ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کمیسیون اقتصاد دیجیتال
فناوری ایران

در جلسه کمیسیون اقتصاد دیجیتال پیشنهاد شد: فعالیت پلتفرم‌های دارورسان زیر نظر نظام تنظیم‌گری-کاروری سلامت دنبال شود

پیشنهاد سازمان غذا و دارو مبنی‌بر ایجاد سامانه مرجع ارائه خدمات برخط دارورسانی خلاف قانون دوام است.

ایمان بیک
نوشته شده توسط ایمان بیک | ۷ خرداد ۱۴۰۴ | ۱۸:۳۵

پنجاه‌ویکمین جلسه کمیسیون راهبری اقتصاد دیجیتال صبح دیروز (سه‌شنبه، ۶ خرداد ۱۴۰۴) در محل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با ۳ دستورجلسه برگزار شد.

موضوعات این جلسه بنا به پیشنهاد اعضا، رسیدگی به گزارش مربوط به دستورالعمل حمل و عرضه دارو از طریق سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی (دارورسان)، بررسی مصوبه ارائه خدمات مربوط به کاهش ریسک شرکت‌های تسهیلات‌یار (لندتک) و بررسی درخواست شرکت‌های حمل‌ونقل هوشمند مسافر برای دستورالعمل اجرایی تبصره (۱) ماده (۲) قانون درآمد پایدار و هزینه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها بود.

ابتدای این جلسه، پس از مرور تاریخچه‌ مصوبه دستورالعمل عرضه و حمل دارو از طریق سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی، مصوبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ با امضای وزرای بهداشت و ارتباطات، رأی دیوان عدالت اداری به نفع اجرای مصوبه و درنهایت مصوبه هیئت مقررات‌زدایی و نامه معاونت حقوقی دولت، به این مسئله اشاره شد که سازمان غذا و دارو پیشنهادی برای جایگزینی این مصوبه مطرح کرده بود.

براین‌اساس، دستورالعمل سازمان غذا و دارو، ملاحظات و اختیارات سایر متولیان را در ورود به تدوین دستورالعمل جایگزین، در نظر نگرفته است.

ورود سازمان غذا و دارو به وظایف متولیان دیگر

در این جلسه اعلام شد: «بااینکه دستورالعمل حمل و عرضه دارو از طریق سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی در تبصره (۱) ماده (۲) به ابلاغ ضوابط فنی مرتبط با امور سلامت اشاره دارد، در ضوابط پیشنهادی سازمان غذا و دارو به دستورالعمل حمل و عرضه دارو از طریق سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی ورود شده است، حال آنکه ضوابط فنی مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و حوزه فعالیت سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی مرتبط با مراجع تخصصی دیگری ازجمله اتحادیه کسب‌وکارهای فضای مجازی، نظام صنفی رایانه‌ای، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری است و این مهم در پیشنهاد جدید سازمان غذا و دارو رعایت نشده است.»

بنابر این گزارش، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی نیز در جلسه ۲۶ فروردین امسال دراین‌باره به سازمان غذا و دارو تذکر داده است.

سامانه مرجع برخلاف قانون دوام است

در جلسه پیشنهاد شد پیش‌نویس جدیدی با حضور همه متولیان مرتبط نگارش و ارائه شود.

موضوع دیگری که در جلسه کمیسیون اقتصاد دیجیتال مطرح شد، این بود که در این دستورالعمل پیشنهادی، ایجاد سامانه‌ای با عنوان «سامانه مرجع» مطرح شده که برخلاف قانون برنامه و قانون دوام (مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی) است.

براساس اطلاعاتی که در این نشست ارائه شد، «برخی ایرادات اساسی دیگر نیز دیده می‌شود که مهم‌ترین آن ایجاد سامانه جدیدی با عنوان سامانه مرجع ارائه خدمات برخط دارورسانی است که این موضوع برخلاف قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی است که راه‌اندازی هر سامانه‌ای در دولت را منوط به کسب مجوز از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کرده ... این تمرکزگرایی برخلاف رویه‌های قانونی،‌ حقوق رقابت و اصل استقلال سکوها بوده و رئیس محترم کمیسیون نیز در جلسه ۲۶/۱/۱۴۰۴ در محل کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی رعایت آن را تذکر داد.»

پیشنهاد برای حل اختلافات

در جلسه کمیسیون راهبری اقتصاد دیجیتال پیشنهاد شده با درنظر گرفتن اختلافات جدی میان سکوها، کسب‌وکارهای اینترنتی و سایر نهادها با سازمان غذا و دارو، ادامه مسیر فعالیت این کسب‌وکارها منطبق بر دستورالعمل حمل و عرضه دارو از طریق سکو (پلتفرم)ها و کسب‌وکارهای اینترنتی دنبال شود و با آغاز شکل‌گیری «نظام تنظیم‌گری-کاروری» این بخش، موضوعات ذیل آن نظام جامع نهادینه شود.

همچنین مقرر شد در جلسه بعدی کارگروه اقتصاد دیجیتال موضوعات مرتبط با سکوها و اپراتورهای سلامت شامل دارورسانی، آیین‌نامه تبادل داده‌های سلامت و آیین‌نامه تنظیم‌گری-کاروری تصویب شود.

گفتنی است تا کنون ۵ شرکت آمادگی خود را برای اجرای آزمایشی دستورالعمل حمل و عرضه دارو از طریق سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی اعلام کرده‌اند.

طبق ماده ۱۲ این دستورالعمل، قرار بود اجرای آزمایشی طرح در استان‌های منتخب عملیاتی شود که سازمان غذا و دارو به‌عنوان مجری تکالیف اصلی مصوبه تاکنون برای تشکیل کارگروه مرتبط، جلسه‌ای برگزار نکرده است.

ایمان بیک

متولد ۱۳۵۰، تحصیل‌کرده مهندسی نرم‌افزار و کارشناسی زبان و ادبیات انگلیسی. از سال ۱۳۷۶ روزنامه‌نگارم و راه‌اندازی نخستین صفحه فناوری اطلاعات در روزنامه‌های ایران، سردبیری نخستین هفته‌نامه و نخستین روزنامه فناوری اطلاعات ایران جزو سوابق من است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی