
تصویر روز ناسا: جت میانستارهای از نگاه جیمز وب
نمایی شگفتانگیزی که در تصویر روز ناسا میبینید، تلاقی زیبای جت میانستارهای و کهکشان مارپیچی دوردست را نشان میدهد.

نمایی شگفتانگیزی که در تصویر روز ناسا میبینید، تلاقی زیبای جت میانستارهای و کهکشان مارپیچی دوردست را نشان میدهد.
در تصویر روز ناسا چه میبینیم؟
این تصویر خارقالعاده را که تلسکوپ فضایی جیمز وب در نور فروسرخ ثبت کرده، ساختار مخروطی پیچیده جت را نشان میدهد. این جت که در فهرست اجرام هربیگ-هارو با نام HH 49 ثبت شده، از منظومه ستارهای درحال شکلگیری بیرون رانده شده است. این منظومه ستارهای در تصویر دیده نمیشود؛ زیرا خارج از قاب، سمت پایین راست تصویر قرار دارد.
ذرات سریع این جت با سرعت زیاد به گازهای میانستارهای اطراف برخورد کرده و امواج ضربهای ایجاد میکنند که در این تصویر، بهصورت رشتههایی به رنگ قهوهای-قرمز دیده میشوند. در کنار این ساختار مخروطی، جت دیگری نیز با نام HH 50 در تصویر دیده میشود.

بخش شگفتانگیز این تصویر انتهای جت HH 49 قرار دارد: جرم مرموزی که سالها در تصاویر قدیمیتر مشخص بود، با دقت و قدرت تفکیک بالای تلسکوپ جیمز وب، ماهیت واقعیاش آشکار شده است.
آن نقطه نورانی در واقع کهکشان مارپیچی در فاصلهای بسیار دور است. مرکز آبیرنگ آن از انبوهی از ستارگان تشکیل شده و حلقههای اطراف آن در حقیقت بازوهای مارپیچی کهکشان هستند.
همچنین بخوانید: رصد تلسکوپ جیمز وب احتمال برخورد سیارک «قاتل شهر» به ماه را افزایش داد
هربیگ-هارو (HH) چیست؟
این اجرام پارههایی درخشان از سحابی هستند که اطراف ستارگان جوان و درحال شکلگیری مشاهده میشوند. این اجرام زمانی شکل میگیرند که بادهای ستارهای یا جریانهای خروجی گاز ستاره نوزاد با سرعت زیاد به گازهای میانستارهای اطراف برخورد کرده و امواج ضربهای ایجاد میکند و باعث یونیزه شدن آنها میشود. این برخوردهای پرانرژی باعث درخشش گازها و ایجاد ساختارهای نورانی در طیفهای مرئی و فروسرخ میشود که به آن هربینگ-هارو میگویند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.