ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کنترل آنالوگ
اخبار خودرو

استقبال مدیر طراحی هیوندای از بازگشت دکمه‌های آنالوگ به کابین خودروهای جدید

فناوری نقش مهمی در طراحی خودرو ایفا می‌کند، اما این روزها کابین خودرو با نمایشگرها پر شده است که چندان ایمن به‌نظر نمیرسد.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۱۲ اسفند ۱۴۰۱ | ۱۸:۰۰

فناوری نقش بسیار مهمی در طراحی خودرو ایفا کرده و درنتیجه کابین خودرو با نمایشگرها پر شده است. «هاک سو ها»، رئیس بخش طراحی هیوندای، معتقد است که هنوز جایی برای کنترل آنالوگ وجود دارد.  

این طراح در نمایشگاه بین‌المللی خودروی کانادا گفت یکی از دلایلی که این برند شروع به تعامل با تاریخچه خود و تولید کانسپت‌های وفادار به سبک طراحی گذشته مانند هیوندای پونی و N Vision74 کرده، وادارکردن طراحان به درنظر‌گرفتن چگونگی ترکیب امکانات دیجیتال و کنترل آنالوگ است.

ها دراین‌باره گفت: «پیش از رونمایی از پونی، ما خودروهایی برای نمایشگاه CES می‌ساختیم. در خودروهای خودران فرمان حذف می‌شود و درنهایت چیزی دارید که مانند یک خانه چرخدار به‌نظر می‌رسد. من فقط می‌خواستم هیجان خودرویی را بیشتر وارد فضای داخلی و به‌طور کلی طراحی محصولات هیوندای کنم. اما همه‌چیز دیجیتالی، لمسی و بدون دکمه شده بود و من می‌خواستم کنترل‌ آنالوگ  و دیجیتال را با هم ترکیب کنم.»

این طراح می‌گوید که احساس چندان خوبی نسبت به نمایشگرهای لمسی و کابین‌های تمام دیجیتال ندارد. او می‌گوید که به‌عنوان یک طراح به چیزهای جدید علاقمند است. باید با موارد نوآورانه و تازه همگام بود، اما نباید فقط این نکات را در نظر گرفت.

کنترل آنالوگ، آشنا برای انسان‌ها

او می‌گوید: «شما به‌عنوان یک طراح خودرو باید فاکتورهای انسانی، یعنی ارگونومی و ایمنی را نیز در نظر بگیرید. مردم به ن‌عی موجوداتی اهل عادت هستند. بنابراین وقتی شما همه‌چیز را تغییر می‌دهید، مردم گیج می‌شوند و در شرایط اضطراری ممکن است وحشت کنند. بنابراین باید همه‌چیز را در نظر داشته باشید.»

ها اگرچه معتقد است که هنوز جایی برای فضای داخلی پیشرفته در خودروهای هیوندای وجود دارد، اما می‌گوید که این فناوری‌ها باید یکپارچه باشند تا در یک خودرو جواب دهند.

کنترل آنالوگ

ها گفت: «اگر از گوشی خود برای انجام هر نوع ارتباطی استفاده می‌کنید - از آن برای مسیریابی، یا چک‌کردن برنامه زمانی خود یا پیداکردن مقصد استفاده می‌کنید - لحظه‌ای که سوار خودرو می‌شوید همه این اطلاعات باید به‌صورت یکپارچه برای ماشین ترجمه شود. اگر مجبور باشید صفحه نمایش گوشی را به خودرو متصل کنید یا مجبور به انتقال داده از طریق بلوتوث باشید، این کار بسیار سخت و طاقت‌فرسا به‌نظر می‌رسد. بنابراین راه‌حل این مسئله یکپارچه‌کردن فناوری‌ها با خودرو است.»

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی