ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

امسال بازار کدامیک داغ تر است: پنل های OLED، HDR یا LCDهای منعطف؟

چندی است که انتخاب AMOLED و LCD مناقشه ای ادامه دار را میان علاقمندان به اسمارت فون شکل داده اما مورد نخست به خاطر آنکه نقش بسزایی در بهبود کیفیت تصویر این دستگاه ها ایجاد ...

Maryam Mousavi
نوشته شده توسط Maryam Mousavi | ۳۰ بهمن ۱۳۹۵ | ۲۲:۰۰

چندی است که انتخاب AMOLED و LCD مناقشه ای ادامه دار را میان علاقمندان به اسمارت فون شکل داده اما مورد نخست به خاطر آنکه نقش بسزایی در بهبود کیفیت تصویر این دستگاه ها ایجاد کرده و به ارائه ابعاد و اشکال جدید نمایشگر در بازار محصولات الکترونیکی انجامیده، هواداران بیشتری پیدا کرده است.

انواع نمایشگرهای منعطف در اصل توسط پرچمداران سری گلکسی اج سامسونگ به شهرت رسیدند اما با ورود نمایشگرهای منعطف LCD و شکل گیری پیشرفت های تازه در زمینه تولید این محصول، این نوید به بسیاری داده شد که رقابت میان این دو بار دیگر به روزهای اوج گذشته باز خواهد گشت.

در رقابت دنباله دار این پنل ها، 2016 از اهمیت بالایی برخوردار بود چراکه قیمت پنل های AMOLED پنج اینچی برای نخستین بار به کمتر از رقم تعیین شده برای انواع LCD با ابعاد مشابه رسید.

این در حالی است که پیشتر یکی از مزایای عمده پنل های LCD نسبت به OLED هزینه پایین تولید شان بود، لذا با حذف این مزیت، علاقمندی تولید کنندگان موبایل های اقتصادی و میان رده به مقرون به صرفه ترین تکنولوژی نمایشگر که دیگر همان OLED بود، افزایش پیدا کند. با این کار اما فشار روی زنجیره تامین این پنل ها که پیشتر محدودیت های خاص خود را داشتند بالا گرفت.

رشد بی سابقه پنل های AMOLED

گزارشی که اخیرا در تایوان منتشر شده حاکی از آن است که صادرات پنل های منعطف AMOLED در سال 2017 افزایشی قابل توجه پیدا کرده و سودی بالغ بر 200 درصد را نصیب شرکت های تولید کننده می نماید.

در این گزارش پیش بینی شده که امسال حدود 150 میلیون پنل AMOLED منعطف صادر شود که این رقم 50 میلیون نسبت به سال قبل افزایش یافته. البته گزارشات اندک محافظه کارانه دیگری هم در این باره انتشار یافته که در آنها به افزایش 50 درصدی صادرات این نوع پنل ها اشاره گردیده است که این میزان باز هم در نوع خود قابل توجه است.

سامسونگ هم اکنون پیشتاز تولید این نوع پنل ها محسوب می شود اما بخش اعظمی از تولیداتش در موبایل های خود آن و البته برخی دیگر از تولیدکنندگان موبایل به کار می روند و به همین خاطر می توان گفت که تولیدات این نوع پنل با محدودیت بالایی همراه است.

براساس گزارشات منتشر شده از صنعت، شرکت شارپ، متعلق به فاکسکان، در نظر دارد حدود 864 میلیون دلار را صرف ایجاد خط تولید پنل های OLED کند که این رقم جدای از سرمایه گذاری 568 میلیون دلاری آن در سپتامبر 2016 روی همین حوزه است.

این شرکت همچنین چندی قبل سخن از یک کارخانه تولید نمایشگر در آمریکا با بودجه 7 میلیارد دلاری به میان آورد تا تامین نمایشگر برای اپل را سرعت بدهد که البته این پروژه هنوز به مرحله تایید انبوه نرسیده است.

از سوی دیگر شایعه استفاده از پنل های OLED به جای LCD در آیفون بعدی اپل همچنان هم داغ است، با این همه صنعت نیازمند ظرفیت های بیشتری برای تامین این تقاضاست.

ال جی برای تولید نمایشگرهای OLED منعطف با ابعاد کوچک تا متوسط به یک خط تولید تازه نیاز دارد

رقیب اصلی سامسونگ یعنی ال جی نیز در نظر دارد مبلغی در حدود 1.75 میلیارد دلار را صرف تولید نمایشگرهای OLED منعطف نماید. در اسنادی که ظاهرا از جانب این شرکت تسلیم یکی از نهادهای حقوقی شده، ال جی یادآور شده که به یک خط تولید جدید در کره جنوبی نیاز دارد تا نمایشگرهای OLED منعطف با ابعاد کوچک تا متوسط را در آن تولید نماید.

این شرکت در کنار رقیب هم وطن خود یعنی سامسونگ مدتی است که عمده تمرکزش را روی تولید پنل های OLED گذاشته  و ظاهرا هر دویشان در نظر دارند از این طریق خود را از رقبایشان متمایز نمایند. با در نظر داشتن این روند، بعید نیست اگر OLED به انتخاب اصلی تولید کنندگان موبایل ظرف دو سال آینده بدل شود.

در چین اما تولید کنندگان محلی در صدد هستند تا خود را از یوغ سلطه سامسونگ بر بازار AMOLED خارج کنند و در همین راستا ظرفیت های تولیدی خود را ایجاد کرده اند. براساس تحقیقی که توسط نشریه Digitimes انجام گرفت، برآورد شده که کل ظرفیت تولید سالانه این شرکت ها از رقم 272 هزار متر مربع در سال 2016 به رقم 1.584 میلیون در 2018، 4.464 میلیون در سال 2019 و 7.864 میلیون متر مربع در سال 2020 برسد.

در باب مقایسه هم باید بگوییم که مجموع ظرفیت تولید OLED سامسونگ دیسپلی و ال جی دیسپلی در سال 2016، برابر با 4.945 میلیون متر مربع بود که انتظار می رود به رقم 15.13 میلیون متر مربع در سال 2020 برسد.

اما پیش بینی شده که چین نیز خود را به این رقابت نزدیک کند و سه شرکت BOE Technology، Tianma Micro-electronics و Visionox طبق پیش بینی ها تا سال 2020 میلادی به عنوان سه تولید کننده اصلی این پنل ها در چین دست می یابند.

با در نظر داشتن آنچه گفته شد، روشن است که AMOLED حالا نقش فرزند عزیزکرده را در صنعت نمایشگر ایفا می کند و به همین خاطر سرمایه گذاری در حوزه LCD روندی کاهشی را طی می کند. علیرغم این، برخی صاحب نظران همچنان معتقد هستند که بازار عرصه رقابت این دو تکنولوژی است و نتیجه هنوز هم به نفع AMOLED قطعی نشده.

ورود پنل های منعطف LCD

حتما در مورد مزایای تکنولوژی کوآنتوم دات از جمله بهبود روشنایی و رنگ در نمایشگرهای LCD شنیده اید. این فناوری نقش به سزایی را در نزدیک نمودن فاصله پنل های LCD و OLED و همچنین داغ تر شدن رقابت میان آنها ایفا کرد.

اگر خبرها را دنبال کرده باشید، اواخر ماه ژانویه شرکت ژاپن دیسپلی از یک پنل 5.5 اینچی LCD با رزلوشن 1080p پرده برداشت که به لحاظ امکانات و ظاهر با پنل های OLED سامسونگ و ال جی برابری می کند.

این پنل به واسطه پتانسیل های بالایش برای ساخت موبایل های بهره مند از نمایشگرهای LCD با لبه های خمیده نظیر گلکسی اس 7 اج، گزینه ایده آلی به شمار می رود.

ژاپن دیسپلی تولید نمایشگر موسوم به Full Active Flex خود را در سال 2018 آغاز می کند

فناوری به خدمت گرفته شده توسط ژاپن دیسپلی ساخت پنل های LCD منعطف با استفاده از مشتقات پلاستیکی روی هر دو طرف لایه کریستال مایع را میسر می کند و برای این منظور دیگر نیازی به استفاده از مشتق شیشه نخواهد بود.

محصول نهایی ضمن آنکه انعطاف پذیری بالاتری دارد، نمایشگر را در هنگام سقوط در برابر شکستگی مقاوم تر می کند.

طبق آنچه در خبرها خواندید، ژاپن دیسپلی تولید نمایشگر موسوم به Full Active Flex خود را در سال 2018 آغاز می کند. این کمپانی اعلام نموده که مشتریانش همین حالا هم برای عقد قرارداد خرید نمایشگر مذکور صف کشیده اند اما نامی از این مشتریان احتمالی به میان نیاورد. در نتیجه شاید امسال محصولی را به همراه این نوع نمایشگر شاهد نباشیم اما می توان انتظار داشت که در آینده خبرهای بیشتری در رابطه با پنل های LCD منعطف به گوشمان برسد.

نمایی از پنل LCD خمیده ژاپن دیسپلی

HDR از پس 4K می آید

تجربه سونی برای عرضه اولین موبایل بهره مند از نمایشگر 4K در صنعت اسمارت فون عمر بسیار کوتاهی داشت چراکه بعد از این تجربه، هم مشتریان و هم کارشناسان متفق القول بودند که هزینه های اضافه تولید و همچنین تاثیری که استفاده از این نمایشگرها روی باتری های موبایل می گذارد ارزش استفاده از آنها را پایین می آورد.

تولیدکنندگان به همین خاطر فرصت آن را یافتند تا مشتریانشان را از مزایای نمایشگرهای پشتیبانی کننده از HDR بهره مند نمایند. این نوع نمایشگرها ضمن ارائه رنگ هایی با طراوت تر، نرخ تضاد رنگ بالاتری را نسبت به قبل از خود به نمایش می گذارند.

نمایشگرهای HDR برای آنکه رنگ های بیشتری را نمایش دهند و همچنین برد داینامیک را به عکس ها و ویدیوها بیاورند، نیازمند روشنایی و کنتراست بالاتری هستند. البته پنل های OLED پیشتر در این زمینه خوب هستند و تکنولوژی کوانتوم دات در پنل های LCD نیز بهبودهایی را ایجاد کرده اما نیمه دوم این معادله را نرم افزار و گرافیک تشکیل می دهند.

یکی از مهم ترین قابلیت هایی که همراه با  اسنپدراگون 835 کوالکام معرفی شد پشتیبانی آن از رنگ های ده بیتی بود (نسبت به فرمت 8 بیتی فعلی افزایش قابل توجهی را نشان می دهد) که حاصل آن، ایجاد بالغ بر 1.07 میلیارد توناژ رنگی مختلف است (در فرمت 8 بیتی این رقم برابر با 16.78 میلیون رنگ است).

در حال حاضر بعید به نظر می رسد که تولید کنندگان اسمارت فون تمایلی به افزایش رزلوشن نمایشگر محصولات تولیدی شان و بردن آن به میزانی بالاتر از QHD (برابر با 2560 در 1440 پیکسل) داشته باشند چراکه پنل های کوچک 4K دست کم در بازه زمانی کنونی دیگر مرده اند. از سوی دیگر همچنین شاهد افزایش بی سابقه محتوای آماده سازی شده برای HDR هستیم.

با در نظر داشتن اینکه اسمارت فون های بهره مند از اسنپدراگون 835 احتمالا در سه ماهه و نیمه دوم امسال وارد بازار می شوند، می توان انتظار داشت که شمار بیشتری از تولید کنندگان خواستار استفاده از مزایای HDR برای متمایز ساختم محصولات خود از موبایل های رقیب شوند.

آمادگی برای واقعیت مجازی

اگر پتانسیل های بالقوه واقعیت مجازی آنطور که بسیاری پیش بینی کرده اند، به مرحله فعلیت برسند، آنگاه انتظار می رود که بازار نمایشگر و به دنبال آن اسمارت فون، به تدریج تحت تاثیر قرار گرفته و امکانات پیش نیاز برای هماهنگی با این پلتفرم نوظهور به یک ضرورت برای آنها بدل شود.

تراکم پیکسلی بالا، نرخ رفرش سریع و لتنسی پایین همگی از اهمیت بالایی برخوردارند، اما نسل آتی نمایشگرها احتمالا روی بهبود کیفیت تصویر از طریق HDR، وسعت دادن به طیف رنگی و حتی تعریف زیرشاخه های جدید برای پیکسل ها تاکید خواهند داشت.

البته پلتفرم دی دریم گوگل ظاهرا حول محور پنل های OLED طراحی شده اما اخیرا پیشرفت هایی در صنعت تولید LCD حاصل شده تا این تکنولوژی را به جایگزینی عملی برای انواع OLED بدل نماید؛ به لطف این پیشرفت ها نرخ رفرش بالا دیگر مختص به انواع OLED نیست و با استفاده از تکنیکی به نام Strobe backlighting نیز لتنسی «مشکی به سفید» به میزان زیادی کاهش می یابد.

اگر خاطرتان باشد هم شارپ و هم ژاپن دیسپلی در پایان ماه گذشته از پنل های LCD رزلوشن بالای خود برای واقعیت مجازی پرده برداری کردند که احتمالا می تواند به توسعه و ساخت هدست های مستقل مبتنی بر این فناوری بیانجامد.

علاوه بر این انتظار می رود که برخی از تولیدکنندگان از این پنل ها در هدست های آماده برای واقعیت مجازی استفاده کنند. البته تا تحقق این آینده زمان زیادی باقیست اما روشن است که در دراز مدت واقعیت مجازی اثرات قابل توجهی را روی طراحی موبایل ها و نمایشگرها خواهد گذاشت.

ترندهای قابل انتظار برای بازار نمایشگر در سال جدید

به طور خلاصه انتظار نمی رود که شاهد افزایش قابل توجه در رزلوشن نمایشگرهای موبایلی باشیم و  در عوض تکنولوژی های مورد استفاده در این پنل ها پیشرفتی افقی خواهد داشت.

با این حال قطعا محصولات زیادی با نمایشگرهای AMOLED وارد بازار می شوند که البته این نوع پنل صرفا هم به موبایل های پیشرفته محدود نخواهد شد. افت قیمت OLED و افزایش ظرفیت های تولید آن می تواند امکان استفاده تولید کنندگان محصولات میان رده از این فناوری را نیز فراهم کند.

در عین حال اما انتظار می رود که سازندگان موبایل های پیشرفته به استفاده از تکنولوژی HDR و نمایشگرهای منعطف روی بیاورند و همزمان از تکنولوژی های دیگری نیز برای متمایز نمودن خود استفاده کنند. البته روشن است که حیات LCD به این زودی ها به پایان نمی رسد اما شرکت هایی که از این نوع پنل استفاده می کنند قطعا تحت فشار قرار می گیرند تا ثابت کنند که پنل مورد استفاده آنها چیزی از تکنولوژی رقیب کم ندارد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (7 مورد)
  • cooper
    cooper | ۱ اسفند ۱۳۹۵

    مطلبي كه من هميشه در مورد صفحه نمايش برام حائز اهميت بوده و هست اينه كه كدوم نوع براي چشم كمترين ضرر رو داره! واقعا رزولوشن و كانترست و... تو الويت دومه برام!

  • hooman dual man
    hooman dual man | ۱ اسفند ۱۳۹۵

    عذر میخوام از غلطهای املایی در پستم و امیدوارم کاربران با بزرگواری کم سوادی بنده حقیر رو ببخشند

    سپاسگذارم

  • hooman dual man
    hooman dual man | ۱ اسفند ۱۳۹۵

    بله واقعآ مقاله خوبی بود و معمولاً شاهد مقالات کاربردی از بانو مریم خانوم هستیم!


    من شخصاً LCD از نپع IPS رو تریج میدم چون در دنیای امولد همع چیز ظاهر سازیست و شکل چیدن پیکسلها اصلٱ اصولی نیست برای همین معمولاً امولد های تراکم نجومی دارند...

    اما از IPS TFT هم بسیار بدم میاد و ضعف هاش چشم خراش هست!!!


    امیدوارم اپل اون دکمه زیبای گرد را حذف نکنه و بسوی OLED نره چون دیگه آیفون نمیشه بهش گفت!!!

    • عموجانی
      عموجانی | ۱ اسفند ۱۳۹۵

      دقیقا. اگه دقت کنید بالا و پایین دکمه هوم کمی حاشیه داره که اپل میتونه حذفش کنه.

    • مریم موسوی
      مریم موسوی | ۱ اسفند ۱۳۹۵

      ممنون از شما

  • aram sali
    aram sali | ۳۰ بهمن ۱۳۹۵

    وای یک مقاله جامع و عالی از دیجیاتو. و خانم موسوی..
    اینجا فقط یک سوال دارم. اگه پخش محتوای hdr به غیر از صفحه نمایش مجهز، مستلزم پردازنده بهینه شده هم هست. و s835 هم اگه اولین پردازنده موبایلی ۱۰ بیتی(در ارائه رنگها) هست پس چطور گفته میشد که نوت ۷ میتونه محتوای ویدیویی hdr رو پخش کنه. مگه نباید cpu هم این قابلیت رو پشتیبانی کنه؟

    • مریم موسوی
      مریم موسوی | ۱ اسفند ۱۳۹۵

      خوشحالم که مفید بوده

مطالب پیشنهادی