ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

با DJI آشنا شوید؛ شرکتی چینی که رهبری صنعت پهپادهای دنیا را در اختیار دارد

در شهر شنزن چین، دفتر اصلی Da-Jiang Innovations قرار دارد؛ شرکتی که در زمینه ساخت هواپیماهای بدون سرنشین تجاری فعالیت می کند. در تاریخ 17 اسفند ماه 1393، این شرکت به صورت رسمی سری پهپادهای جدید خود ...

Maryam Mousavi
نوشته شده توسط Maryam Mousavi | ۲۳ فروردین ۱۳۹۴ | ۰۱:۰۰

در شهر شنزن چین، دفتر اصلی Da-Jiang Innovations قرار دارد؛ شرکتی که در زمینه ساخت هواپیماهای بدون سرنشین تجاری فعالیت می کند.

در تاریخ 17 اسفند ماه 1393، این شرکت به صورت رسمی سری پهپادهای جدید خود به نام فانتوم 3 را در نیویورک، لندن و مونیخ رونمایی کرد که حتی ابتدائی ترین مدل آن نیز دارای یک دوربین داخلی با قابلیت عکسبرداری و فیلمبرداری (با رزلوشن 1080p) بود.

این شرکت در سال 2006 میلادی و توسط یک دانشجوی رشته مهندسی در هنگ کنگ تاسیس شد و به تدریج در زمره مطرح ترین نام های این صنعت قرار گرفت.

در ادامه این مطلب با دیجیاتو همراه باشید.

این شرکت در ادامه صدها پتنت را به ثبت رساند و شکایات متعددی را هم علیه برخی از رقبایش که تصور می کرد حقوق مربوط به مالکیت معنوی آن را زیر پا گذاشته اند، تسلیم مراجع حقوقی چین کرد.

پهپادهای طراحی شده توسط شرکت مذکور سبک بوده و کار با آنها نیز نسبتا ساده است. مدل های جدیدتری از این پرنده های بدون سرنشین نیز همراه با GPS ارائه می گردند و مجهز به نوعی سیستم موتوری بوده که امکان چرخش دوربین در جهت های مختلف را فراهم کرده و در عین حال آن را در جایش ثابت نگه می دارند.

با در نظر داشتن تکنولوژی در نظر گرفته شده برای این پرنده ها، می توان گفت که کمپانی سازنده قیمت پایینی را هم برای آنها در نظر گرفته چراکه در ازای پرداخت 1000 دلار می توان یک مدل جدید از فانتوم 3 را در اختیار گرفت.

اما DJI نیز درست همان کاری را انجام داد که بوپینگ در دهه 1930 به سرانجام رساند؛ امروزه این شرکت چینی صنعت پهپادهای غیرنظامی را از یک سرگرمی به کسب و کاری تمام عیار بدل نموده است.

سازمان بین المللی سیستم های حمل و نقل بدون سرنشین پیش بینی کرده درون ها (drone) عاقبت به حدی فراگیر خواهند شد که تقریبا در هر زمینه ای مورد استفاده قرار می گیرند و از نظارت بر محصولات کشاورزی گرفته تا تحقیقات هوایی، اکتشاف میادین نفتی و فراهم نمودن دسترسی به اینترنت، همه را در بر خواهند گرفت.

WinterGreen یک شرکت تحقیقاتی است که اخیرا پیش بینی کرده فروش جهانی هواپیماهای بدون سرنشین غیر نظامی تا سال 2021 به رقم 5 میلیارد دلار خواهد رسید.

از طرفی، شرکت های سرمایه گذار و کمپانی های فعال در حوزه تکنولوژی (از بوئینگ گرفته تا کوالکام) در سال های اخیر بودجه های هنگفتی را به شرکت های سازنده پهپاد تزریق کرده اند.

یک کمپانی آمریکایی به نام 3D Robotics هم (که توسط کریس اندرسون تاسیس شده) در ماه فوریه موفق شد از طریق همین نام ها سرمایه ای 50 میلیون دلاری را برای فعالیت در حوزه پهپادها کسب نماید. Ehang Guangshi Technology استارتاپ چینی دیگری است که در زمینه ساخت این پرنده های بدون سرنشین فعالیت دارد و اخیرا مبلغ 10 میلیون دلار را به عنوان سرمایه اولیه برای راه اندازی کسب و کار خود در این حوزه دریافت کرده است.

حالا بر اساس شایعاتی که در سیلیکون ولی انتشار یافته، DJI به زودی نخستین کمک مالی برای توسعه فعالیت هایش را از سوی شرکت های خارجی دریافت خواهد کرد.

تصور می شود که این شرکت در سال 2014 میلادی 500 میلیون دلار را کسب کرده باشد و برآوردها حکایت از آن دارد که احتمالا خود را برای تبدیل شدن به نخستین تولید کننده پهپادهای مصرفی و ثبت رکورد فروش چند میلیارد دلاری آماده می کند.

اما در این مسیر ممکن است مشکلاتی هم برای این شرکت به وجود بیاید، مثلا اینکه فروش رقبای DJI افزایش یافته یا سطح انتظارات مشتریانش بالا برود. از طرفی، نقض قوانین مساله ای دیگریست که از اهمیت بالایی هم برخوردار است.

اگر خاطرتان باشد چندی پیش یک پهپاد فانتوم وارد زمین های چمن کاخ سفید شد که این مساله مشکلاتی را برای DJI به وجود آورد؛ شرکت سازنده نیز در واکنش، firmware پرنده های خود را به روز رسانی کرده و محدوده های ممنوعه پرواز را برای آنها تعریف کرد.

هرچند که اداره هوانوردی دولت مرکزی آمریکا در نظر دارد قوانین آسان تری را در مورد این پهپادها وضع نماید، با این همه، هنوز هم لازم است که این دستگاه ها در محدوده دید اپراتورهای انسانی خود پرواز کنند و در طول شب هم مجاز به پرواز کردن نیستند.

از محدودیت های مربوط به پرواز پرنده های بدون سرنشین غیر نظامی که بگذریم، DJI با افزایش تعداد رقبایش در چین و سایر کشورهای دنیا روبروست. با این همه باز هم، این شرکت مدعی شده که از نظر تکنولوژیکی در این حوزه سرآمد است و میلیون ها ساعت پرواز را کارنامه خود دارد که بسیاری از رقبایش توان برابری با آن را ندارند.

مدیران DJI نیز ضمن آنکه پهپادهای به خدمت گرفته شده در ارتش آمریکا را رقیبی جدی برای خود می قلمداد نموده اند، مدعی شده اند که این پرنده ها از نظر تکنولوژیکی پیشرفته تر هستند، اما در حالی که ارتش آمریکا برای ارائه یک مدل جدیدتر به 5 تا 6 سال زمان نیاز دارد، این شرک ظرف تنها 5 تا 6 سال یک مدل تازه را رونمایی می کند.

نیویورک تایمز نیز در نگاهی به مدل فانتوم 2 اینطور نوشت: «5 سال قبل چنین چیزی بیشتر به یک داستان علمی و تخیلی یا سخت افزار مراقبتی شباهت داشت که تنها می توانست از سوی شرکت های جاسوسی مورد استفاده قرار گیرد اما این حقیقت که دستگاه مورد بحث، امروز دیگر قدیمی شده است تنها یک مساله را نشان می دهد و آن، پیشرفت قابل توجه این صنعت است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (7 مورد)
  • ahmad
    ahmad | ۷ شهریور ۱۳۹۴

    شرکت آموت تا اونجا که می دونم همه محصولات این شرکت رو داره و بهترین مشاوره رو به من دادن ، الان 2 ماه هست که فانتوم 3 خریدم و همینطور پرنده X8 برای این شرکت ، خیلی خوب هست، به من کمک کردن مجوز برای پرواز پرنده هم گرفتم و کارم کاملاً قانونی هست
    http://amut.ir
    امیدوارم به دردتون بخوره دوستان

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی