ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

هوش مصنوعی
هوش مصنوعی

آزمایش سیستم نظارت مبتنی بر هوش مصنوعی برای تشخیص جرم در متروی لندن

با وجود این سیستم، می‌توان تشخیص داد که آیا افراد مرتکب جنایت شده‌اند یا در موقعیت‌های ناامن قرار دارند.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۲ بهمن ۱۴۰۲ | ۰۹:۰۰

طبق اسناد جدیدی که توسط WIRED به‌دست آمده است، در متروی لندن از سیستم هوش مصنوعی برای نظارت انسان‌ها استفاده می‌شود که می‌تواند حرکت، رفتار و زبان بدن آن‌ها را بررسی کند. با وجود این سیستم، می‌توان تشخیص داد که آیا افراد مرتکب جنایت شده‌اند یا در موقعیت‌های ناامن قرار دارند.

WIRED در گزارش خود توضیح می‌دهد، از اکتبر 2022 تا پایان سپتامبر 2023، شرکت حمل و نقل لندن (TFL) که شبکه حمل و نقل در لندن و حومه شهر را مدیریت می‌کند، 11 الگوریتم را در ایستگاه متروی «ویلسدن گرین» که قبل از همه‌گیری کرونا روزانه 25 هزار بازدیدکننده داشت، آزمایش کردند.

در این آزمایش دانشمندان ادعا کرده‌اند که برای اولین بار از یک سیستم هوش مصنوعی همراه با ویدیو دوربین‌های مدار بسته استفاده کرده‌اند تا بتوانند به کارکنان مترو هشدارهایی را ارسال کنند. به گفته آن‌ها، سیستم بیش از 44 هزار هشدار توسط این سیستم صادر شده که 19 هزار مورد از آن‌ها به کارکنان ایستگاه تحویل داده شده است.

استفاده از هوش مصنوعی برای نظارت در مترو

در این اسناد همچنین به این موضوع اشاره شده است که سیستم نظارت مبتنی بر هوش مصنوعی متروی لندن می‌تواند مواردی از جمله ویلچر، کالسکه، بخار، حضور افراد در مناطق غیرمجاز یا قرارگیری آن‌ها در لبه سکو را تشخیص دهد. علاوه بر این، هوش مصنوعی در طول آزمایش خود مرتکب اشتباهاتی شده است. به‌عنوان مثال کودکانی که همراه با والدین خود از گیت وارد می‌شوند را به‌عنوان افرادی تشخیص داده که هزینه سفر خود را پرداخت نکرده‌اند.

کارشناسان حوزه حریم خصوصی نیز مانند همیشه نگرانی‌های خود نسبت به این فناوری را بیان کرده‌اند. به گفته آن‌ها، استفاده از چنین سیستم‌های نظارتی می‌تواند در آینده پیشرفت کند و باعث تولید سیستم‌ها یا نرم‌افزارهای تشخیص چهره پیچیده‌تری شوند که افراد خاص را شناسایی می‌کنند.

«مندی مک گرگور»، رئیس سیاست و ایمنی جامعه TFL می‌گوید که نتایج این کارآزمابی همچنان در حال تجزیه‌وتحلیل است و هیچ مدرکی مبنی بر سوگیری در داده‌های جمع‌آوری‌شده وجود ندارد. همچنین به گفته او هیچ نشانه‌ای در ایستگاه‌ها وجود نداشته که استفاده از سیستم نظارت هوش مصنوعی را به اطلاع افراد برساند.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی