ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سحابی مرغ دونده
علمی

تصویر جدید «تلسکوپ بسیار بزرگ» از یک سحابی شبیه بوقلمون درحال فرار

جزییات شگفت‌انگیز سحابی مرغ دونده در صورت‌فلکی قنطورس در تصویر جدید «تلسکوپ بسیار بزرگ» زیبایی چند برابر دارند.

رضا زارع‌پور
نوشته شده توسط رضا زارع‌پور | ۱ دی ۱۴۰۲ | ۱۷:۰۰

یک ابر ستاره‌زایی بزرگ در دوردست در تصویری جدید شبیه یک شام بوقلمون کیهانی به‌نظر می‌رسد. این تصویر را «تلسکوپ بسیار بزرگ» (VLT) در شیلی تهیه کرده که متعلق به رصدخانه جنوبی اروپا است. سحابی IC 2944 از ابرها و غبار گازی تشکیل می‌شود که ۶٬۵۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد و ستاره‌های جدیدی در آن شکل می‌گیرند. IC 2944 یک ظاهر پرنده‌مانند برجسته دارد. به همین دلیل، اخترشناسان لقب «سحابی مرغ دونده» را برای آن انتخاب کرده‌اند.

در این تصویر ۱٫۵ میلیارد پیکسلی شگفت‌انگیز، بازوهای بزرگ غبار و گاز این سحابی در نور قرمز، صورتی و نارنجی می‌درخشند و ستاره‌های آبی روشن آن را مانند یک درخت کریسمس تزیین کرده‌اند.

تصویر سحابی مرغ دونده

سحابی مرغ دونده حدود ۷۱ سال نوری عرض و در نزدیکی صورت‌فلکی قنطورس قرار دارد. مرغ دونده شامل چند ناحیه مستقل است که همگی در این تصویر حضور دارند. ۲۵ ماه کامل را می‌توان به‌صورت افقی در این تصویر قرار داد. روشن‌ترین ناحیه، که پشت مرغ می‌شود، IC 2948 نام دارد. این ناحیه پر است از «پرهای» روشن گاز و غبار و ستاره‌های بسیار جوان و داغ به‌صورت نقاط آبی روشن به‌چشم می‌آیند.

سحابی مرغ دونده
Image credit: ESO/VPHAS+ team. Acknowledgement: CASU

این ستاره‌ها در باقی نواحی این سحابی نیز وجود دارند و با تابش‌های فرابنفش گسترده خود، گاز و غبار را جابجا می‌کنند و به این سحابی شکل مرغ دونده را می‌دهند. البته جابجایی گاز و غبار به شکل‌گیری ستاره‌های جدید نیز کمک می‌کند. اما برخی از نواحی مرغ دونده دربرابر این تابش‌های پرانرژی مقاومت می‌کنند. آن‌ها را می‌توان به‌صورت توده‌های تاریک و متراکم گاز و غبار در اطراف سحابی دید.

کمی بالاتر، یک سازه روشن عمودی در این سحابی وجود دارد که تقریباً شبیه بال پرنده به‌نظر می‌رسد. روی این بال، ستاره چشمک‌زن لاندا قنطورس را می‌بینیم که حدود ۴۷۰ سال نوری با زمین فاصله دارد. این ستاره پرنور را می‌توان با چشم غیرمسلح در آسمان شب دید.

در گوشه بالا سمت راست تصویر، دو سحابی انتشاری ــ نواحی با گازهای یونیزه بسیار داغ ــ به‌نام Gum 39 و Gum 40 سر مرغ دونده را تشکیل می‌دهند. یک سحابی انتشاری دیگر، Gum 41، در گوشه پایین سمت راست دیده می‌شود که می‌توان آن را پای مرغ تصور کرد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی