ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

هوش مصنوعی
میان رشته ای

دانشمندان با هوش مصنوعی ابزاری برای پیش‌بینی بوی مولکول‌ها ساختند

ابزار ساخته‌شده توسط دانشمندان در کار شیمیدانان صنایع غذایی و عطرسازی کاربرد خواهد داشت.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۱۳ شهریور ۱۴۰۲ | ۱۲:۳۰

دانشمندان ابزاری ساخته‌اند که می‌تواند فقط براساس ساختار یک مولکول و البته با کمک هوش مصنوعی، مشخصات بوی آن را پیش‌بینی کند. طبق مطالعه دانشمندان، این ابزار می‌تواند مولکول‌هایی که ظاهر متفاوت اما بوی یکسانی دارند و همچنین مولکول‌هایی را که بسیار شبیه به یکدیگر به‌نظر می‌رسند اما بویی کاملاً متفاوت دارند، شناسایی کند.

آن‌ها در تحقیق خود از فناوری یادگیری ماشینی برای ایجاد «نقشه بو» استفاده کردند که در کار شیمیدانان مصنوعی صنایع غذایی و عطرسازی کاربرد خواهد داشت. همچنین ممکن است باعث ایجاد طعم‌ها و عطرهای پایدارتر شود. همان‌طور که محققان اشاره می‌کنند، این نقشه فقط برای بوهای شناخته‌شده و مواردی که از نظر ساختاری بسیار شبیه به یکدیگر هستند کار نمی‌کند، بلکه می‌تواند زیرمجموعه وسیعی از مولکول‌های نامرتبط با ویژگی‌های مولکولی متفاوت را توصیف کند.

پروفسور «جین پارکر» از «دانشگاه ریدینگ» در این تحقیق توضیح می‌دهد:

«برای انجام تحقیقات بینایی، طول‌موج و برای تحقیقات شنوایی، فرکانس وجود دارد که هر دو را می‌توان با ابزار اندازه‌گیری و ارزیابی کرد. اما در مورد بو این موضوع چگونه است؟ ما درحال‌حاضر راهی برای اندازه‌گیری یا پیش‌بینی دقیق بوی یک مولکول براساس ساختار مولکولی آن نداریم.»

نحوه استفاده از هوش مصنوعی در این ابزار

او در تحقیق خود با محققان «مرکز حواس شیمیایی مونل» دانشگاه پنسیلوانیا، دانشگاه ایالتی آریزونا و شرکت Osmo همکاری کرده که آخری از دل آزمایشگاه یادگیری ماشین گوگل خارج شده است. آن‌ها در این ابزار ابتدا هوش مصنوعی را با داده‌های موردنیاز آموزش می‌دهند و سپس قابلیت آن در پیش‌بینی بوی یک ترکیب جدید را با میانگین نمرات مربوط به آزمایش‌های انسانی مطابقت می‌دهند که نتایج شگفت‌انگیزی به‌همراه داشته است.

همان‌طور که دکتر پارکر در انتها توضیح می‌دهد، ابزار آن‌ها درزمینه شیمی مصنوعی بسیار ارزشمند خواهد بود. با وجود این ابزار، دانشمندان می‌توانند به‌دنبال عطرهای جدید باشند و همچنین امکان غربال‌کردن مولکول‌های مختلف را داشته باشند تا بوی مطلوب خود را پیدا کنند.

نتایج یافته‌های دانشمندان در مجله Science منتشر شده است.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی