ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

اشکودا اوکتاویا
اخبار خودرو

نگاهی به اشکودا اوکتاویا، نماینده جمهوری چک در نمایشگاه خودرو اصفهان 1403

اشکودا اوکتاویا را می‌توان ستاره نمایشگاه خودرو اصفهان 1403 دانست، خودرویی که می‌تواند جایگزین فولکس واگن پاسات در بازار شود.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۱۶ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۵

این روزها نمایشگاه خودرو اصفهان 1403 درحال برگزاری است اما تعداد اندکی از خودروهای وارداتی با برند معتبر در این رویداد حضور داشتند. اشکودا اوکتاویا را می‌توان ستاره این نمایشگاه دانست، خودرویی که می‌تواند جایگزین فولکس واگن پاسات در بازار شود.

کاروک
اشکودا سوپرب

اشکودا اوکتاویا را شرکت پارس ساتر هوشمند به بازار ایران عرضه می‌کند. در کنار این خودرو، مدل‌های دیگری از این برند نظیر اشکودا سوپرب و اشکودا کاروک نیز حضور داشتند. به‌دلایل نامعلومی سدان‌های اوکتاویا و سوپرب در محلی از غرفه قرار گرفته بودند که جلوی آن تابلوهای بزرگ قرار داشت؛ در نتیجه افراد در نگاه اول متوجه حضور این 2 خودرو در غرفه پارس ساتر هوشمند نمی‌شدند. اوکتاویا را می‌توان تاکنون لوکس‌ترین و بزرگ‌ترین محصول برند اشکودا در ایران دانست.

نگاهی به اشکودا اوکتاویا

اوکتاویا را می‌توان مشهورترین محصول برند اشکودا دانست. این خودرو سدان خانوادگی کوچکی است که در سگمنت C‌ قرار دارد؛ به‌عبارت دیگر این خودرو هم‌کلاس مرسدس بنز C کلاس و بی ام و سری 3 است. نخستین نسل اوکتاویا در فاصله سال‌های 1959 تا 1971 میلادی تولید شد، زمانی که جمهوری چک بخشی از کشور سوسیالیستی چکسلواکی بود اما اکثر خودرونویسان تولید این خودرو را از زمان استقلال چک محاسبه می‌کنند؛ بنابراین آنچه امروزه به نام اشکودا اوکتاویا می‌شناسیم، از سال 1996 تولید می‌شود.

اشکودا اوکتاویا

تاکنون 4 نسل از این خودرو به بازار جهانی عرضه شده‌اند که نسخه معرفی شده در بازار ایران از نسخه فیس‌لیفت نسل چهارم این خودرو است. تولید نسل چهارم اشکودا اوکتاویا از 2019 آغاز شده است و تا امروز ادامه دارد. سدان اوکتاویا علاوه‌بر جمهوری چک در هند و چین نیز تولید می‌شود.

موتور 1.4 لیتری فولکس واگن

نسخه‌های وارداتی اوکتاویا به بازار ایران مجهز به موتور 1.4 لیتری توربوشارژر هستند که در خودروهای جتا نیز شاهد نصب آن هستیم. این پیشرانه حداکثر 150 اسب‌بخار قدرت و 250 نیوتن‌متر گشتاور آزاد می‌کند. گیربکس هفت‌سرعته دوکلاچه نیز وظیفه انتقال قدرت به چرخ‌های جلو را در این خودرو برعهده دارد. این خودرو با قیمت یک‌میلیارد و 860 میلیون تومان در مبادی ورودی به متقاضیان خرید خودروهای وارداتی عرضه شده است.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی