محققان: چاقی از طریق مقاومت به انسولین باعث زوال عصبی میشود
چاقی باعث ایجاد مقاومت به انسولین در سلولهای غیرنورونی دستگاه عصبی میشود و این امر به زوال عصبی منجر میگردد.
محققان ارتباط بین چاقی و اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر را کشف کردند. پژوهش جدید نشان میدهد که رژیم غذایی با قند بالا – که نشانه چاقی است – باعث مقاومت به انسولین در مغز میشود. این مقاومت بهنوبهخود خطر تخریب عصبی یا دژنراسیون مغزی را افزایش میدهد.
براساس مقاله منتشرشده در PLOS Biology، ارتباطی بین چاقی و اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر وجود دارد. در این تحقیق از مگس میوه معمولی استفاده شد و نشان داد که رژیم غذایی با قند بالا باعث مقاومت به انسولین در مغز میشود. طی این مقاومت، توانایی حذف بقایای عصبی در مغز کاهش مییابد و درنتیجه خطر تخریب عصبی افزایش پیدا میکند. این تحقیق میتواند به ایجاد درمانهایی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای عصبی کمک کند.
کشف ارتباط چاقی و زوال عصبی
اگرچه چاقی بهعنوان عاملی خطرناک برای ایجاد اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر و پارکینسون شناخته شده است، اما چگونگی این ارتباط تاکنون مشخص نشده بود. مطالعه جدید بهدنبال یافتن ارتباط چاقی با این بیماریها بود و محققان برای یافتن پاسخ به سراغ مگس میوه رفتند که شباهتهایی با انسان دارد. محققان قبلاً نشان داده بودند که رژیم غذایی با قند بالا منجر به مقاومت به انسولین در اندامهای محیطی مگسها میشود. اکنون محققان به مغز این مگسها روی آوردهاند. محققان بهطور خاص سلولهای گلیال یا سلولهای غیرنورونی دستگاه عصبی را مورد بررسی قرار دادند، زیرا اختلال عملکرد میکروگلیال منجر به دژنراسیون (زوال) عصبی میشود.
سطوح پروتئین PI3k نشان میدهد که یک سلول چقدر میتواند به انسولین پاسخ دهد. محققان دریافتند که رژیم غذایی با قند بالا منجر به کاهش سطح PI3k در سلولهای گلیال میشود و نشاندهنده مقاومت به انسولین است. همچنین میکروگلیا که وظیفه اصلی آن حذف بقایای عصبی، مانند آکسونهای درحال تخریب است، بررسی شد. محققان مشاهده کردند که این گلیاها دارای سطوح پایینی از پروتئین دریپر (Draper) هستند که نشاندهنده اختلال در عملکرد است. آزمایشات بیشتر نشان داد که کاهش سطوح PI3k منجر به مقاومت به انسولین و سطوح پایین دریپر در گلیاهای پوشاننده شده است. درنهایت، پس از آسیبدیدن نورونها، گلیای پوششدهنده نمیتواند آکسونهای تخریبشده را در رژیم غذایی با قند بالا حذف کند، زیرا سطح دریپر آنها افزایش نمییابد.
با استفاده از مگسهای میوه، محققان ثابت کردند که رژیمهای غذایی با قند بالا باعث ایجاد مقاومت به انسولین در گلیا شده و این موضوع سبب میشود که این سلولها توانایی پاکسازی بقایای عصبی را از دست بدهند. این مطالعه مشخص میکند که چگونه چاقی بهطور بالقوه باعث افزایش خطر اختلالات عصبی میشود.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.