ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

دستاورد بزرگ دانشمندان: بازیابی بینایی موش‌ها با یک روش جدید ویرایش ژن

دانشمندان در این روش، ابزار CRISPR را در سیستمی به نام PESpRY اصلاح کردند که باعث شد موش‌ها بینایی خود را دوباره به‌دست بیاورند.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ | ۱۲:۰۰

دانشمندان چینی موفق شده‌اند تا یک بیماری به نام «ورم رنگیزه‌ای شبکیه» که از علل اصلی کاهش بینایی محسوب می‌شود را به‌طور موثری در موش‌ها درمان کنند. محققان برای این کار از روش جدیدی از ویرایش ژنوم مبتنی بر CRISPR استفاده کردند که به‌طور بالقوه می‌تواند جهش‌های ژنتیکی متعددی که مسئول ایجاد بیماری‌های مختلف هستند را درمان کند.

فرآیند CRISPR به دانشمندان اجازه می‌دهد تا با استفاده از آنزیمی به نام Cas9، به‌طور دقیق ژن‌ها را از رشته‌های DNA جدا کنند. پس از آن، ژن‌ها را می‌توان تغییر داد، جایگزین یا حذف کرد. تاکنون از این فناوری در زمینه‌های مختلفی مانند کاهش زمان گلدهی درختان و مبارزه با سرطان استفاده شده است.

درمان بینایی موش‌ها با روشی جدید

اکنون، محققان دانشگاه علم و صنعت ووهان در چین، ابزار CRISPR را در سیستمی به نام PESpRY اصلاح کرده‌اند. آن‌ها از این روش برای تثبیت یک ژن جهش‌یافته که مسئول کدگذاری آنزیمی به نام PDE6β است استفاده کردند.

هنگامی که جهش ترمیم شد، ژن به حالت رمزگذاری آنزیم بازگشت. این عمل از مرگ سلول‌های میله‌ای و مخروطی جلوگیری می‌کند که این فرآیند در بیماری ورم رنگیزه‌ای شبکیه باعث کوری می‌شود. پس از اینکه آنزیم دوباره به‌درستی تولید شد، دانشمندان تأیید کردند که موش‌ها بینایی خود را از طریق آزمایش‌های چرخاندن سر و تکمیل موفقیت‌آمیز یک پازل مارپیچ آبی به‌دست آورده‌اند.

«کای یائو» که این تحقیق را رهبری می‌کند، می‌گوید که تحقیقات بیشتری باید انجام شود تا آن‌ها اطمینان حاصل کنند که PESpRY در آزمایش‌های دیگر و همچنین برای انسان‌ها به همین اندازه مؤثر باقی می‌ماند و این یک تکنیک ایمن برای استفاده در آینده خواهد بود. او اضافه کرد: «بااین‌حال، مطالعه ما شواهد قابل‌توجهی برای کاربردهای درون بافتی این استراتژی جدید ویرایش ژنوم و پتانسیل آن در زمینه‌های مختلف تحقیقاتی و درمانی، به‌ویژه برای بیماری‌های ارثی شبکیه مانند ورم رنگیزه‌ای شبکیه ارائه می‌کند.»

این مقاله برای بررسی توسط داوران در Journal of Experimental Medicine منتشر شده است.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی