ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سایت تاریخی کمونه
علمی

خشکسالی در عراق یک شهر 3400 ساله را از زیر آب بیرون آورد

خشکسالی اخیر عراق باعث پایین آمدن سطح آب سد موصل شده و شهری را از زیر آب بیرون آورده که قدمت آن به «عصر برنز» برمی‌گردد. این محل که در منطقه کردستان عراق قرار گرفته، ...

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ | ۱۴:۰۰

خشکسالی اخیر عراق باعث پایین آمدن سطح آب سد موصل شده و شهری را از زیر آب بیرون آورده که قدمت آن به «عصر برنز» برمی‌گردد. این محل که در منطقه کردستان عراق قرار گرفته، کاخی با دیوارهای هفت متری دارد. حالا محققان در تلاشند تا پیش از زیر آب رفتن مجدد آن، بتوانند تحقیقات خود را انجام دهند.

بر اساس بیانیه محققان آلمانی و کردی، سایت «کمونه» مربوط به دوره «پادشاهی میتانی» است که در حوالی سال‌های 1500 تا 1400 قبل از میلاد مسیح بر بخش‌هایی از سوریه و شمال بین‌النهرین حکومت می‌کرد. کمونه چهارمین سایت تاریخی از این پادشاهی میتانی است که چگونگی زندگی مردم در مرکز این قلمرو را نشان می‌دهد.

سایت کاخ کمونه

اولین بار افت ارتفاع آب در سال 2010 نشانه‌هایی از این شهر را از زیر آب بیرون آورد. ولی در آن زمان امکان تحقیق و حفاری وجود نداشت. کاخ کمونه در روزگار خود فقط 20 متر با رود دجله فاصله داشت. محققان تاکنون هشت اتاق را در این کاخ پیدا کرده‌اند که برخی از آن‌ها با آجر نسوز فرش شده بودند.

نقاشی‌های باقی مانده روی دیوارها شامل طیف‌های رنگی قرمز و آبی است. سازه‌های مهمی مثل این کاخ در امپراتوری میتانی احتمالا با نقاشی‌های دیواری رنگارنگ تزئین می‌شدند. با این حال، آثار بسیار کمی از این تزئینات باقی مانده و از این رو، اهمیت کمونه را دوچندان می‌کند.

سایت کمونه احتمالا مربوط به شهر زاخیکو است

از دیگر چیزهایی که درون این کاخ کشف شده، 10 لوح با خط میخی میتانی است که حالا محققان سعی دارند آن‌ها را ترجمه کنند. ترجمه یکی از این لوح‌ها احتمالا نشان می‌دهد که این سایت در واقع شهر باستانی زاخیکو بوده است. ارجاعات مربوط به این شهر به حوالی سال 1800 قبل از میلاد برمی‌گردد. زاخیکو ظاهرا حداقل چهار قرن بر دره رود دجله استوار بوده است.

زمانی که امپراتوری میتانی دچار تزلزل شد، «ادد-نیراری»، فاتح آشوری ساکنان شهر تایدو، پایتخت این امپراتوری را قتل عام کرد. قرن‌ها بعد، باستان‌شناسان باقی‌مانده‌های این امپراتوری بزرگ را پیدا کردند، اما محل دقیق شهر تایدو هنوز مشخص نیست.

از این رو، کشف سایت کاخ کمونه اهمیت زیادی دارد؛ چون می‌تواند به بازسازی خط زمانی این تمدن باستانی کمک کند. «احمد قاسم»، متخصص اداره باستان‌شناسی کردستان عراق و از مدیران این پروژه تحقیقاتی می‌گوید این اکتشاف یکی از مهم‌ترین اکتشافات حوزه باستان‌شناسی در این منطقه در دهه‌های اخیر بوده است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (8 مورد)
  • مکابیز ق
    مکابیز ق | ۱۷ خرداد ۱۴۰۱

    تاریخ بخوانیم🙏

  • Mehrbod.games@gmail.com Mehrdad
    Mehrbod.games@gmail.com Mehrdad | ۱۳ خرداد ۱۴۰۱

    میتانیها،یکی از تمدن‌های مهم دوران باستان هستند و یکی از قدرت‌های اصلی قبل از ظهور امپراطوری هخامنشيان. اصالتا جزو آندسته از نخستین قبایل آریایی بودند که به سمت جنوب و خیلی قبل‌تر از اپرسها و مادها، کوچک کردند و در آسیای صغیر امروزی و شمال عراق اسکان یافتند. در زمان خود در رقابت با هیتی ها و بابلی‌ها و مصریان و ایلامیان بودند تا اینکه آشوری‌ها قدرت یافتند و طومار تمدن آنها را مانند خیلی دیگر از تمدن‌های منطقه را برای همیشه در هم پیچیدند.

  • Taha Xtz
    Taha Xtz | ۱۱ خرداد ۱۴۰۱

    عراق هم ۳۴۰۰ سال پیش مال ایران بوده در نتیجه ....😂

    • آسو بریتان
      آسو بریتان | ۱۲ خرداد ۱۴۰۱

      مال ایران نبوده مال هخامنشیان و ساسانیان و ... بوده
      دست از این تعصبات بی مورد بر دارید 3400سال پیش مال ایران و عراق و سوریه و ترکیه نیست تاریخ رو انحصار ی نکنید

      • عرفان آب خضر
        عرفان آب خضر | ۱۳ خرداد ۱۴۰۱

        دا چی میگی اگه اونجوری بخای حساب کنی نه ایران ایرانه نه نه هیچ کشور دیگه تا اونجایی که یادمه زمان حمله عثمانی ها بغداد از ایران جدا شد اونم حدود ۳۰۰ ۴۰۰ سال پیش

        • Mehrbod.games@gmail.com Mehrdad
          Mehrbod.games@gmail.com Mehrdad | ۱۳ خرداد ۱۴۰۱

          برادر، بغداد هیچوقت بخشی از خاک ایران نبوده.
          بغداد که ابتدای تاسیس در دوران خلافت عباسی بوجود اومد. بعد هم تا زمان صفویان که برای اولین دفعه، قلمرو ایران مجددا یکپارچه شد، بازهم جزو سرزمین‌های عثمانی‌ها بود و هرگز بدست ایران نیفتاد. صفویها در جنگ هاشون با عثمانی‌ها حتی هیچوقت به اندازه محاصره این شهر پیش نرفتند. در واقع بیشتر جنگهای ایران و عثمانی در سرزمین‌هایی بود که امروزه بخش‌های شرقی ترکیه و ارمنستان هستند و در واقع، سرزمین وسیعتر از امروزه ارمنستان بوده. ارمنستان از دوران بسیار قدیم و حتی دوران اشکانی و ساسانی، محل منازعه بین ایران و قدرت‌های همسایه غربی مانند رومیها بوده. چراکه تسلط بر ارمنستان، به معنی تسلط بر راه اصلی جاده ابریشم به سمت دریای مدیترانه وکشورهای بالکان و از آنجا هم، به سمت بازارهای اروپا بوده. بغداد در این میان اهمیت خاصی برای ایران نداشته. در واقع صفویها، چند دفعه تلاش کردند تا شهرهای نجف و کربلا را بلکه بگیرند که آنمه بخاطر دلایل مذهبی بود و نه اقتصادی یا اهمیت استراتژیک اون سرزمین.

    • شهرام قربانی
      شهرام قربانی | ۱۴ خرداد ۱۴۰۱

      کس آگاه اگه ایران وجود نداشته پس امپراتوری ایلامی ها و قبلترش چی بوده .بعد هم که کوروش بخت النصر رو طومارش رو درهم پیچید و بابل رو گرفت.سواد تاریخی نداری اظهار نظر نکن.

  • mrart
    mrart | ۱۰ خرداد ۱۴۰۱

    خیلی اسرار درون خودش داره که آدم با نگاه کردنش میره تو اعماق فکر

مطالب پیشنهادی