پژوهشگران از تغییرات مغزی «قابل توجه» پس از ابتلای خفیف به کرونا خبر میدهند
محققان با اسکن مغزی صدها نفر قبل و بعد از ابتلا به کووید-۱۹ متوجه تغییرات قابل توجهی در ساختار مغز آنها شدند. پژوهشگران متوجه شدند که حتی ابتلا یه این بیماری با شدت خفیف نیز ...
محققان با اسکن مغزی صدها نفر قبل و بعد از ابتلا به کووید-۱۹ متوجه تغییرات قابل توجهی در ساختار مغز آنها شدند. پژوهشگران متوجه شدند که حتی ابتلا یه این بیماری با شدت خفیف نیز میتواند تغییرات قابل توجه و زیانآوری ایجاد کند. با این حال، هنوز اثرات طولانی مدت شناختی با این تغییرات مغزی برای محققان مشخص نیست.
تاکنون مطالعات زیادی روی انواع بافتهای بدن پس از مرگ و اسکن مغزی افراد بستری با بیماری کووید-۱۹ انجام شده است، اما هیچ مطالعهای قبل و بعد از ابتلا به این بیماری را بررسی نکرده بود. محققان این مطالعه، اسکن مغزی ۴۰۱ داوطلب را قبل و پس از ابتلا به کووید-۱۹ بررسی کردند. آنها ۱۴۱ روز پس از ابتلا به این بیماری برای بار دوم مغز داوطلبان را اسکن کردند.
در این مطالعه گروهی از ۳۸۴ داوطلب دیگر به عنوان گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفتند که سن، جنسیت، قومیت و زمان بین دو اسکن مغزی آنها برابر با داوطلب کرونا مثبت خود بود. نتایج این مطالعه تغییراتی در سیستم لیمبیک و بویایی و کاهش ماده خاکستری در گرههای پاراهیپوکامپوس چپ و قشر اوربیتوفرانتال جنبی نشان میداد.
این مطالعه به یکی از مهمترین تحقیقات همهگیری کووید-۱۹ تبدیل شد. با این حال، نتایج آن سوالات جدیدی را برمیانگیزد. این تغییرات دائمی هستند و آیا تغییرات رفتاری یا شناختی خاصی در بیمار ایجاد میکند؟
نتایج مطالعه تاثیر کرونا روی مغز
محققان این مطالعه نگران سوبرداشت از نتایج بررسیهای خود هستند. از آنجایی که بیشتر این تغییرات به سیستم بویایی مرتبط میشد، احتمالا فقط به واکنش عصبهای بویایی و کاهش این حس مرتبط میشود. به عبارتی، احتمالا این تغییرات مغزی فقط به تاثیر ویروس سارس-کوو-۲ روی سلولهای بینی مربوط است.
محققان احتمال میدهند که این تغییرات مغزی مربوط به ویروس میتواند باعث ابتلا به زوال مغزی با افزایش سن شود و با سرعت آن را افزایش دهد. آنها تغییری در زوال حافظه در ابتلای خفیف به کووید-۱۹ مشاهده نکردند، اما متوجه تغییر عملکرد و کاهش سرعت واکنش شناختی افراد شدند.
محققان برای اینکه نتایج خود را تایید کنند، اسکن مغزی قبل و بعد مشابهی از بیماران مبتلا به التهاب ریه و آنفولانزا تهیه کردند. آنها هیچ تغییری در این بیماران مشاهده نکردند و متوجه شدند که تغییرات پس از ابتلا به کووید-۱۹ در نوع خود خاص است و در مقابل با التهاب ریه و آنفولانزا قابل توجه به شمار میرود.
این مطالعه قبل از شیوع سویههای دلتا و امیکرون انجام شد، بنابراین اثرات این دو سویه روی مغز مشخص نیست. به علاوه، همچنان آنها نمیدانند که واکسیناسیون چه تاثیری میتواند روی این تغییرات مغزی داشته باشد.
با این حال، باید گفت که این تغییرات حتی در سطح گروه مورد مطالعه ناچیز بود و همه افراد چنین تغییراتی را تجربه نخواهند کرد. همچنان باید مطالعات بیشتری در این باره صورت گیرد و محققان درمانهایی را که میتواند این تغییرات را کاهش دهد، پیدا کنند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.