مطالعه جدید: ورزش کردن نمیتواند تاثیر رژیم غذایی نامناسب را خنثی کند
آیا قصد دارید برای مقابله با تاثیر یک کیک اضافه که صبحانه نوش جان کردهاید، نیم ساعت بیشتر در باشگاه به ورزش و نرمش بپردازید؟ خب متاسفانه باید گفت که ماجرا به همین سادگی نیست ...
آیا قصد دارید برای مقابله با تاثیر یک کیک اضافه که صبحانه نوش جان کردهاید، نیم ساعت بیشتر در باشگاه به ورزش و نرمش بپردازید؟ خب متاسفانه باید گفت که ماجرا به همین سادگی نیست زیرا طبق مطالعات اخیر پژوهشگران دانشگاه سیدنی، سطح بالای تمرینات ورزشی قادر به خنثیسازی تاثیرات مخرب یک رژیم غذایی ناسالم نیست.
گفتنی است که تا پیش از این مطالعات پژوهشهایی در خصوص تاثیرات بلندمدت و کوتاهمدت ورزش و رژیم غذایی روی بدن انجام شده بود اما «ملودی دینگ» یکی از محققان ارشد پژوهش جدید، به شکل خاص قصد داشت تا متوجه شود که آیا ورزش میتواند خطرات یک رژیم ناسالم را تعدیل کند یا خیر.
محققان در این مطالعات جدید با بررسی دادههای سلامتی بیش از 250000 نفر متوجه شدند افرادی که به شدت اهل ورزش هستند اما از طرفی برنامه غذایی ناسالمی دارند، همچنان در برابر افرادی که ورزش نمیکنند از وضعیت جسمانی بهتری برخوردار هستند، با این وجود مزایای فعالیت فیزیکی آنها به طور قطع در همراهی با خوراک ناسالم کاهش پیدا میکند.
«برخی مردم ممکن است فکر کنند که قادرند با ورزش سنگین اثرات زیانبار یک رژیم غذایی نامناسب را جبران کنند یا اینکه از طریق یک برنامه غذایی سالم فعالیت فیزیکی پایین خود را بیاثر کنند، اما دادهها نشان میدهند که چنین کاری امکانپذیر نیست و هر دو عامل فعالیت فیزیکی به همراه رژیم غذایی مناسب نقش مهمی را در سلامتی ایفا میکنند.»
ملودی دینگ، اپیدمولوژیست، دانشگاه سیدنی
جزئیات تکمیلی از پژوهش تازه دانشمندان درباره پیوند ورزش و رژیم غذایی
پژوهش جدید محققان دانشگاه سیدنی همچنین تمامی عوامل مرگ و میر، به همراه معیارهای خاصتر مانند موارد فوت ناشی از ناراحتیهای قلبی و سرطان را هم مورد بررسی قرار داد. در تمامی معیارهای موجود افرادی که به طور مرتب ورزش میکنند و برنامه غذایی سالمی دارند، در مقایسه با افراد کم تحرک و دارای رژیم ناسالم با خطر مرگ کمتری رو به رو هستند.
البته این مطالعات محدودیتهایی هم به همراه داشته، برای مثال دادههای مورد بررسی قرار گرفته توسط دانشمندان فاقد جزئیات مربوط به ویژگیهای خاص رژیم غذایی هر فرد بوده است. این در حالی است که یک برنامه تغذیه مناسب موارد حداقل 5 وعده میوه یا سبزی در روز، مصرف حداقلی گوشت قرمز در کنار 2 وعده ماهی در هفته را شامل میشود.
در چنین شرایطی و بدون اطلاع از جزئیات رژیم غذایی افراد، ارزیابی تاثیرات بلندمدت ورزش و رژیم ناسالم روی بدن تا حد زیادی دشوار میشود. امری که به گفته «دینگ» تنها با تحقیقات بیشتر برطرف خواهد شد.
با این حال «دینگ» میگوید این امر بدین معنا نیست که افراد دارای رژیم ناسالم میتوانند ورزش کردن را به کل رها کنند زیرا فعالیت فیزیکی حتی در غیاب برنامه غذایی مناسب همچنان دارای مزایایی است که انجام آن بهتر از انجام ندادنش است.
در پایان میتوانیم به عنوان جمعبندی خاطر نشان کنیم که فعالیت فیزیکی برای سلامتی بدن انسان ضروری است، اما اگر این تمرینات ورزشی با یک رژیم غذایی نامناسب همراه شوند بخش اعظمی از مزایای خود را از دست میدهند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.