ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودرو

بررسی و آزمایش فنی پژو 301؛ مدل اقتصادی پژو برای بازار چین و ایران

بعید است که هیچ فرد ایرانی ای قیمت 60 میلیونی برای یک خودرو بسیار معمولی را رقمی مناسب یا اقتصادی توصیف کند اما به هرحال 301 یک خودرو بازار مشترک است که برای کشورهای در ...

سپهر زنگنه
نوشته شده توسط سپهر زنگنه | ۲۹ بهمن ۱۳۹۴ | ۲۱:۰۰

بعید است که هیچ فرد ایرانی ای قیمت 60 میلیونی برای یک خودرو بسیار معمولی را رقمی مناسب یا اقتصادی توصیف کند اما به هرحال 301 یک خودرو بازار مشترک است که برای کشورهای در حال توسعه ای چون ایران و چین و کشورهای اروپایی شرقی تولید شده است.

301-3

براساس توافق اخیر ایران خودرو و پژو از اواسط سال 96 می توانیم شاهد عرضه این مدل در بازار کشورمان باشیم و از این رو تصمیم گرفتیم تا برخی ویژگی های این مدل را بر اساس بررسی نشریات خارجی مورد بررسی قرار دهیم.

PEG-13

طراحی ظاهری

خودروهای حاضر در این کلاس معمولا با توجه ویژه به قیمت تمام شده طراحی می شوند و از همین رو از طراحی ساده و خطوط اندک بر روی بدنه برخوردارند.

301-4

مثال بارز در این زمینه تندر 90 است که تقریبا هیچ فردی از آن به عنوان خودرویی زیبا یاد نمی کند و ساختار بیش از حد ساده و قوطی شکل بدنه این خودرو همواره مورد انتقاد قرار می گیرد.

301-6

به هرحال پژو 301 از این نظر از بسیاری رقبای خود بهتر است و از طرحی نسبتا جذاب و هماهنگ برخودار است. هرچند از نظر ابعاد بدنه نمی توان به تفاوت بارزی بین این خودرو و سایر سدان های کوچک پژو نظیر 206 صندوق دار و رانا اشاره کرد.

301-7

طراحی داخلی

باید اعتراف کرد که طراحی داخلی پژو 301 حداقل براساس تصاویر موجود به خوبی انجام شده و بیش از بسیاری رقبا بیننده را تحت تاثیر قرار می دهد.

301-11

در واقع اگر ایران خودرو با بی سلیقگی مخصوص به خودش، فضای کابین دو رنگ و جذاب را به پلاستیک سرتاسر مشکی مبدل نکند، 301 را می توان دارای کابینی جذاب به خصوص در برابر رنو سیمبل (نسل دوم تندر 90) دانست.

PEG-2

نکته دیگه به فضای درونی کابین بر می گردد، فاصله محوی پژو 301 در حدود 2 سانتیمتر از خانواده 206 بیشتر شده است و به همین جهت فضای سرنشینان عقب اندکی راحت تر از 206 ها به نظر می رسد.

301-13

امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی پژو 301

آینه ها و شیشه های برقی، سیستم ورود بدون کلید، سیستم صوتی ساده با قابلیت پخش MP3 و پورت های ورودی USB و AUX، دو کیسه هوا، ترمز ABS مجهز به سیستم کمکی ترمز EBD، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با نمایشگر دیجیتالی و چراغ مه شکن از جمله امکانات پژو 301 محسوب می شوند.

301-10

تجربه رانندگی

پژو 301 احتمالا با پیشرانه 1.6 لیتری با قدرت حدودی 120 اسب بخار روانه بازار ایران خواهد شد، هرچند از ایران خودرو بعید نیست که مدل ارزان تری را نیز با موتور 106 اسب بخاری TU5 ارائه دهد که همان پیشرانه مورد استفاده در محصولات فعلی ایران خودروست.

گیربکس 4 سرعته اتوماتیک نیز ظاهرا تفاوت محسوسی با گیربکس اتوماتیک مورد استفاده در سری فعلی محصولات ایران خودرو ندارد.

301-12

در کابین خودرو استفاده زیاد از مواد پلاستیکی خشک و شکننده از جمله انتقادات به 301 بوده است، در مقابل کیفیت بالای سیستم تعلیق در جذاب ناهمواری و هندلینگ مناسب به عنوان ویژگی مثبت خودرو مطرح شده است.

از دیگر انتقادات وارد به 301 می توان به نفوذ زیاد صدای پیشرانه و باد به درون خودرو اشاره کرد.

PEG-15

شتاب صفر تا صد پژو 301 در حدود 12.5 ثانیه اندازه گیری شده است که اندکی از مدل های 206 موجود در کشور بهتر است، همچنین مصرف سوخت نیز با توجه به استفاده از کولر در حدود 9.5 لیتر در یکصد کیلومتر اعلام شده که در حد و اندازه 206 های موجود در کشور است.

PEG-11

ترمزها عملکرد قابل قبولی را از خود نشان داده اند و هندلینگ و احساس فرمان پذیری خودرو نیز از بسیاری رقبا بهتر احساس می شود اما نمی توان از کسب تنها 3 ستاره ایمنی در تست تصادف به عنوان نقطه قوت پژو 301 یاد کرد.

PEG-3

سخن پایانی

با توجه به تست های موجود و اطلاعات اولیه، می توان 301 را گزینه ای قابل قبول در مقابل رقبای چون رنو سیمیل، هوندا سیتی (ساخت تایلند)، مدل های کره ای شورولت سونیک و فولکس واگن پولوهای ساخت هند دانست. این خودو هم اکنون در چین، اسپانیا و نیجریه تولید می شود و ایران چهارمین سایت تولیدی 301 خواهد بود.

PEG-1

چنانچه ایران خودرو محصول را بدون کم و کاستی نسبت به نمونه جهانی با موتور 1.6 لیتری جدید سری پرینس و قیمت حدود 60 میلیون تومان به بازار عرضه کند، می توان انتظار موفقیت نسبی را برای این خودرو داشت، اما چنانچه بر اساس رویه سال های اخیر این شرکت قصد ارزان سازی این مدل را داشته باشد باید گفت که تفاوت بارزی بین 301 و سدان های فعلی 206 صندوق دار و رانا وجود نخواهد داشت.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (18 مورد)
  • Mehrdad jamshidi
    Mehrdad jamshidi | ۸ مرداد ۱۳۹۶

    ۶۰‌ میلیون پول زیادیه که اکثر جامعه ندارن ایران خودرو هنر داره بیاد برا قشر ضعیف تر ماشین بسازه قشر پولدار بهتر از اینا سوار میشن بعدشم‌ این ماشین ۶۰ میلیون ارزش نداره برید همون sdرو سوار شید خیلی فرقی هم با این نداره

    • 7.62mm
      7.62mm | ۲۷ شهریور ۱۳۹۶

      خیلی جالبه که همه فکر میکردن قیمتش ۶۰ میلیون میشه و الان قیمت ۹۵ میلیون اعلام شده باز هم ملت میخرن! خاک

  • امین
    امین | ۳۰ بهمن ۱۳۹۴

    نظر شما رو به عنوان های قابل خرید با پول این اتوموبیل در منطقه آزاد اروند جلب می کنم:تویوتا کرولا کیا اپتیما هیوندای سوناتا مزدا 6 هوندا آکورد هیوندای توسان کیا اسپورتیج. ....

  • abbaskk
    abbaskk | ۳۰ بهمن ۱۳۹۴

    اخه 60 میلیون بدی به ماشینی که نمره 3 ایمنی گرفته تو ازمایش تصادفم که میبنید سقف ماشین در حال جداشدنه خوب پژوه به خودش زحمت نداده حتی یه مانیتور بزار اخه دوتا کیسه ها خنددار به وضعه مملکت باید بخندیم اخه تا کی میخواید منتظر بمونید نمی بینید چه بلای داره سرمون میاد تو المان دو درصد مالیات افزایش میدن مردم میریزن بیرون اونوقت کشور مارو ماشینو به قیمت چهار برابرش به ملت قالب میکنن تنها شکایتمون بیایم تو سایت بگیم اینا دارن به ملت ظلم میکنن اینکه نشد اخه
    فقط میتونم تا وقتی مردم خودشون نخوان وضع همینطوری میمونه. همین اشو همین کاسه

  • علیرضا
    علیرضا | ۳۰ بهمن ۱۳۹۴

    ماشینای فرانسوی رو غیر خودشون و بیچاره هایی مثل ما، کسی سوار نمیشه. هیچ جای جهان هم نماد کیفیت و... نیستند!

  • حسین
    حسین | ۳۰ بهمن ۱۳۹۴

    من که ماشینهای چینی رو ترجیح میدم اگر قصد آدم دلالی نیست و افت قیمت مهم نیست فقط راحتی و نرمی ملاکه تو ماشینای چینی گزینه های بهتر با آپشن های بیشتر تو این رنج قیمت هست

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی