بررسی اپلیکیشن همراه کارت؛ دستیار امور بانکی
اپلیکیشنهای موبایل چهره امور بانکی را برای همیشه تغییر دادهاند. اگر زمانی پرداخت یک قبض آب و تلفن نیازمند مراجعه حضوری به بانک و شاید ساعتها ایستادن در صف بود، اپهای پرداخت بانکی زمان لازم ...
اپلیکیشنهای موبایل چهره امور بانکی را برای همیشه تغییر دادهاند. اگر زمانی پرداخت یک قبض آب و تلفن نیازمند مراجعه حضوری به بانک و شاید ساعتها ایستادن در صف بود، اپهای پرداخت بانکی زمان لازم برای تمام این کارها را نه تنها به دقیقه، بلکه ثانیه تقلیل دادهاند و با روی کار آمدن تکنولوژیهای جدید هر روز شاهد سادهتر و دلچسبتر شدن آنها هستیم.
شرکت تجارت الکترونیکی ارتباط فردا با اپلیکیشن «همراه کارت» هدفی جز این را دنبال نمیکند؛ این که با گردآوری تمام نیازهای شما از تراکنشهای مالی در یک اپلیکیشن بتواند مدیریت امور مالی را تسهیل کرده و برایتان وقت بخرد. نتیجه تولید محصولی بوده که ضمن ارائه امکانات روتین اپهای این حوزه، اندکی رنگ و بوی خلاقیت هم در آن دیده میشود.
بگذارید از رابط کاربری شروع کنیم؛ موضوعی که اگر پرداخت درستی در یک اپلیکیشن نداشته باشد، تمام امکانات و قابلیتها به حاشیه میروند. خوشبختانه برای همراه کارت این اتفاق نیفتاده. با محیط کاربری شیک و منظمی مواجه هستید که فونت مختص به خود را دارد و ترکیب چیره رنگهای مشکی و طلایی، جلوه خاصی به آن بخشیدهاند.
رنگ تیره بکگراند و فونت روشن آیتمها تضمین میکند که هنگام کار در تاریکی فشاری به چشمتان وارد نخواهد شد و در نور عادی هم به خاطر استفاده از رنگهای مختصر و معدود، احساس حضور در محیط شلوغ را نخواهید داشت. بنابراین پیش از پرداخت به قابلیتها باید بدانید که همراه کارت حداقل از نظر بصری شما را دلبسته خود میکند.
احتمالا با نگاهی به اسکرینشاتها از قابلیتهای همراه کارت خبردار شدهاید. حوزه کاری اپ، حوزه جدید و ناشناختهای نیست و با این اوصاف نباید انتظار امکانات عجیب و غریبی را در آن بکشید. همراه کارت درست مثل آپ و ۷۲۴ برای انجام آسان امور بانکی طراحی شده و وظایفی که در حال حاضر به دوش میکشد به شرح زیر هستند:
انتقال وجه کارت به کارت، خرید شارژ و اینترنت، پرداخت قبض، نیکوکاری، پرداخت اقساط بیمه و پرداخت خریدهای اینترنتی. تمامی تراکنشها در محیطی امن و محافظت شده توسط پسورد (هم عددی و هم حسگر اثر انگشت) و با کارتهای شتاب انجام میگیرند. بسیاری از این تراکنشها را هم میتوانید فقط با وارد کردن «رمز اینترنتی» انجام بدهید. به چیز بیشتری احتیاج نیست.
نکتهای که به شخصه در مورد همراه کارت دوست داشتم، شیوه مبتکرانهاش برای وارد کردن اطلاعات کارتهای بانکی بود. به لطف تکنولوژی OCR وارد کردن کارتهای بانکی فقط چند «ثانیه» به طول میانجامد. بدین صورت که دوربین موبایل را به سمت کارت میگیرید و لحظهای بعد، شماره کارت، نام صاحب حساب، نام بانک و حتی جالبتر «تاریخ انقضا» هم به طور اتوماتیک وارد دیتابیس اپلیکیشن میشود.
این دقت بالا در تکنولوژی OCR تیری بوده که همزمان بر دو نشان نشسته: هم به روند وارد کردن اطلاعات کارتها سرعت بخشیده و هم اطلاعات ورودی لازم برای انجام تراکنش را به حداقل میزان ممکن رسانده؛ طوری که مثلا برای خرید شارژ ایرانسل فقط وارد کردن رمز دوم اینترنتی کفایت میکند و این یعنی سرعت بیشتر و تجربه کاربری بهتر.
اما در این بین موضوعی هست که میتواند کمی توی ذوقتان بزند. همراه کارت هنوز از تمام بانکها پشتیبانی نمیکند و این مشکلاتی را برای مخاطب به وجود آورده. به عنوان مثال هنوز امکان تبادل پول با بانک صادرات و چند بانک دیگر فراهم نشده و حتی بعضی بانکهای تحت پشتیبانی هم موجودی حساب را برایتان نمایش نمیدهند. البته این مشکل صرفا به همراه کارت محدود نیست و در اپهای دیگر هم دیده میشود.
اما امکان تراکنش مالی بر بستر «پایا» هنوز در همراه کارت فراهم نشده و این باعث میشود که تا حدی نسبت به اپهای مشابه عقب بیفتد؛ فارغ از اینکه از نظر تکنیکی امکانات خوبی دارد که میتوانستند خیلی بهتر دیده شوند. ولی از سوی دیگر قابلیت «کارت به شبا» به اپلیکیشن اضافه شده که تا حدی مشکلات موجود را میپوشاند؛ قابلیتی که میتوان گفت فعلا در انحصار همراه کارت قرار دارد.
همراه کارت حافظه خوب و مؤثری دارد که تمام تراکنشها را همراه با ریز جزئیات در خود ذخیره میکند. حتی به لطف «تراکنشهای پرکاربرد» میتوانید به کارهایی مثل خرید شارژ و اینترنت میانبر بزنید تا وقت کمتری تلف شود. در واقع «صرفهجویی در وقت» نکتهای است که همراه کارت در آن میدرخشد.
با این حال کاربری که به خاطر صرفهجویی در وقت، حاضر به کنار آمدن با محدودیتهای همراه کارت شده را باید حفظ کرد و نگه داشت. راهکار شرکت تجارت الکترونیکی ارتباط فردا بهکارگیری یک ترفند قدیمی اما مؤثر بوده: ایجاد سیستم امتیازی و اعطای شانس شرکت در قرعهکشی به کاربران که با توجه به جوایز، حداقل برای من مخاطب وسوسه کننده بود. هر چند انتظار داشتم همراه کارت در اعطای امتیازات مرتبط با تراکنشها سخاوت بیشتری به خرج بدهد و همه چیز در حد «یک امتیاز» و «دو امتیاز» نباشد.
بالاتر از تفاوتهای ظریف همراه کارت با رقبای بزرگش صحبت کردیم. یکی از این تفاوتها که اتفاقا به برگ برنده همراه کارت تبدیل شده، امکان «مدیریت دستگاههای فعال» است که به شما اجازه میدهد اپلیکیشن را با یک شماره تلفن روی چند دستگاه مختلف نصب کنید. در این صورت اطلاعات بین دستگاههای مختلف همگامسازی میشوند و هر لحظه که بخواهید، مثل Active Sessions تلگرام قادر به دیاکتیو کردن هر کدام از دستگاهها هم هستید.
این موضوع زمانی به خصوصیت ارزشمندی تبدیل میشود که بدانید همراه کارت روی پلتفرمهای iOS، اندروید و ساعتهای هوشمند در دسترس قرار دارد؛ خصوصیتی که نه فقط در تعداد کمی از محصولات فینتک، بلکه در کمتر اپلیکیشن ایرانی دیده بودیم.
اما در مجموع و برای جمعبندی نقاط قوت و ضعف، میتوان گفت که همراه کارت پکیج نسبتا کاملی برای تبدیل شدن به یک دستیار مالی روزمره را در خود دارد. هر چند نیاز است که پشتیبانی بهتری از بانکهای مختلف در آن صورت بگیرد و امکان گرفتن موجودی و کارت به کارت برای مؤسسات مالی بیشتری فراهم شود. تنها در این صورت است که میتوان برای شرکت تجارت الکترونیکی ارتباط فردا در رقابت با سوپراستارهای تبلیغات تلویزیون شانس خوبی قائل شد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
فقط733
همراه کارت متعلق به بانک آینده هست.
توی این صفحه در موردش توضیح داده شده
https://www.ba24.ir/tools/tools-7/62/view/
براساس گزارش آزمایشگاه بیتبان دانشگاه شریف، این برنامه لیست مخاطبین رو جمعآوری و به بانک آینده ارسال میکنه
گزارش بررسی همراه کارت رو میتونین توی کانال بیتبان روی تلگرام به آدرس bitbanlab@ مشاهده کنین.
همراه کارت برای ارائه خدماتی ویژه به کاربران اعم از ارسال پول به مخاطب (بدون داشتن شماره کارت) و درخواست پول از مخاطبان گوشی، نیاز به اطلاعات مخاطبان دارد.
قابل توضیح است که همراه کارت در زمان استفاده کاربران از سرویس های قید شده، اجازه دسترسی را از کاربران دریافت میکند و طبیعتاً کاربر مختار است که این اجازه را به همراه کارت ندهد. در این صورت عدم اجازه، سایر خدمات همراه کارت کماکان در دسترس خواهد بود.
درخواست دسترسی از کاربران برای ارائه خدمات ویژه، فرایندی رایج در توسعه اپلیکیشن های موبایل است.
ممنون از پاسختون، پیشنهاد میکنم گزارش گفته شده را مطالعه کنید، چون گفته شده که بدون اطلاع کاربران لیست مخاطبین جمعآوری میشود.
من تخصصی در امنیت ندارم ولی گزارش آزمایشگاههای امنیت دانشگاهها را معتبر میدانم.
اگر بنظرتان گزارش مذکور نادرست است یهتر است با مسئولان آزمایشگاه صحبت کنید تا آن گزارش را اصلاح یا حذف کنند.
نوشتید تبلیغاته که