مدیرعامل نوبیتکس: بهدنبال تعامل بین اکوسیستم رمزارزی و نظام بانکی کشور هستیم
گزارشی از نشست تخصصی اکوسیستم فینتک ایران و تعامل اثربخش با نظام بانکی ایران که در حاشیه همایش سالانه بانکداری الکترونیک برگزار شد.
مدیرعامل نوبیتکس اعتقاد دارد اکوسیستم رمزارزی میتواند مانند سایر کشورهای دنیا برای نظام بانکی کشور خلق ارزش کند. راد باور دارد در سالهای آینده درصورت تنظیمگری مناسب و نگاه مثبت به فرصتها، میتوان تعامل مثبتی بین اکوسیستم رمزارزی و نظام بانکی کشور شکل داد و هر دو مجموعه از این همکاری منتفع شوند.
«امیرحسین راد» در نشست تخصصی اکوسیستم فینتک ایران و تعامل اثربخش با نظام بانکی ایران که در حاشیه همایش سالانه بانکداری الکترونیک برگزار شد، در رابطه با اهمیت همنوایی و تعامل بانکها و فینتکها و مشکلاتی که در این مسیر وجود دارد، گفت:
«چالش اصلی ما، مسأله برقراری ارتباط و دریافت خدمات از بانکها نیست، بلکه مسأله اصلی مشکل با رگولاتور است. رگولاتور از دو ناحیه ایجاد مانع کرده است؛ مانع نخست، کند و بهشدت محافظهکار بودن رگولاتور است که جلوی خلق ایده در این حوزه را میگیرد و اجازه نوآوری با هر درجهای را نمیدهد. مانع بعدی، ذینفع بودن رگولاتور است. به همین دلیل در بعضی مواقع کاری را که شرکتهای فینتک و بخش خصوصی میتوانستند انجام دهند، به شرکتهای زیرمجموعه خودشان داده و جلوی رقابت سالم را گرفتهاند. درواقع خود بانک ذینفع است و خودش هم با رگولاتوری برای بخش خصوصی مانع ایجاد میکند.»
او در پاسخ به سؤالی درباره اینکه کسبوکارهایی مثل نوبیتکس طی چه فرایندی - درحالیکه قانون مدونی در رابطه با حوزه رمزارز در کشور وجود ندارد - توانستهاند اعتماد مردم را جلب کنند، اظهار داشت اعتماد به دو شکل میتواند ایجاد شود؛ یک شکل این است که نهاد حاکمیتی به یک مجموعه مجوز دهد که البته این مجوز، اگر همراه با نظارت مناسب نباشد، نمیتواند ضامن اعتماد باشد: «ما نمونههای متعدد مثل برخی مؤسسات مالی و اعتباری را داریم که با وجود مجوز، خسارتهای سنگینی وارد کردند یا شبههمجوزهایی مثل اینماد را داریم که برخی شرکتها با داشتن اینماد، از اعتماد مردم سوءاستفاده کردند. پس لزوماً مجوز، نمیتواند مجوز اعتماد باشد.»
به گفته راد، وجه دیگر جلب اعتماد، با انباشت عملکرد خوب در یک بازه زمانی بهدست میآید: «وقتی یک کسبوکار راه میافتد، اگر مجوز نداشته باشد، مردم سخت اعتماد میکنند، اما افرادی به این کسبوکار اعتماد میکنند و تسریدهنده این اعتماد بین افراد دیگر میشوند. برای ما هم جلب اعتماد مردم در قالب مدل دوم صورت گرفته و با گذر زمان و محافظت از اعتماد کاربران، شکل گرفته است. این مسیر دوم راهی است که کسبوکارها حتی اگر مجوز داشته باشند، باید بروند.»
او در رابطه با خلق ارزش اکوسیستم رمزارزی برای سیستم بانکی کشور در چشمانداز بلندمدت نیز گفت:
«در این رابطه باید به اتفاقات سطح دنیا نگاه داشته باشیم؛ به ترندهای جهانی و همکاریهایی که بین بانکها و کسبوکارهای حوزه رمزارز شکل گرفته است. میبینیم که این اتفاق همین الان در دنیا افتاده است و اتفاق عجیب و دور از دسترسی نیست. در کشور ما نیز در سالهای آینده درصورت تنظیمگری مناسب و نگاه مثبت به فرصتها، میتوان تعامل مثبتی بین اکوسیستم رمزارزی و نظام بانکی کشور شکل داد و هر دو مجموعه از این همکاری منتفع شوند. ما از این تعامل استقبال میکنیم.»
به گفته راد، بانکها مشتریان خودشان را دارند و تمایل دارند دسترسی مشتریان به یکسری سرویسهای رمزارزی را در مجموعه خودشان ایجاد کنند. بعضی کسبوکارهای رمزارزی میتوانند زیرساخت این همکاری را ایجاد کنند و در این تعامل هر دو اکوسیستم توسعه پیدا میکنند؛ هم بانک مشتریاش را راضی نگه میدارد و هم کسبوکار رمزارزی بازارش را بزرگتر میکند. البته این اتفاق به شرطی میتواند شکل بگیرد که تنظیمگری مناسب و نگاه مثبتتری ایجاد شود.
مدیرعامل نوبیتکس در رابطه با اینکه چرا فینتکها یا کسبوکارهای نوآور نتوانستند در تعامل با رگولاتور به میزانی که باید اعتمادسازی کنند، اظهار کرد: «من دلیل پایین بودن درک متقابل کسبوکارهای نوآور و رگولاتور را ریشهای میدانم؛ وقتی دو آدم در دو دنیای متفاوت سر یک میز مینشینند، تعامل سخت خواهد بود. رگولاتور نگاهش تنظیمگری است و دغدغهاش این است که با یک تصمیمگیری، مشکلی برایش ایجاد نشود و دغدغه کسبوکارهای نوآور و همچنین فینتکها این است که محصول جدید و نوآورانه ایجاد و اشتغالزایی کنند. رسیدن به نقطهای که کمترین آسیب به جایگاه رگولاتور برسد، مهم است و لازمه برطرفکردن این چالش این است که تا حدود زیادی به تنظیمگر اختیارات داده شود تا نگران نباشد که بعداً شخص خودش بهخاطر یک تصمیمگیری، بازخواست و به دادسرا کشیده شود. مثلاً اتفاق دردآوری است که رئیس بانک مرکزی تصمیمی بگیرد و بهخاطرش به دستگاه قضایی خوانده شود.»
مرز بانک و فینتک
در ادامه نشست، «محمدمهدی شریعتمدار»، رئیس سابق هیئتمدیره انجمن فینتک و مدیرعامل جیبیت، با بیان اینکه مرز بانک و فینتک تنها لایسنس و دسترسی است، گفت: «هیچ فرق دیگری در دنیا بین بانک و فینتک باقی نمانده است و در ایران هم این اتفاق خواهد افتاد. از نظر گستره پوشش نیز این دو همگون شدهاند و اگر نشدهاند، میشوند. مزیت ما این است که خدمات بهتری ارائه دهیم و نسبت به خدماتی که بانکها ارائه میدهند، مزایایی داشته باشیم.»
او در رابطه با اعتمادسازی بین فینتکها و رگولاتور، اظهار کرد: «موفقیت ما این است که به یک سند تنظیمگری برسیم که در آن دغدغههای کسبوکار، بانک، رگولاتور و مردم برطرف شود. یکی از دلایل تأخیر در این روند، نبود کارشناس در حوزه تنظیمگری است. معتقدم درحالحاضر بخش خصوصی به آن بلوغ رسیده است که طرح پختهای بهعنوان پیشنویس برای تنظیمگر آماده کند. درحالحاضر راهحل راضیکنندهای روی میز نیست و این راهحل باید ایجاد شود.»
خدمات فینتکها باید برای بانکها آورده داشته باشد
«حمیدرضا توسلی»، عضو هیئتمدیره بانک قرضالحسنه مهر ایران نیز با اشاره به اینکه پیوستهایی بین نظام بانکی و فینتکها وجود دارد که نقطه بهینهاش هنوز پیدا نشده است، گفت: «برای این پیوند، ادبیات دیجیتال مالی بهصورت جدی دنبال میشود. بانکداری دیجیتال در حال طیکردن مسیر است و رسیدن به نتیجه مطلوب در کالبدی سخت و دارای جمود امکانپذیر نیست.»
به گفته وی، بانکها خدماتی خاص در ساختاری خاص به مشتریان ارائه میدهند و فینتکها قرار است به این خدمات تنوع و تکثر دهند و رضایت بیشتری ایجاد کنند:
«الان در موقعیتی هستیم که این مسیر سپری میشود، اما در مسیری همنوا قرار ندارد. فینتکها باید خدماتی را ارائه دهند که برای بانکها آورده داشته باشد؛ فینتک به بانک میگوید من خدماتی ارائه میدهم که هم رضایت مشتری را افزایش میدهد، هم سودآور است و هم هزینههایت را کمتر میکند؛ قطعاً بانک از این خدمات استقبال میکند. اما ابتدا باید این مجموعه شکل بگیرد؛ یعنی مجموعهای بگوید من این سابقه مشخص را در ارائه این خدمات دارم و به این شکل اعتمادسازی کند.»
توسلی باور دارد گفتمان بین فینتک، بانک و رگولاتور، لازمه ایجاد تغییر است: «باید بپذیریم کسی که آن طرف میز نشسته است سطحی از درک و آگاهی را دارد و جایگاه خود را دچار مشکل نمیکند. بانکها باید آرامآرام سرویسهای خودشان را در کسبوکارها ببرند و هیمنهشان شکسته شود و این ظرفیت را فینتکها باید ایجاد کنند و به بانک بگویند درآمدت را بیشتر میکنم، هزینههایت را کمتر میکنم، داراییات را بیشتر میکنم. این را هم بانک میپذیرد و هم رگولاتور.»
«امیررضا ریاضتی»، مدیرعامل شرکت آوا (باشگاه مشتریان بانک ایران زمین) نیز با بیان این عقیده که مردم بانک را به فینتک ترجیح میدهند، گفت: «فینتکها مزیتهای رقابتی دارند که شاخصترین آنها، دسترسی راحت، توجه و احترام به مشتری و حمایت و پیگیری بعد از ارائه خدمات است.»
او تأکید کرد با توجه به اینکه بانکها پذیرفتهاند و دوست دارند که بهسمت بانکداری الکترونیک حرکت کنند، گارد خودشان را نبستهاند: «فینتکها هم ناامید نمیشوند و من خوشبینم که در آینده دریچههای جدیدی برای تعامل بانکها و فینتکها گشوده شود.»
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.