
آژانس بینالمللی انرژی: مراکز داده هوش مصنوعی تا سال 2030 به اندازه کل مصرف برق ژاپن انرژی نیاز دارند
رشد سریع هوش مصنوعی مصرف برق مراکز داده را تا سال 2030 چهار برابر میکند و این امر میتواند تهدیدی جدی برای محیط زیست باشد.

طبق گزارشی جدید از آژانس بینالمللی انرژی (IEA)، صنعت هوش مصنوعی جهانی تا پایان این دهه به اندازه کل مصرف برق فعلی کشور ژاپن، انرژی نیاز خواهد داشت. با این حال، تنها نیمی از این تقاضا ممکن است از منابع تجدیدپذیر تأمین شود.
براساس گزارش گاردین، IEA هشدار میدهد که مصرف برق مراکز داده – بهویژه برای پردازشهای مرتبط با هوش مصنوعی – تا سال 2030 بیش از دو برابر خواهد شد. در ایالات متحده، مصرف برق برای پردازش دادهها حتی از مجموع مصرف صنایع سنگین مانند تولید فولاد، سیمان، مواد شیمیایی و دیگر محصولات پرمصرف پیشی خواهد گرفت.
در حال حاضر، یک مرکز داده بهاندازه برق مصرفی 100 هزار خانه انرژی مصرف میکند، اما برخی از مراکز در حال ساخت تا 20 برابر این مقدار برق نیاز خواهند داشت.
آیا هوش مصنوعی تهدیدی برای محیط زیست است؟

با این حال، IEA معتقد است که نگرانیها درباره تأثیر منفی هوشمصنوعی بر بحران اقلیمی «بیش از حد بزرگنمایی شدهاند»، چرا که هوش مصنوعی میتواند با بهینهسازی مصرف انرژی و سایر فعالیتها، در کاهش گازهای گلخانهای نقش مؤثری داشته باشد.
«فاتح بیرول»، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی، در اینباره میگوید:
«با گسترش هوش مصنوعی، بخش انرژی در خط مقدم یکی از مهمترین انقلابهای فناورانه دوران ما قرار دارد. هوش مصنوعی ابزاری بسیار قدرتمند است، اما چگونگی استفاده از آن به جوامع، دولتها و شرکتها بستگی دارد.»
هوش مصنوعی میتواند در طراحی شبکههای برق هوشمند برای جذب بهتر انرژی تجدیدپذیر کمک کند. بسیاری از شبکههای فعلی برای نیروگاههای فسیلی متمرکز طراحی شدهاند، اما استفاده از منابع نامنظم مانند باد و خورشید، به بازطراحی این شبکهها نیاز دارد.
همچنین، هوش مصنوعی میتواند به افزایش بهرهوری در فرآیندهای صنعتی کمک کند. در حال حاضر، بسیاری از فرصتهای صرفهجویی از دست میروند چون تغییر فرآیندها برای شرکتها دشوارتر از ادامه رویههای غیربهینه است.
با وجود این مزایا، گزارش هشدار میدهد که برای جلوگیری از اثرات منفی گسترده بر سیستمهای انرژی و محیط زیست، دخالت و سیاستگذاری جدی دولتها ضروری است. در غیر اینصورت، رشد سریع هوش مصنوعی میتواند دستاوردهای سالهای اخیر در کاهش مصرف انرژی را به عقب بازگرداند و وابستگی مجدد به نیروگاههای گازسوز یا حتی زغالسنگی را افزایش دهد؛ بهویژه در ایالات متحده که دونالد ترامپ حمایت خود را از این منابع اعلام کرده است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.