طرح قوه قضاییه برای نصب ردیاب 100 هزار تومانی
آمار سرقت خودرو در کشورمان قابل توجه است و پیگیری و مجازات سارقان خودرو و لوازم درون آن سالانه بودجه و وقت زیادی را از دستگاه های اجرایی و قوه قضاییه می گیرد. از طرف ...
آمار سرقت خودرو در کشورمان قابل توجه است و پیگیری و مجازات سارقان خودرو و لوازم درون آن سالانه بودجه و وقت زیادی را از دستگاه های اجرایی و قوه قضاییه می گیرد.
از طرف دیگر با توجه به آمار های موجود حدود 50 درصد کل سرقت ها به سرقت لوازم خودرو یا خودرو مربوط می شود و از این میان معتادان به مواد مخدر سهم قابل توجهی در این گونه سرقت ها دارند.
همچنین با توجه به مدل و شرایط خودروهای موجود در کشور، نمونه های قدیمی و کارکرده فاقد ایمبولایزر (مدل های قبل از 1388) پراید، پژو 405، سمند، پارس و نیسان (احتمالا نیسان وانت) بیشترین آمار سرقت را به خود اختصاص داده اند.
در چنین شرایطی قوه قضاییه دو طرح را به شکل موازی پیگیری خواهد کرد، طرح نخست جمع آوری و اسکان معتادان با تعامل سازمان بهزیستی که البته اجرای آن بودجه هنگفتی را می طلبد و طرح دوم نصب تراشه های ردیاب بر روی خودروهای مدل پایین در صورت رضایت مالکان.
طرح دوم قرار است به شکل آزمایشی در استان های تهران، البرز، خراسان رضوی، فارس و کرمانشاه اجرایی شود و در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات با شهرداری ها، فضایی در مراکز معاینه فنی در این خصوص اختصاص داده خواهد شد.
به گفته مسئولان مربوطه هم اکنون هزینه نصب تراشه های ردگیر و دزدگیر های ردیاب بر روی خودروها با هزینه ای در حدود 250 هزار الی 1 میلیون تومان انجام می شود اما در مجریان طرح در صدند تا هزینه های مربوطه را به حدود یکصد هزار تومان کاهش دهند تا مالکین خودروهای قدیمی که عمدتا از اقشار متوسط جامعه هستند یارای پرداخت چنین رقمی را داشته باشند.
هرچند استفاده فراگیر از تکنولوژی های جدید گامی مثبت و امیدوار کننده محسوب می شود اما باید دید که واکنش جامعه سارقین به خودروهای مدل پایین دارای تراشه ردیاب چه خواهد بود.
سارقینی که به راحتی از پس انواع و اقسام قفل فرمان، قفل پدال و دزدگیر بر می آیند احتمالا راهی برای دور زدن این تراشه نیز خواهند یافت یا به شکل متمرکز تری به سرقت لوازم درون خودرو خواهند پرداخت.
اما با این وجود نصب تراشه ردیاب ممکن است باعث کاهش آمار دزدی خودرو یا حداقل کاهش خسارات ناشی از آن شود و اقدامی مثبت از سوی اداره پیشگیریهای وضعی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه به حساب می آید.
در واقع بزرگترین مشکل در رابطه با حفظ امنیت خودروها، کمبود فضای پارکینگ عمومی در شهر های بزرگ کشورمان است که ضمن تشدید ترافیک و هدر دادن وقت شهروندان باعث بروز مشکلات ناشی از پارک خودروها در فضای نا امن شده و زمینه ساز سرقت خودروها یا لوازم درون آن ها می شود.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
حالا نوابغ دعوا نکنید .... شماره پلاک این سمنده مال کدوم شهرستانه میخوام برا استاندارش نامه بدم بگم صاحب این سمند رو سریعا تحت حفاظت قرار بده میان مغزش و برای موزه میدزن ........ابتکاری ترین طرحی که میشه از سرقت الاغ در جلوی طویله جلوگیری کنه
دوست عزیزم، این عکس و صاحابش و شهرشو اینا رو من نمیشناسم.اما عکس معلومه که برای جلوگیری از سرقت نیست.این دوست عزیز واسه این آهنها رو نصب کرده که جا پارک خودشو همیشه جلو درب خونش داشته باشه.مشخص هستش که این آهنکشی برای جای پارکه نه سرقت!!!
عکس رو اشتباه گذاشتن دلیل نمیشه شما هم به چیزی فکر نکنی.
با وجود این اهن کشی هم جای پارک نسبتا محفوظ خواهد بود و هم از باز شدن کاپوت، صندوق و دزدیدن خودرو جلو گیری می شود مگر دزد محترم دارای سنگ فرز و امثالهم باشد...
یه سوال مگه گوشی های دزدی همین قوه غذاییه پیدا میکنه که بتون ماشین با ردیاب پیدا کنه
آون که گوشی سریالش معلومه پیگیری نمیکنن حالا بیان بزنم تو سیستم
گوشی اس 6 داداشم الان نزدیک یک سال تحت پیگرد اخرم پرونده بسته شد دوباره شکایت کرد جالب تر مشخصه گوشی کجاست ولی قضیه اشتباه پرونده بست
حالا دوباره باید شکایت کنه ?
عیب خودروی داخلی باید از جیب مردم و با نصب دستگاههای اضافی پوشیده بشه!!! یه بار نشد یه فکری بکنن که در بلند مدت به شکست منجر نشه