
رابط مغز-کامپیوتر به بازمانده سکته مغزی پس از ۱۸ سال امکان صحبت کردن داد
این فناوری چنان سریع است که میتواند افکارتان را در ۸۰ میلیثانیه به گفتار تبدیل کند.

پژوهشگران یک رابط مغز-کامپیوتر توسعه دادهاند که میتواند افکار فرد را در مورد گفتار به کلمات تبدیل کند. این فناوری در یک آزمایش روی یک زن ۴۷ ساله که به دلیل سکته مغزی به مدت ۱۸ سال قادر به صحبت نبود، مورد استفاده قرار گرفت.
در این آزمایش، پزشکان دستگاه را در مغز بیمار پیوند زدند و این دستگاه توانست قصد او برای صحبت کردن را به جملات روان تبدیل کند. محققان امیدوارند که این فناوری بتواند در آینده به کسانی که قادر به صحبت نیستند، کمک کند.
اگرچه این تکنولوژی هنوز در مرحله آزمایش است، اما پژوهشگران آن را یک پیشرفت مهم در زمینه رابطهای مغز-کامپیوتر میدانند که میتواند آیندهای امیدوارکننده برای بازگرداندن توانایی گفتار به افرادی که از آن محروم هستند، به ارمغان آورد.
دانشمندان تیم تحقیقاتی در کالیفرنیا اخیراً رابط مغز و کامپیوتری را توسعه دادهاند که امکان تبدیل زنده افکار به گفتار را فراهم میکند. با این رابط میتوان هرچه که به آن فکر میکنید را در لحظه روی کاغذ آورده و صحبت کنید. چنین فناوری جذابی میتواند امیدی تازه برای بیماران دچار اختلال تکلم باشد که دچار سکته مغزی شدهاند یا به هرعلتی، این ویژگی را از دست دادهاند.
با این فناوری، اختلال تکلم دور زده میشود

براساس گزارشات تازه، مطالعهای جدید در زمینه تبدیل افکار به گفتار انجام شده است. این مطالعه در راستای توانبخشی برای صحبت به بیماران دچار اختلال تکلم، دانشمندان را به اختراع یک رابط BCI رسانده که توان سخنگفتن را به بیماران اعطا میکند. این دستگاه روی زنی ۴۷ ساله آزمایش شده که عوارض ناشی از سکته مغزی، توانایی صحبت کردن را بهمدت ۱۸ سال از دست داده بود. پزشکان در پروسه عمل جراحی، این رابط را در مغز او کاشتند.
جالب اینکه عملکرد این رابط کاملاً دقیق و پایدار بوده است. ظاهراً بیمار با استفاده از این کاشت مغزی، توانسته جملات خود را روان و بدون نقص بیان کند. پیشتر رابطهای مشابه که با چنین هدفی طراحی شده بودند، تأخیر قابلتوجهی داشتند و همین امر، فرایند مکالمه را خستهکننده و عجیب جلوه میداد؛ اما بهنظر میرسد این رابط تا حد زیادی این مشکل را برطرف کند. با زمان پردازش ۸۰ میلیثانیهای کلمات، این تأخیر عملاً بهچشم نخواهد آمد.
با فراهم آوردن امکان صحبت کردن برای این خانم، نوعی مدل هوش مصنوعی نیز آموزش داده شد تا در صحبت کردن به او کمک کند. این مدل که یک مولد صدا محسوب میشود، با دریافت گزارش فعالیتهای عصبی از الکترودهای داخل مغز او، میتواند کلماتش را بهصورت واضح بیان کند. جالب اینکه مدل هوش مصنوعی مذکور با صدای همان زن آموزش داده شده تا حس طبیعیتری داشته باشد.
این رابط مغز و کامپیوتر فعلاً در مرحله توسعه قرار دارد؛ اما در صورت ادامه موفقیت در آزمایشها و تأمین بودجه برای تولید انبوه، احتمالاً بیماران دچار اختلال تکلم بتوانند در آینده بهراحتی صحبت کنند. پیشبینی میشود این فناوری تا دهه آینده در دسترس بیماران نیازمند قرار بگیرد.
نتایج این پژوهش در Nature Neuroscience منتشر شده است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.