 6 multi core |
172 | 953 | 4031 | 3814 | 15090 |
ما پیشتر با تراشه M4 در آیپد پرو آشنا شدهایم اما در مکبوک پرو جدید فقط نسخههایی از این تراشه به کار رفتهاند که پردازنده 10 هستهای (شامل 6 هسته کممصرف و 4 هسته پرقدرت) دارند. این ساختار پردازنده با مدلهای M4 Pro و M4 Max تفاوت زیادی دارد؛ چراکه مدلهای Pro/Max فقط از 4 هسته کممصرف بهره میبرند.
هستههای پرقدرت (P-cores) در M4 حداکثر فرکانس 4.464 گیگاهرتز را ارائه میدهند (که تقریباً 50 مگاهرتز کمتر از مدل M4 Pro است) و درصورت فعال بودن تمام هستهها، این فرکانس به 3.93 گیگاهرتز کاهش مییابد. هستههای کممصرف (E-cores) نیز حداکثر تا 2.89 گیگاهرتز فعالیت میکنند.
در تستهای تکهستهای، این پردازنده حدود 5.2 وات انرژی مصرف کرد که حتی کمی کمتر از تراشه M3 است. بااینحال عملکرد تکهستهای آن بهطور قابلتوجهی بهبود یافته و تراشه M4 اکنون سریعترین پردازنده تکهستهای در بازار محسوب میشود. این اتفاق در بنچمارکهای Cinebench 24/R23 و Geekbench بهوضوح مشهود است؛ چراکه M4 توانست کامل بر رقبا غلبه کند.
در تستهای چندهستهای، تراشه جدید M4 در مکبوک پرو 14 حداکثر 24 وات انرژی مصرف کرد که کمی بیشتر از مصرف 21.5 وات در مک مینی است ولی این لپتاپ توانست این میزان مصرف را حتی در بارگذاری طولانی و در حالت باتری بهراحتی مدیریت کند. پس از 30 دقیقه، عملکرد آن در تست Cinebench 2024 Multi کاملاً ثابت ماند.
2 رقیب AMD یعنی Ryzen AI 9 365 و Ryzen AI 9 HX 375 در تستهای چندهستهای سریعتر بودند اما این تراشهها در دستگاههای تست خود، مجاز به مصرف توان بسیار بیشتری هستند. بااینحال، عملکرد تراشه M4 پیشرفت قابلتوجهی کرده و حتی از مدل M3 Pro با 11 هسته CPU نیز عملکرد بهتری داشته است.
تراشههای Lunar Lake اینتل که بهدلیل توان طراحی حرارتی (TDP) مشابه، مناسبترین گزینه برای مقایسه با M4 هستند، در این رقابت بهوضوح شکست خوردند.
سیستم خنککننده
اپل در مدل پایه مکبوک پرو 14 فقط از یک فن استفاده کرده است. این فن در کارهای روزمره کاملاً بیصداست و با سرعت 2 هزار و500 دوردردقیقه کار میکند. در کاری سنگینتر، سرعت فن به 5 هزار دوردردقیقه افزایش مییابد که 40 دسیبل صدا تولید میکند. در تست استرس نیز سرعت فن به 6 هزار و560 دوردردقیقه میرسد و صدای فن به 48 دسیبل.
سیستمعامل
مکبوک پرو جدید با macOS Sequoia عرضه میشود. این نسخه از قابلیتهای جدیدی مانند Apple Intelligence بهره میبرد اما تجربه کلی آن بسیار مشابه نسخه قبلی است.
باتری
باتری مکبوک پرو جدید با ظرفیت 72.6 واتساعت نسبت به نسل قبلی عملکرد بهتری دارد. در تست وبگردی با روشنایی 150 نیت، مدت شارژدهی از 16 ساعت به 18 ساعت افزایش یافته است. در تست پخش ویدیو نیز شارژدهی از 19 ساعت به 22 ساعت ارتقا یافته است.
در شرایط کاری سنگین و با روشنایی حداکثر، باتری دستگاه میتواند ظرف 1.5 ساعت تخلیه شود و در سطح شارژ 4 درصد، حالت صرفهجویی انرژی فعال میشود.
وبکم و اسپیکر
وبکم جدید مکبوک پرو با رزولوشن 12 مگاپیکسل، در شرایط نور کم عملکرد بهتری دارد و قابلیتهای جدیدی مانند Desk View و Center Stage را ارائه میدهد.
اسپیکرهای دستگاه همچنان یکی از نقاط قوت آن هستند و صدای بلند، شفاف و با بیس قوی ارائه میدهند که حتی در محیطهای بزرگ نیز قابلاستفاده است.
جمعبندی
مکبوک پرو M4 نسبت به نسل قبلی خود سریعتر و قویتر شده است. اگر برای کارهایی مانند ویرایش ویدیو، طراحی سهبعدی یا پروژههای سنگین به عملکرد بالا نیاز دارید، این دستگاه گزینهای بسیار مناسب است اما اگر از کاربران M3 هستید ممکن است نیازی به ارتقای دستگاه خود نداشته باشید.
درنهایت، نمایشگر جدید و ارتقاهای سختافزاری این دستگاه آن را به یکی از بهترین لپتاپهای بازار تبدیل کرده است. نظرتان درباره مکبوک جدید چیست؟ در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید!
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.