ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

قیمت تاکسی برقی
اخبار خودرو

قیمت تاکسی برقی برای تاکسیران تهرانی چقدر است؟

اکنون این پرسش برای بسیاری از فعالان حوزه تاکسیرانی مطرح شده است که قیمت تاکسی برقی چقدر خواهد بود؟

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۲ اسفند ۱۴۰۲ | ۲۱:۳۰

طی نیمه دوم سال 1402 شاهد رونمایی نمادین از تاکسی‌های برقی برای فعالیت در شهر تهران بودیم؛ بااین‌حال، هنوز تاکسی‌های برقی به مرحله فعالیت نرسیده‌اند. اکنون این پرسش برای بسیاری از فعالان حوزه تاکسیرانی مطرح شده است که قیمت تاکسی برقی چقدر خواهد بود؟

«سیدجعفر تشکری هاشمی»، رئیس کمیسیون حمل‌ونقل ترافیک شورای شهر تهران، در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، محدوده‌ای از قیمت این خودروها را اعلام کرد. به گفته او، قیمت تاکسی برقی در چین بین 700 الی 800 میلیون تومان است. بنابراین حتی درصورت واردات این خودروها با کمترین سطح عوارض و واردات، قیمت تاکسی برقی چینی برای تاکسی‌داران از یک میلیارد تومان فراتر می‌رود. البته تعیین قیمت نهایی این خودروها به تصمیم دولت بستگی دارد. به گفته تشکری هاشمی، برقی‌سازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی در کاهش آلودگی تأثیر بسزایی دارد. ازاین‌رو، در این زمینه حمایت‌های لازم را از شهرداری تهران به‌عمل می‌آوردیم.

قیمت تاکسی برقی برای اکثر رانندگان به‌صرفه نیست

درحال‌حاضر تاکسی‌رانان در تهران و سایر شهرهای ایران می‌توانند با پرداخت مبلغی در حدود 300 الی 400 میلیون تومان، صاحب یک تاکسی سورن پلاس یا ساینا S شوند. هر دوی این خودروها از نوع دوگانه‌سوز هستند، بنابراین هزینه‌های جاری راننده تاکسی با مصرف ترکیبی بنزین و گاز طبیعی کاهش می‌یابد. البته افرادی که در سرویس‌های تاکسی خصوصی یا تاکسی اینترنتی فعالیت می‌کنند، قادر هستند با صرف هزینه‌ای کمتر و خرید یک ساینا یا تیبا دست‌دوم و کم‌کارکرد، فعالیت خود را در بخش حمل مسافر آغاز کنند.

قیمت تاکسی برقی

بنابراین از هم‌اکنون می‌توان در مورد عدم تمایل گسترده رانندگان تاکسی به تعویض اتومبیل‌های خود با خودروهای برقی مطمئن بود. این‌ کار تنها درصورتی‌که تسهیلات ویژه‌ای برای رانندگان تاکسی درنظر گرفته شود، توجیه منطقی برای رانندگان خواهد داشت. البته آن‌گونه که تاکنون دیده‌ایم، تاکسی‌های اینترنتی در سرویس‌های خصوصی و تحت نظارت خودروسازان فعالیت می‌کنند. این سطح از فعالیت کنترل‌شده و محدود می‌تواند به توسعه آرام خودروهای برقی در ایران کمک کند؛ هرچند تأثیر آن بر کاهش ترافیک و آلودگی هوا ناچیز خواهد بود.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی