
پس از OpenAI، هوش مصنوعی گوگل هم در المپیاد ریاضی در سطح مدال طلا ظاهر شد
جمینای موفق شد در المپیاد جهانی ریاضی ۲۰۲۵ با حل کامل پنج مسئله از شش مسئله امتیاز معادل مدال طلا کسب کند.

مدل پیشرفته جمینای موسوم به Gemini Deep Think موفق شد در المپیاد جهانی ریاضی ۲۰۲۵ با حل کامل پنج مسئله از شش مسئله به امتیاز معادل مدال طلا دست یابد. این موفقیت رسماً توسط برگزارکنندگان المپیاد تأیید شده است.
المپیاد جهانی ریاضی (IMO) معتبرترین و دشوارترین رقابت برای ریاضیدانان جوان در سراسر جهان است و در سالهای اخیر به معیاری برای سنجش تواناییهای استدلال پیشرفته هوش مصنوعی تبدیل شده است. سال گذشته، سیستمهای AlphaProof و AlphaGeometry 2 گوگل با حل چهار مسئله، به استاندارد مدال نقره دست یافتند. اما آن موفقیت محدودیت بزرگی داشت: مسائل باید ابتدا توسط یک متخصص از زبان عادی به یک زبان برنامهنویسی خاص ترجمه میشدند و فرایند حل مسئله نیز چندین روز طول میکشید.

اما امسال، جمینای دیپتینک توانست با زبان طبیعی مسائل را درک کند. همچنین در محدوده زمانی ۴.۵ ساعته مسابقه، مانند یک شرکتکننده انسانی، راهحلهای کامل و دقیق خود را ارائه دهد. در این المپیاد مدل جدید OpenAI نیز در سطح مدال طلا عمل کرد. البته برخلاف OpenAI، گوگل طبق قوانین تعیینشده توسط IMO بازی کرد. اما OpenAI مسیر متفاوتی را در پیش گرفت. آنها بهجای ارسال پاسخها به کمیته رسمی المپیاد، یک هیئت داوری اختصاصی برای خود تشکیل دادند.
هوش مصنوعی گوگل در المپیاد جهانی ریاضی ۲۰۲۵
موفقیت خیرهکننده جمینای، حاصل یک رویکرد جدید در معماری هوش مصنوعی به نام «تفکر عمیق» (Deep Think) است. برخلاف مدلهای قبلی که یک مسیر فکری خطی را دنبال میکردند، جمینای دیپتینک از تفکر موازی استفاده میکند. این مدل بهطور همزمان چندین مسیر و راهحل ممکن را بررسی و آنها را با هم ترکیب و مقایسه میکند و درنهایت بهترین پاسخ را ارائه میدهد.
برای آمادهسازی این مدل تیم گوگل دیپمایند از تکنیکهای یادگیری تقویتی و یک مجموعه داده بسیار باکیفیت از راهحلهای تشریحی و طولانی مسائل ریاضی استفاده کردند تا به هوش مصنوعی، نحوه «نشاندادن مراحل کار» را بیاموزند؛ مهارتی که برای کسب امتیاز کامل در المپیاد ضروری است.
شگفتانگیزترین جنبه عملکرد جمینای، خلاقیت آن بود. در یکی از مسائل، درحالیکه بسیاری از انسانها از یک قضیه پیچیده و در سطح تحصیلات تکمیلی (قضیه دیریکله) برای حل مسئله استفاده کردند، جمینای راهحلی بسیار سادهتر و کوتاهتر را با استفاده از نظریه اعداد مقدماتی ارائه داد.

بااینحال، این مدل هنوز بینقص نیست. جمینای در حل سختترین مسئله این رقابت، که فقط ۵ دانشآموز موفق به حل آن شدند، ناکام ماند. دلیل این شکست، شروع فرایند استدلال از یک فرضیه اولیه نادرست بود.
گوگل تأکید میکند که برخلاف برخی رقبا، تمام فرایند ارزیابی و امتیازدهی این مدل توسط کمیته رسمی المپیاد جهانی ریاضی و با همان معیارهای شرکتکنندگان انسانی انجام شده است. این شرکت قصد دارد نسخهای از این مدل پیشرفته را ابتدا در اختیار گروهی از آزمایشکنندگان مورد اعتماد، از جمله ریاضیدانان، قرار دهد و سپس آن را برای مشترکان Google AI Ultra عرضه کند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.