ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

اسکن ریه
علمی

دستاوردی با حضور دانشمند ایرانی: کشف روشی برای درمان یکی از مرگبارترین انواع سرطان ریه

محققان با ترکیب یک داروی جدید و قدیمی توانسته‌اند جلوی مقاومت سلول‌های سرطان ریه به درمان را بگیرند و مانع از رشد تومورها شوند.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۲:۳۰

گروهی از محققان دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس آمریکا که یک دانشمند ایرانی به نام «نیما مصمم‌پور» هم از اعضای ارشدش بوده، روشی را برای درمان یکی از مرگبارترین شکل‌های سرطان ریه پیدا کرده که از ترکیب یک داروی جدید و یک داروی قدیمی استفاده می‌کند و می‌تواند با از بین بردن مقاومت سلول‌های سرطانی به درمان، جلوی رشد آن‌ها را بگیرد.

سرطان ریه سلول کوچک (SCLC) یکی از خطرناک‌ترین شکل‌های این نوع بیماری است که نرخ مر‌گ‌ومیر بالایی دارد. شیمی‌درمانی برای این سرطان در آغاز راه موثر است، اما بیماری به سرعت در برابر داروها مقاوم می‌شود و دوباره رشد پیدا می‌کند. حالا محققان دانشگاه واشنگتن و دانشگاه تگزاس دریافته‌اند که این سلول‌های سرطانی چگونه در برابر درمان ایستادگی می‌کنند و چطور می‌توان با آن‌ها مقابله کرد.

مطالعات قبلی نشان داده بود که پروتئینی به نام RNF113A اثر حمله داروهای شیمی‌درمانی را از بین می‌برد. محققان با بررسی‌های بیشتر دریافته‌اند که RNF113A با پروتئین دیگری به نام SMYD3 کنترل می‌شود که به وفور در سلول‌های SCLC و دیگر سرطان‌ها وجود دارند. در واقع، هرچه سطح SMYD3 بالاتر باشد، سرطان خطرناک‌تر و مقاومت به دارو بیشتر می‌شود.

سرطان ریه سلول کوچک

دانشمندان در این پژوهش سلول‌های SCLC را به موش دادند تا تومورها رشد پیدا کنند. سپس برخی از آن‌ها را با دارویی به نام سیکلوفسفامید، برخی را با بازدارنده SMYD3، برخی را با هر دو و برخی را فقط با شیمی‌درمانی تحت درمان قرار دادند.

رشد سلول‌های سرطان ریه متوقف می‌شود

در موش‌هایی که فقط شیمی‌درمانی شدند، رشد تومورها برای حدود دو هفته متوقف شد، اما پس از مقاوم شدن به دارو، رشد آن‌ها دوباره آغاز گشت. ولی در موش‌هایی که به‌طور همزمان سیکلوفسفامید و بازدارنده SMYD3 دریافت می‌کردند، رشد تومورها در تمام دوره چند ماهه آزمایش متوقف شد. این درمان همچنین روی تومورهایی موفق ظاهر شد که از بیماران انسانی مبتلا به سرطان و مقاوم به شیمی‌درمانی رشد پیدا کرده بودند.

نیما مصمم‌پرست، از نویسندگان این مطالعه که نتایجش در مجله Cancer Discovery چاپ شده، می‌گوید: «در حال گفتگو با چند گروه برای آغاز هرچه سریع‌تر فاز یک کارآزمایی‌های بالینی هستیم. افراد مبتلا به سرطان ریه سلول کوچک به شدت به درمان‌های بهتر نیاز دارند و من خیلی زیاد برای احتمالات پیش رو هیجان‌زده‌ام.»

اگر دوست داشتید می‌توانید این مطلب را با دوستان خود در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی