ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

مسابقه اتومبیلرانی
اخبار خودرو

اولین دوره از مسابقات اتومبیل‌های خودران A2RL در ابوظبی برگزار شد [تماشا کنید]

در این مسابقه از یک مدل خودروی خودران استفاده شد و خودروها با کدنویسی خاص تیم‌ها، باید در کمترین زمان مسیر پیست را طی می‌کردند.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۳:۰۰

عصر روز گذشته، پیست «یاس مارینا» در جزیره یاس، ابوظبی میزبان یک رویداد منحصربه‌فرد در تاریخ مسابقات اتومبیل‌رانی بود. اولین دوره از مسابقه اتومبیل‌رانی خودروهای خودران (A2RL) در این پیست برگزار شد که در آن خودروهای بدون راننده که توسط هوش مصنوعی هدایت می‌شدند، با یکدیگر رقابت کردند.

در این مسابقه که به‌صورت زنده در یوتوب به نمایش گذاشته شده است، تعدادی خودرو از یک مدل خودروی تک‌صندلی ساخته‌شده توسط شرکت خودروسازی ایتالیایی «دلارا» (Dallara) که به فناوری‌های پیشرفته مجهز است، با یکدیگر رقابت کردند. همچنین یک جایزه 2.25 میلیون دلاری برای آن تعریف شده بود که بخش عمده‌ای از آن به برنده نهایی رسید.

خودروی مورد استفاده در مسابقه اتومبیل‌رانی A2RL

تنها خودروی موجود در این مسابقه یک اتومبیل متعلق به شرکت دلارا بود که از یک موتور 2 لیتری توربوشارژ با چهار سیلندر بهره می‌برد و می‌تواند حدود 550 اسب‌بخار توان تولید کند. همچنین هفت دوربین سونی IMX728 برای هوش مصنوعی که ماشین را هدایت می‌کند، نمای 360 درجه فراهم می‌کنند. رایانه خودرو نیز به پردازنده گرافیکی انویدیا، اتصالات اترنت اینتل، درایوهای ذخیره‌سازی و GPS مجهز شده است.

نکته قابل‌توجه دیگر اینکه همه تیم‌ها خودروی یکسانی داشتند، اما کدنویسی آن‌ها متفاوت بود. درواقع تیم‌ها باید از مهارت‌های کدنویسی خود استفاده کرده و الگوریتم‌هایی را تولید می‌کردند که خودروی آن‌ها در سریع‌ترین زمان ممکن مسیر مشخص‌شده را طی کند.

درمجموع هشت تیم در A2RL شرکت کرد:

  • Fly Eagle (چین و امارات)
  • Humda Lab (مجارستان)
  • Code19 (ایالات‌متحده آمریکا)
  • Constructor (آلمان)
  • Kinetiz (سنگاپور و امارات)
  • Polimove (ایتالیا)
  • Unimore (ایتالیا)
  • دانشگاه فنی مونیخ (آلمان)

در نهایت، تیم دانشگاه فنی مونیخ (TUM) برنده مسابقه شد.

مشکلات و چالش‌های استفاده از هوش مصنوعی

البته این مسابقه چندان بدون چالش نبوده و طبیعتاً عدم وجود راننده و استفاده از هوش مصنوعی برای هدایت خودروها، مشکلاتی را به‌وجود آورده است. به‌ عنوان مثال، در بخشی از مسابقه خودروها به‌طور تصادفی و ناگهانی متوقف می‌شدند:

حتی در برخی مواقع، خودروها به‌طور ناگهانی می‌چرخیدند. در تصویر GIF زیر شاهد خودروی متعلق به تیم ایتالیایی Polimove هستیم که ناگهان مسیر مسابقه را دور می‌زند:

مواردی از برخورد خودروهای بدون‌سرنشین با دیواره‌های اطراف پیست نیز وجود دارد:

یا در برخی موارد، خودرو از مسیر مسابقه خارج و متوقف شد:

درنهایت باید اشاره کرد که طبق گفته برگزارکنندگان این مسابقه، هدف اصلی آن فقط رقابت نیست، بلکه از آن به‌عنوان یک «چالش» با هدف پیشرفت درزمینه آموزش‌های علم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) در امارات متحده عربی و همچنین ترویج سیستم‌های خودران در سراسر جهان یاد شده است.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی