ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

زلزله
میان رشته ای

محققان: سیستم‌های GPS می‌توانند چند ساعت پیش از زلزله، وقوع آن را پیش‌بینی کنند

دانشمندان می‌گویند با استفاده از داده‌های موقعیتی GPS می‌توان حرکات زمین را که منتهی به زلزله می‌شوند، شناسایی کرد.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۱ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۷:۰۰

پیش‌بینی زلزله تاکنون محال بوده است؛ اما محققان به‌تازگی پیش‌نشانگری را پیدا کرده‌اند که می‌تواند از چند ساعت قبل‌تر، وقوع زمین‌لرزه را نشان دهد. در این سیستم از اندازه‌گیری‌های GPS استفاده می‌شود، اما برای استفاده عملی از آن باید حساسیت دستگاه‌های موجود در دنیا را به‌طرز چشمگیری افزایش داد.

دو دانشمند از مؤسسه تحقیق و توسعه و دانشگاه کوت دازور فرانسه در پژوهشی دریافته‌اند که پیش‌نشانگری برای زلزله‌ها وجود دارد که با کمک آن، می‌توان این حوادث را پیش‌بینی کرد. «کوئنتین بلتری» و «ژان-ماتیو نوکه»، محققان این پژوهش، می‌گویند هزاران ایستگاه GPS در جهان هر پنج دقیقه یک بار موقعیت خود را همگام‌سازی می‌کنند. این رصدها به محققان اجازه می‌دهد تا حتی کوچک‌ترین جنبش‌ها را شناسایی کنند. بنابراین اگر زمین تکان بخورد، این حرکت در داده‌های GPS قابل مشاهده است.

بلتری و نوکه در مطالعه خود به‌طور خاص روی ایستگاه‌هایی تمرکز کردند که زلزله‌هایی با بزرگی حداقل 7 ریشتر در اطراف آن‌ها رخ داده بود. این دو محقق موقعیت این ایستگاه‌ها و تغییر این موقعیت را در یک بازه زمانی 48 ساعته قبل از وقوع زمین‌لرزه‌ها ثبت کردند. سپس محاسبه نمودند که تغییر موقعیت در جهان واقعی تا چه اندازه با تغییر مورد انتظار بر اثر وقوع زلزله‌ها همخوانی داشته است.

وقوع زلزله از حدود دو ساعت قبل‌تر قابل پیش‌بینی است

درنهایت مشخص شد که دو ساعت قبل از وقوع زمین‌لرزه‌ها، حرکات زمین اغلب با حرکات مورد انتظار بر اثر زلزله‌ها تطابق پیدا می‌کند. ظاهراً هرچه به زمان وقوع زلزله نزدیک‌تر می‌شویم، این مطابقت بیشتر می‌شود.

دانشمندان می‌گویند همین حرکات زمین در بازه زمانی دوساعته تا وقوع زلزله، می‌تواند پیش‌نشانگری باشد که کارشناسان زلزله مدت‌ها دنبالش بوده‌اند. بااین‌وجود، محققان اذعان کرده‌اند که حتی اگر این سیستم درست باشد، تا تبدیل‌کردن آن به یک سازوکار مناسب برای پیش‌بینی زلزله فاصله زیادی داریم؛ چون تجهیزات GPS موجود برای تشخیص این حرکات به‌اندازه کافی دقیق نیستند. درواقع این تجهیزات باید 50 برابر حساس‌تر شوند تا بتوانیم آن‌ها را به‌عنوان پیش‌نشانگر زلزله در نظر بگیریم.

اگرچه فناوری هنوز به آن نقطه نرسیده است، اما بلتری باور دارد که کشف آن‌ها می‌تواند به پیشرفت کار متخصصان این حوزه کمک کند. نتایج پژوهش حاضر در مجله Science منتشر شده است.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی