نقاط پرتصادف تهران به نقشه و مسیریاب بلد اضافه شد
براساس تفاهمنامه همکاری علمی-اطلاعرسانی که در اردیبهشت ۹۸ بین پلیس راهنمایی و رانندگی تهران و نقشه و مسیریاب بلد منعقد شده بود، در گام اول اطلاعات ۱۲۵۵ نقطه پرتصادف در تهران برای آگاهی شهروندان در ...
براساس تفاهمنامه همکاری علمی-اطلاعرسانی که در اردیبهشت ۹۸ بین پلیس راهنمایی و رانندگی تهران و نقشه و مسیریاب بلد منعقد شده بود، در گام اول اطلاعات ۱۲۵۵ نقطه پرتصادف در تهران برای آگاهی شهروندان در اختیار نقشه بلد قرار گرفت.
«محمدرضا مهماندار» رئیس پلیس راهور تهران بزرگ با اشاره به ظرفیتهای تاثیرگذار صنعت فناوری اطلاعات، ارائهٔ این اطلاعات را گامی بزرگ در رفع نقاط گلوگاهی و حادثهخیز و حل مشکلات ترافیکی شهر دانست.
نقشه و مسیریاب بلد در همکاری با پلیس راهنمایی و رانندگی تهران، نقاط پرتصادف بزرگراهها و معابر شهر تهران را در یک لایهٔ مجزا روی نقشه نمایش داده است. این لایه با هدف افزایش ایمنی شهروندان و کاهش آمار تصادفات به نقشه بلد اضافه شده و در هنگام رانندگی با مسیر یاب بلد، هشداری به هنگام نزدیک شدن به این نقاط برای کاربران ارسال میشود.
به گفته سرهنگ «محمد رازقی،» رئیس مرکز کنترل ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی تهران، ۱۲۵۵ نقطه پرتصادف ارائه شده مجموعهای از نقاط در شهر تهران هستند که تصادف منجر به فوت در سالهای ۹۷ و ۹۸ در آنها اتفاق افتاده است. بدیهی است که شاخص تصادفات خسارتی و جرحی نیز در این محدودهها قابل توجه است.
براساس آمار ارائه شده از سوی مدیریت تحلیل ترافیک مرکز فرماندهی کنترل هوشمند پلیس راهور، بیش از نیمی از تصادفات در بزرگراههای شهر تهران اتفاق افتادهاست. بر این اساس بزرگراه آزادگان، امام علی(ع) و شهید همت بیشترین محدودههای پرتصادف را داشتهاند. قابل توجه است که ۴۵ درصد از افراد فوتی به دلیل عدم توجه به جلو دچار سانحه شدهاند؛ همچنین ۲۷ و ۲۲ درصد تصادفات منجر به فوت به ترتیب بین ساعات ۱۴ تا ۲۰ و ۲۰ تا ۲۴ نیمه شب رخ دادهاند.و این موضوع نشان میدهد که چه ساعاتی بیشتر از همیشه خطرناک هستند.
استفاده از نقشهٔ آنلاین و مسیریاب در طول مسیر یکی از نکاتی است که میتواند در رانندگی مطمئن و بیخطر افراد نقش بهسزایی داشته باشد. لایهٔ نقاط پرتصادف در نقشه و مسیریاب بلد، با امکان بزرگنمایی این قابلیت را در اختیار کاربران قرار میدهد تا این نقاط را با جزئیات بیشتری مشاهده کنند. به منظور مشاهده محورها و نقاط پرتصادف، لازم است که لایهٔ نقاط پرتصادف را از قسمت لایهها توسط کاربر فعال شود.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
الان دونستن این نقاط پر تصادف به چه کار ملت میاد؟
راهور تا جایی که میدونم بیست ساله از این نقشه ها برای خودش داره چه کار مثبتی کردن؟
جالبه اصلا دلیلی به اسم جاده مذخرف وجود نداره
سه سال یه جا کار میکردم هر ماه کم کمش یه تصادف شدید جلوی مغازه ما اتفاق می افتاد یه دور برگردون دوطرفه !رو فرض کن که تابلو که نداره هیچ دور تا دور خیابون هم بوته کاشتن با دو متر ارتفاع یه دونه چراغ روشنایی هم نذاشتن ملت با 120 تا سرعت صاف میرن تو شکم اون ماشینی که از جهت مخالف داره دور میزنه! هر دفعه افسر میومد علت تصادف رو "عدم توجه به جلو" میزد و میرفت
به خدا اگه فقط همین نقاط پرتصادف رو درست کنن تصادفات از نصف هم کمتر میشه ولی همش ک.س شر میگن که ماشینا ایمن نیست و مردم فرهنگ رانندگی ندارن اینا جفتش درست اما وقتی اکثر تصادفات توی نقاط ثابتی اتفاق می افتن دیگه نمیشه گ.ه استاندارد نبودن خودرو و بی فرهنگی مردم رو خورد?
نمی دونم چرا تمام این نقشه های بومی رو تبدیل به یک اپلیکیشن واحد نمیکنن، تا هم الکی دوبار هزینه نشه، هم با بزرگ شدنِ تیم، بهره وری بیشتر بشه.