حذف ارز نیمایی چه اثری بر قیمت خودرو خواهد داشت؟
طی دوماه اخیر، روند پرتلاطم بازار ارز را شاهد بودیم و قیمت ارزهای خارجی به مرور افزایش یافت. در نهایت این روند به مرحلهای رسید که دولت تصمیم گرفت تا ارز نیمایی را حذف کند ...
طی ۲ ماه اخیر، شاهد روند پرتلاطم بازار ارز را بودهایم و قیمت ارزهای خارجی بهمرور افزایش یافت. درنهایت این روند به مرحلهای رسید که دولت تصمیم گرفت ارز نیمایی را حذف کند و بهجای آن ارز توافقی معرفی کرد. مطابق انتظار اولیه، جایگزینی ارز نیمایی با ارز توافقی قیمت خودرو را افزایش خواهد داد.
اگر اخیراً به شرایط فروش خودروهای مونتاژی توجه کرده باشید، میبینید شرایط فروش این خودروها در بیشتر موارد نقدی اعلام میشود. در واقع خودروسازان خصوصی سعی میکنند با مدیریت عرضه خودرو به بازار بهدلیل افزایش قیمت ارز، قیمت محصولات خود را افزایش دهند.
بسیاری از قطعات خودروهای داخلی و مونتاژی از منابع خارجی و بهطور مشخص از چین تأمین میشود. میزان داخلیسازی خودروهای مونتاژی بین 20 الی 50 درصد است؛ بنابراین حداقل نیمی از قطعات این خودرو با ارز تأمین میشود. خودروهای داخلی ایرانی نیز به قطعات وارداتی مختلفی وابستهاند که آنها را مقابل تغییرات نرخ ارز آسیبپذیر میکند.
منتظر افزایش مجدد قیمت خودرو باشید
براساس آمار مرکز مبادله طلا و ارز، از ابتدای فروردین امسال تا 19 آذر 1403، 6 میلیارد و 858 میلیون دلار ارز به صنایع حملونقل و خودرو اختصاص یافته است. از این میزان، 2 میلیارد و 530 میلیون دلار صرف واردات خودرو شده است. مابقی آن، 4 میلیارد و 328 میلیون دلار باید به صنایع خودروسازی تخصیص مییافت. این ارز نیمایی بود که دیگری خبری از آن نیست و اکنون باید با نرخی بالاتر تأمین شود.
آخرین قیمت ارز نیمایی پیش از توقف عرضه، حدود 53 هزار تومان بهازای هر دلار آمریکا بود. این نرخ درمورد ارز توافقی به حدود 60 هزار تومان رسیده است؛ بنابراین اکنون خودروسازان و قطعهسازان باید برای هر یک دلار، 7 هزار تومان بیشتر بپردازند. البته باید توجه کرد نرخ ارز توافقی مربوط به حال است و امکان دارد در ماههای آینده، قیمت این ارز افزایش یابد. این موضوع تأثیر مستقیمی بر قیمت خودرو خواهد گذاشت.
خودروسازان بزرگ آبان و آذر 1403، قیمت محصولات خود را حدود 30 درصد افزایش دادند. بسیاری امیدوار بودند با افزایش قیمتها، تولید خودرو نیز افزایش یابد اما تغییر سیاستهای ارزی مانع وقوع چنین اتفاقی میشود. با افزایش هزینههای خودروسازان در ماههای آینده، قیمتهای فعلی دیگر برای آنها مطلوب نخواهد بود؛ بنابراین آنها بار دیگر تصمیم به افزایش قیمت خواهند گرفت. از سوی دیگر، افزایش روزافزون قیمتها در بازاری که مشتری ندارد، رکود را عمیقتر خواهد کرد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.