ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تاکسی های ون ایران خودرو دیزل
خودرو

طرح تعویض ون‌های تاکسی فرسوده سرانجام اجرایی می‌شود

ناوگان تاکسی‌های ون در کشور رو به فرسودگی است و شمار بسیاری از آن‌ها کنار گذاشته شده‌اند. در حال حاضر عمده وظیفه حمل و نقل کشور بر عهده تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها است، ولی این شرایط ...

زهرا ملکی
نوشته شده توسط زهرا ملکی | ۱ آذر ۱۴۰۱ | ۱۳:۰۰

ناوگان تاکسی‌های ون در کشور رو به فرسودگی است و شمار بسیاری از آن‌ها کنار گذاشته شده‌اند. در حال حاضر عمده وظیفه حمل‌و‌نقل کشور بر عهده تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها است، ولی مدت‌هاست که این ون های مستعمل از طرح تعویض خودروهای فرسوده خارج و عملاً به حال خود رها شده‌اند، با این وجود براساس اخبار اولیه قرار است در آینده نزدیک، قرار است تا ایران خودرو دیزل مسئولیت تعویض این ون‌های فرسوده را بر عهده بگیرد.

خودروهای ون‌ فعال در حوزه تاکسی‌رانی علاوه بر سن بالا، از کیفیت ساخت پایین برخوردار هستند و بسیاری از آن‌ها موجب آزردگی خاطر سرنشینان می‌شوند. با توجه به اینکه نوسازی ون‌های فعلی هزینه گزافی به همراه دارد، مقرر شده تاکسی‌های ون جدید جایگزین خودروهای قدیمی شوند.

طبق اظهارات اخیر سخنگوی شهرداری تهران، تاکسی ون‌های جدید به‌زودی وارد خطوط حمل‌و‌نقل عمومی تهران می‌شوند. تاکسی‌های ون جدید توسط ایران خودرو دیزل ساخته شده و از استانداردهای لازم برخوردار هستند.

قرار است بخش عمده‌ای از هزینه خرید این تاکسی‌ها را دولت پرداخت کند. همچنین به نظر می‌رسد تسهیلاتی برای خرید این خودروها در نظر گرفته شده است که در زمان عرضه به اطلاع رسانده می‌شود. اولویت با ون‌های فعال است که در حال حاضر شمار آن‌ها به ۱۵۰۰ دستگاه می‌رسد. بدین ترتیب تا پایان سال جاری، حدود ۵۰ درصد از ون‌های فعال تهران نونوار خواهند شد. البته اجرای این طرح مشروط به اسقاط متناسب ون ‌تاکسی‌های فرسوده است.

این در حالی است که براساس اطلاعات رسمی، شمار کلی ون‌های تاکسی قدیمی موجود در ایران به سیزده هزار دستگاه می‌رسد!

تاکسی‌های ون ایران خودرو دیزل با نام وانا در بازار شناخته می‌شوند و از قابلیت جابه‌جایی ۱۲ نفر برخوردار هستند. این خودروها در وهله اول در اختیار مالکین ون‌های فرسوده و فعال گذاشته می‌شوند.

ظاهراً ابتدا قرار است ون‌های زردرنگ و سپس ون‌های سفید‌رنگ در خطوط تاکسی‌رانی به خدمت گرفته شوند. شهرداری تهران همچنین قصد دارد در آینده نزدیک، ون‌های برقی را روانه خیابان‌های پایتخت کند. در این راستا، گروه مپنا مسئولیت راه‌اندازی ۵۲ ایستگاه شارژ را بر عهده گرفته است.

جزییات واگذاری تاکسی ون های جدید تهران [به روز رسانی] - آذر ۱۴۰۱

علی محتشمی‌پور در مورد واگذاری ون‌های تاکسی که به تازگی رونمایی شد، گفت: تاکسی‌های ونی که به تازگی توسط شهردار تهران رونمایی شد در قالب طرح مشترک از سوی وزارت کشور و شهرداری‌ها در راستای نوسازی ناوگان فرسوده ون تاکسی‌ اجرایی شد.

وی با بیان این‌که در ابتدای آبان‌ماه مکاتبه‌ای از سوی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها انجام شد که براساس آن قرار شد در قالب پروژه مشترک با شرکت ایران خودرو دیزل، ون‌های تولیدی این شرکت با استفاده از منابع وزارت کشور و شهرداری‌ها با ضریب 70 درصد – 30 درصد نوسازی شود، ادامه داد: براین اساس 70 درصد منابع توسط وزارت کشور و 30 درصد توسط شهرداری‌ها تامین می‌شود که بلافاصله بعد از این ابلاغیه موضوع را در جلسات فوری به اطلاع معاونت مالی و حمل و نقل شهرداری تهران رسانده و بعد از توضیح و توصیف پروژه برای شهردار تهران قرار شد با فوریت منابع مورد نیاز از سوی شهرداری کارسازی شود که این مهم انجام شد و براساس مکاتبه انجام شده در فاز اول 630 دستگاه ون برای شهر تهران در نظر گرفته شد که تا پایان سال تامین و تحویل می‌شود.

معاون فنی و بهره‌برداری سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران اضافه کرد: بنابراین براساس طرح مالی‌ که ارائه شده تمام منابع تامین شده و به حساب سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها واریز شد و امیدواریم تا پایان سال خودروهای ون باقی مانده را تحویل دهند و پس از قیمت اعلامی از سوی شرکت ایران خودرو دیزل، مبنای محاسبه 30 – 70 درصد خواهد بود، اما خودروهای ون تا پایان بهره‌برداری به نام شهرداری تهران خواهد بود و این ون‌ها نیز باید جایگزین خودروهای ون فعال فرسوده که در حال حاضر در خطوط فعال هستند شود و بر اساس طرح سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور لزوما این ون‌ها باید جایگزین یک دستگاه تاکسی ون فرسوده که در خطوط فعال است، شود.

محتشمی‌پور با بیان این‌که به محض اعلام مدل واگذاری ون‌ها از سوی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، فرآیند واگذاری ون‌ها به رانندگان متقاضی انجام می‌شود، ادامه داد: دقت داشته باشید که تا پایان دوره فعالیت، انتقال سند انجام نمی‌شود و رانندگان باید تا پایان دوره که این زمان از سوی سازمان شهرداری‌ها اعلام می‌شود در خطوط فعالیت داشته باشند که حداقل هفت سال می‌شود و باید ون‌های نو در شبکه خطوط و پایانه‌های شهر تهران فعالیت کنند.

معاون فنی و بهره‌برداری سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران در مورد چرایی عدم واگذاری مالکیت ون‌ها به رانندگان، اظهار کرد: واگذاری سند تا پایان دوره خواهد بود و ما این مدل را قبلا در اتوبوسرانی تجربه کردیم و دقت داشته باشید که تمام منابع از سوی دولت و شهرداری تامین شده و قیمت ون‌های جدید که بیش از یک میلیارد تومان خواهد بود، قابل توجه است و اگر قرار باشد خود رانندگان این مبلغ را پرداخت کنند عملا هیچ راننده‌ای توان پرداخت این هزینه‌ها را ندارد؛ چرا که ما در نوسازی تاکسی‌های سواری هم شاهد هستیم که رانندگان وقتی مبلغ نوسازی از20 میلیون تومان به بالا می‌رود در تامین فرآیند منابع مالی دچار مشکل می‌شوند و حالا چه برسد به این‌که قیمت ون بالای یک میلیارد تومان است و قطعا رانندگان توان تامین این مبلغ را ندارند، پس در قالب یک پکیج این مبلغ تامین می‌شود.

به گفته وی، بخشی از مبلغ از طریق تسهیلات قرض‌الحسنه و بخشی نیز از طریق دولت تامین می‌شود که رانندگان در طول هفت سال دوره انتقال سند باید در خطوط فعال باشند، اما دقت داشته باشید که هنوز سازمان شهرداری‌ها مدل واگذاری را ابلاغ نکرده است و ما منتظر ابلاغ مدل واگذاری و اتمام شماره گذاری و پلاک ون‌ها هستیم و به محض این‌که این دو مهم انجام شود فاز نهایی تحویل تاکسی‌های ون انجام می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا رانندگان از این واگذاری استقبال کرده‌اند؟ با اشاره به برگزاری جلساتی با رانندگان و شرکت‌های تاکسیرانی گفت: ون‌های فرسوده در تهران عملا پنج سال پیش باید از چرخه خارج می‌شدند و امکان تردد ندارند پس این ون هیچ بهره‌ای برای راننده ندارد و تنها هزینه برای راننده ایجاد می‌کند و در عوض راننده می‌تواند با اسقاط تاکسی اش امتیاز خرید بلندمدت یک ون جدید را کسب کند و تنها تفاوتش با سایر فرآیند نوسازی‌ها تنها بحث مالکیت حقوقی خودرو است که دقت داشته باشید ما یک امتیاز بالغ بر بیش از یک میلیارد را به راننده ون تاکسی فرسوده می‌دهیم که منابع‌اش از بیت‌المال که همان بودجه شهرداری و دولت است تامین می‌شود و اگر قرار باشد امتیازی به راننده بدهیم باید در ازای آن به عامه مردم خدمات رسانی کند.

معاون فنی و بهره‌برداری سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران در توضیح بیشتر ادامه داد: در حال حاضر قیمت اسقاط یک ون فرسوده در بالاترین حالت 72 میلیون تومان است و اختلاف بین 72 میلیون تومان تا یک میلیارد تومان بسیار زیاد است و باید این امتیاز ویژه‌ای که به یک راننده آن هم از طریق بیت‌المال داده می‌شود؛ تضمین شود و حداقل تضمینی که می‌تواند بدهد این است که هفت سال خودروی ون در خدمت عامه مردم باشد نه این‌که ما ون را به راننده بدهیم و مالکیت‌اش را نیز برای این راننده تثبیت کنیم اما او از شبکه خارج شود و جذب سرویس‌های دربستی شود و این حساسیتی که در مورد عدم واگذاری مالکیت حقوقی وجود دارد تنها مربوط به این حوزه است هرچند که جلسات کارشناسی زیادی در این خصوص برگزار کردیم و حالا هم منتظر ابلاغیه سازمان شهرداری‌ها هستیم.

وی در مورد تعداد ون‌های فرسوده پایتخت اظهار کرد: در حال حاضر بالغ بر 1400 ون فعال فرسوده در سطح پایانه‌ها داریم که در بسته‌های دستگاه‌ها اولویت‌بندی شدند و پس از برگزاری جلسات اگر این مدل نوسازی ون را پذیرفتند ون‌ها به آنها منتقل می‌شود.

اواخر آبان ماه از ون های سقف بلند با حضور شهردار تهران رونمایی شد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی