
دیابت نوع 5 به رسمیت شناخته شد؛ شکل جدید بیماری که با چاقی مرتبط نیست
دیابت نوع 5 بیشتر در کشورهای با درآمد پایین و بین نوجوانان مبتلا به سوءتغذیه دیده میشود.

پس از چند دهه ابهام و بحث میان پژوهشگران، فدراسیون بینالمللی دیابت (IDF) سرانجام در کنگره جهانی این بیماری در تایلند، دیابت مرتبط با سوءتغذیه را با نام دیابت نوع 5 به رسمیت شناخت.
براساس گزارش «Independent»، این بیماری عمدتاً در نوجوانان و جوانان لاغر کشورهای کمدرآمد دیده میشود.
شیوع دیابت نوع 5 در کشورهای کمدرآمد
فدراسیون بینالمللی دیابت (IDF) نخستین بار نوعی نادر از دیابت را که به سوءتغذیه مرتبط است، بهعنوان نوع پنجم دیابت به رسمیت شناخت. پس از سالها بحث و بررسی، این تصمیم اخیراً در کنگره جهانی دیابت در بانکوک، تایلند، گرفته شد.
دیابت نوع 5 که با عنوان علمی دیابت جوانان هنگام بلوغ (MODY) نیز شناخته میشود، معمولاً در نوجوانان و جوانان لاغر و دارای شاخص توده بدنی کمتر از 19 در کشورهای کمدرآمد و درحال توسعه مانند برخی مناطق آسیا و آفریقا بروز میکند. برخلاف دیابت نوع 1 و 2، این نوع دیابت نه به چاقی مربوط است نه به سبک زندگی، بلکه ریشه در سوءتغذیه و عوامل ژنتیکی دارد.

براساس گفتههای پروفسور «مرِدیت هاوکینز» از کالج پزشکی «آلبرت اینشتین»، این بیماری بهدلیل عملکرد غیرطبیعی سلولهای بتای پانکراس در تولید انسولین ایجاد میشود. ازآنجاکه تاکنون بهصورت رسمی شناخته نشده بود، در بسیاری موارد با دیابت نوع 1 اشتباه گرفته میشدند و درمان اشتباه آن با تزریق انسولین میتوانست به افت قند شدید و حتی مرگ منجر شود.
دیابت نوع 5 نخستین بار سال 1955 در جامائیکا توصیف شد اما سازمان جهانی بهداشت سال 1999 این نوع را بهدلیل نبود شواهد کافی از طبقهبندی بیماریها حذف کرد. با تلاشهای اخیر متخصصان بینالمللی، بهویژه در هند و مؤسسات پزشکی جهانی، اکنون مشخص شده این نوع دیابت کاملاً متفاوت از انواع شناختهشده قبلی است.

شناسایی رسمی دیابت نوع 5 بهعنوان بیماری مستقل، گامی مهم در جهت تشخیص صحیح و توسعه درمانهای مؤثر برای میلیونها فرد مبتلا در کشورهای درحال توسعه محسوب میشود. این اقدام میتواند منجر به مطالعات تخصصی بیشتر، توسعه روشهای درمانی مناسب با وضعیت تغذیهای بیماران و نجات جان افرادی شود که تاکنون قربانی اشتباه در تشخیص و درمان شدهاند.
دیابت نوع 5 بیماری نادر و ارثی است که اوایل نوجوانی یا 20 سالگی در افرادی که جهش ژنتیکی از والد خود دارند، بروز پیدا میکند. اگر پدر یا مادر چنین ژنی داشته باشد، فرزند نیز به احتمال 50 درصد آن را به ارث خواهد برد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.