ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

ایلان ماسک
کسب و کار

ایلان ماسک احتمالاً دیگر ثروتمندترین فرد جهان نخواهد شد؛ اما چرا؟

تحلیلگران می‌گویند شرایطی که باعث شد ایلان ماسک ثروتمندترین فرد جهان شود، بسیار خاص بود و احتمال تکرار آن تقریباً دیگر وجود ندارد.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۱ دی ۱۴۰۱ | ۱۴:۰۰

ایلان ماسک به‌عنوان مدیرعامل تسلا، توییتر و اسپیس‌ایکس ممکن است دیگر هرگز در جایگاه ثروتمندترین فرد جهان قرار نگیرد. او تحت شرایطی عجیب و خاص توانست این لقب را از آن خود کند و شواهد نشان می‌دهند که آینده چندان برای او روشن به‌نظر نمی‌رسد.

ایلان ماسک اولین فرد در طول تاریخ است که 200 میلیارد دلار از دارایی شخصی خود را از دست داده. ولی برای درک صعود و نزول او در فهرست ثروتمندترین افراد جهان باید مؤلفه‌های زیادی را در نظر بگیریم. مسیر تبدیل‌شدن ماسک به ثروتمندترین فرد دنیا خیلی سال قبل آغاز شد. او ابتدا در سال‌های 2009 و 2012 پاداش‌هایی در قالب سهام از تسلا دریافت کرد. ولی مهم‌ترین اتفاق برای افزایش دارایی‌های شخصی او در سال 2018 رخ داد.

تسلا در آن سال تصمیم گرفت بزرگ‌ترین پاداش تاریخ برای مدیر یک شرکت را برای ایلان ماسک در نظر بگیرد. این کمپانی اهدافی را برای مدیرعامل خود تعیین کرد که او درصورت دستیابی به آن‌ها می‌توانست پاداش هنگفتی دریافت کند. درنهایت قیمت سهام تسلا در انتهای سال 2020 به بالاترین سطح تاریخ خود رسید و 304 میلیون سهام تسلا با قیمت 23.34 دلار را راهی جیب ماسک کرد.

حالا گروهی از سهام‌داران تسلا بابت همین پاداش از این شرکت شکایت کرده‌اند، چون باور دارند که این رقم بیش‌ازحد زیاد بوده است و بخشی از این سرمایه باید به تسلا برگردانده شود. دادگاه مربوطه در ماه نوامبر برگزار شد و نتیجه آن هنوز اعلام نشده، اما بازار تصمیم خود را گرفته است.

قیمت سهام تسلا از تاریخ 1 دسامبر تاکنون 39 درصد کاهش یافته، از‌این‌رو، ایلان ماسک هم 210 میلیارد دلار از ثروت خود را از دست داده است و سرمایه‌اش درحال‌حاضر 129.4 میلیارد دلار برآورد می‌شود. افزون بر این، برخی تحلیلگران می‌گویند قیمت سهام توییتر هم از زمان امضای معامله تاکنون نصف شده است. این یعنی 79 درصد سهم ایلان ماسک در این شبکه اجتماعی حالا حدود 11.6 میلیارد دلار ارزش دارد. او همچنین طبق تخمین‌ها، از تسلا 42.4 میلیارد دلار سهم قابل‌فروش و 26.6 میلیارد دلار اختیار سهام، از اسپیس‌ایکس 48.9 میلیارد دلار و از بورینگ کمپانی 3.3 میلیارد دلار دارایی به‌صورت سهام دارد.

ثروت ایلان ماسک

ایلان ماسک در گرداب بدهی‌ها گرفتار شده است

با توجه به اینکه این کارآفرین جنجالی تاکنون با وثیقه‌کردن سهام خود در تسلا وام‌های زیادی از جمله برای خرید توییتر دریافت کرده، سؤال مهم این است که ارزش وثیقه‌های ماسک چه زمانی به اتمام خواهد رسید و او اصطلاحاً «مارجین کال» خواهد شد؟

اسناد ثبت‌شده نشان می‌دهند که ماسک تا انتهای مارس 2022 حدود 52 درصد از سهام خود را وثیقه کرده بود، اما مشخص نیست که او دقیقاً چه رقمی وام گرفته و شرایط این وام‌ها چگونه بوده است. البته بررسی وام دریافتی برای توییتر می‌تواند سرنخ‌هایی را به ما ارائه کند.

براساس اطلاعات این وام‌ها، ماسک می‌توانسته است 12.5 میلیارد دلار با نسبت وام به ارزش 20‌ درصدی پول دریافت کند. درنتیجه اگر این نسبت به 35 درصد برسد، او احتمالاً مارجین کال خواهد شد و در این صورت یا باید سهام بیشتری را از تسلا وثیقه کند یا مقدار وام خود را کاهش دهد یا ترکیبی از این دو روش را در پیش بگیرد. با فرض این مؤلفه‌ها و قیمت 359.20 دلاری سهام در تاریخ 31 مارس، ماسک احتمالاً 19.2 میلیارد دلار روی سهام به ارزش تقریبی 96 میلیارد دلار وام گرفته است.

حال با توجه به افت دنباله‌دار سهام تسلا، آستانه نسبت 35 درصدی باید در تاریخ 14 اکتبر فعال شده باشد. او چند هفته بعد از این تاریخ، 3.95 میلیارد دلار دیگر از سهام خود را فروخت، ولی مشخص نشد که این مبلغ برای خرید توییتر موردنیاز بوده یا به‌عنوان وثیقه اضافه استفاده شده است.

در ادامه با افت دوباره 19 درصدی سهام تسلا در تاریخ 12 دسامبر، شرایط برای ماسک بدتر هم شد و او احتمالاً مجبور بود سهام بیشتری را وثیقه کند. گفتنی است که او فعلاً نمی‌تواند از پاداش سهام خود در سال 2018 استفاده کند، چون این سهام تا پنج سال امکان فروش ندارد.

تحلیلگران می‌گویند حالا تنها راه نجات ایلان ماسک از اسپیس‌ایکس می‌گذرد. این شرکت اخیراً 750 میلیون دلار جذب سرمایه داشته است و ارزش آن 137 میلیارد دلار برآورد می‌شود. با توجه به آینده درخشانی که پیش روی این شرکت قرار دارد، ماسک می‌تواند به رشد ارزش آن امیدوار باشد. اما او برای استفاده از اسپیس‌ایکس باید سهام این شرکت را از حالت خصوصی درآورد و عمومی کند؛ اتفاقی که احتمالاً با باورهایش همخوانی نخواهد داشت.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی