ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

Very satisfied Satisfied Neutral Dissatisfied Very dissatisfied
واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

جدیدترین اخبار و روندهای دنیای فناوری را با نگاهی دقیق و حرفه‌ای، در کانال تلگرام دیجیاتو دنبال کنید.

ورود به کانال تلگرام دیجیاتو
تکنولوژی

GLONASS ابزاری مشابه GPS که شاید از وجودش هم مطلع نبودید

قطعا تا به حال از GPS استفاده کرده اید. اما آیا فکر می کردید سرویس دیگری هم برای تشخیص مکان ما روی زمین وجود داشته باشد که نامش را نشنیده باشید؟ سرویسی که حتی شاید ...

امیر صادقپور
نوشته شده توسط امیر صادقپور تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۳ | ۲۲:۰۰

در دیجیاتو ثبت‌نام کنید

جهت بهره‌مندی و دسترسی به امکانات ویژه و بخش‌های مختلف در دیجیاتو عضو ویژه دیجیاتو شوید.

عضویت در دیجیاتو

قطعا تا به حال از GPS استفاده کرده اید. اما آیا فکر می کردید سرویس دیگری هم برای تشخیص مکان ما روی زمین وجود داشته باشد که نامش را نشنیده باشید؟ سرویسی که حتی شاید تا به حال از آن استفاده هم کرده باشید اما با این حال از آن بی خبر باشید.

در ادامه با دیجیاتو همراه باشید تا بدانید GLONASS چیست، چطور ساخته شده، چگونه کار می کند و تا چه حد در دسترس است.

GLONASS چیست؟

5488860922_d04cd614d5_z

GLONASS در واقع مخفف عبارت Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema یا Global Navigation Satellite System است. این سرویس در واقع محصولی از نیروی دفاع هوایی روسیه است. سرویسی که بسیار شبیه GPS بوده و وظیفه مشابهی را انجام می دهد.

در حالی که GPS زودتر و در سال ۱۹۷۸ توسط ارتش آمریکا به عرصه وارد شد، GLONASS به عنوان یک سیستم مشابه و جایگزین توسط روس ها ساخته شد.

GLONASS و GPS هم دوره هستند و هر دو در آغاز به منظور موقعیت یابی ساخته شدند. اما GLONASS به صورت اختصاصی توسط ارتش روسیه ساخته شد. این سیستم بیشتر به منظور استفاده در شرایطی مانند حرکت هواپیماهای جت و موشک های بالستیک مورد توجه روسها بود.

مراحل توسعه GLONASS به دهه ۷۰ میلادی باز می گردد. در آن زمان از این سیستم بیشتر برای تشخیص و پیش بینی وضع هوا، اندازه گیری سرعت و محاسبه زمان استفاده میشد. به واسطه ماهواره هایی کمی که GLONASS از آنها استفاده می کرد، افراد کمی به موفقیت آن امیدوار بودند. اما در سال ۲۰۰۱ به دستور ولادمیر پوتین -رئیس جمهور وقت روسیه- توسعه GLONASS به اولویت کشوری تبدیل شد و بودجه های مربوط به توسعه آن افزایش یافت.

در سال ۲۰۰۷ پوتین طی حکمی عمومی شدن GLONASS را تبدیل به یک ضرورت کرد. این باعث شد GLONASS به واسطه دسترسی عموم افراد به آن تبدیل به رقیبی برای GPS محسوب شود. در سال ۲۰۱۰ بالاخره GLONASS تمام خاک روسیه را تحت پوشش در آورد و ظرف یک سال بعد از آن، GLONASS کل زمین را تحت پوشش قرار داد.

GLONASS چگونه کار می کند؟

این سرویس از چند جزء اساسی بهره می برد. اولین مورد، تشخیص وضعیت ماهواره نسبت به صور فلکی است. یک گروه از ماهواره ها با کمک هم این سیستم را به کار می اندازند.

2000px-Comparison_satellite_navigation_orbits.svg_

این ماهواره ها با کمک یکدیگر می تواند دقت و سرعت ماهواره ها را تشخیص داده و اطلاعاتی دقیق را از نقاط و مسیرهای روی زمین ثبت کنند. همچنین نقاطی روی زمین هستند که به دقت بیشتر این اطلاعات کمک می کنند. بیشترین تعداد پایگاه های GLONASS روی زمین در روسیه، برزیل، کوبا و البته قطب جنوب زمین قرار دارند. البته شرایطی مهیا شده تا ایستگاه های زمینی بیشتری در کشور چین نیز احداث شود که در این صورت GLONASS رقیبی جدی برای GPS خواهد شد.

تفاوت GPS و GLONASS در چیست؟

picture

چند تفاوت اصلی بین GLONASS و GPS وجود دارد. در حال حاضر ماهوارهای کمتری GLONASS را در قیاس با GPS یاری می دهند. GPS در حال حاضر با کمک ۳۲ ماهواره در ۶ خط چرخشی عمل می کند در حالی که این اعداد برای GLONASS به ترتیب ۲۴ و ۳ مورد است. این به معنی دقت کمتر و سرعت کمتر GLONASS در مکان یابی است.

اما تفاوت عمده بین این دو نحوه ارتباط بین دریافت کننده هاست. در GPS ماهواره ها از فرکانس های رادیویی مشابه و کدهای متفاوت برای ارتباط با یکدیگر استفاده می کنند. اما در GLONASS با وجودی که از همان امواج استفاده می شود از کدهای منحصر به فردی بهره برده می شود. این اجازه می دهد که ماهواره ها بتوانند تنها در یک مسیر با یکدیگر ارتباط داشته باشند؛ چیزی که در GPS دیده نمی شود.

دقت GLONASS در چه حد است؟

glonass1

دقت GLONASS با GPS قابل قیاس است. اما همیشه بهترین نتیجه را نمی دهد. در نتیجه ای که سازمان فضایی روسیه (Rescosmos) در تعیین دقت GLONASS در سال ۲۰۱۱ به دست آمد، دقت آن قابل قبول ارزیابی شد.

در پایان ۲۰۱۱ سرویس GLONASS به یکی از اهدافش دست یافت. در آن سال دقت GLONASS در محیط طبیعی (بدون ابر و ساختمان و اشباع امواج رادیویی) ۲٫۸ متر ارزیابی شد. این البته از دقت GPS کمتر است اما برای اهداف نظامی و تجاری کاربردی است.

البته دقت GLONASS بستگی مستقیمی به این دارد که در چه نقطه ای از زمین باشید. دقت آن در نیم کره شمالی زمین بیشتر است و دلیل آن نیز ایستگاه های زمینی بیشتر در این نیم کره است.

آیا گستره استفاده از GLONASS به اندازه GPS است؟

در حال حاضر بسیاری از سازندگان تلفن های هوشمند چیپ های موقعیت یاب GLONASS را در ابزارهای خود جای می دهند. سونی، اپل و اچ تی سی و بسیاری از شرکت های دیگر این چیپ ها را در ابزارهای خود تعبیه می کنند.

دقت GLONASS در عرض های شمالی تر و نزدیک تر به مرزهای روسیه بیشتر است. اما در قیاس با آن GPS دقت متعادل تری در تمام نقاط زمین دارد.

سطح پایین آگاهی عمومی نسبت به GLONASS باعث شده که این سرویس در قیاس با GPS کمتر شناخته شود و مورد استفاده مستقیم قرار گیرد.

ما چگونه می توانیم از آن استفاده کنیم؟

GLONASS_or_GPS_personal_device_NPI-2

بسته به اینکه از تلفن هوشمند کدام شرکت استفاده می کنید ممکن است چیپ GLONASS را در ابزار خود داشته باشید. آیفون و بسیاری از ابزارهای اندرویدی هر دو چیپ GLONASS و GPS را برای دقت بیشتر در مکان یابی در خود دارند.

در برخی نقاط، ابزار شما برای مکان یابی دقیق تر از GLONASS در کنار GPS بهره می برد. این اجازه می دهد که ابزارها با کمک تمامی ماهواره هایی که این دو سرویس را در سطح دنیا پوشش می دهند، دقتی بسیار بیشتر در مکان یابی نتیجه دهد. با این وجود GLONASS تنها در مواقعی روشن می شود که GPS ضعیف باشد و البته باتری ابزار مورد نظر هم بتواند از پس نیاز مصرفی آن بر آید.

همچنین اپلیکیشن هایی نیز هستند که به صورت اختصاصی از GLONASS برای مکانیابی بهره می برند. NIKA GLONASS یکی از آنهاست که از طریق گوگل پلی و اپ استور در دسترس است. این اپلیکیشن اجازه می دهد به صورت بی درنگ نسبت به مکان یابی آیفون یا ابزار اندرویدی خود با کمک GLONASS اقدام کنید.

همچنین ابزارهایی مشابه سرویس Google Latitude نیز وجود دارند که با GLONASS کار می کنند. اما این ابزارها تنها برای کاربران روسی در دسترس هستند.

به علاوه سخت افزارهایی نیز برای بهره بردن از سیستم مکان یابی GLONASS وجود دارند. ابزاری مانند Garmin GLO یک دریافت کننده GPS و GLONASS است که با کمک بلوتوث به تلفن هوشمند نیز متصل می شود. دقت این دستگاه به مراتب نسبت به تلفن های همراه بیشتر است و با قیمت ۹۹ دلار به فروش می رسد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (29 مورد)
  • s.s.b
    s.s.b | ۲۷ دی ۱۳۹۳

    گالیله اوروپا راه بیفته میخوره تو سر هردو تاشون
    دقت مزخرف پسخ دهی هم پایین لا اقل ما امیدمون به روسها بود
    که نا امیدمون کردند

    هرچند من منتقد شخصی مثل پوتینم ولی تصمیم گیریهایش در این مورد قابل تمجیده

  • محمد|Dante
    محمد|Dante | ۲۷ دی ۱۳۹۳

    به ایران میشه همه جوره فشار اورد .

  • جزقاله
    جزقاله | ۲۶ دی ۱۳۹۳

    سازمان فضايي اروپا هم تا الان تعدادي از ماهواره هاي سري گاليله رو به فضا فرستاده ! اين ماهواره ها قراره ٣٠ تا باشن كه ٦ تاي اونا نقش ذخيره و پشتيباني رو ايفا ميكنن ! قراره با تكميل ارسالشون به فضا دقتشون از GPS خيلي بهتر باشه و البته اينكه كاملا رايگان ميشه ازشون استفاده كرد
    هزينه اين پروژه هم ٥ ميليارد دلار براورد شده
    خيلي خوبه كه سيستماي مختلف براي ناوبري وجود داشته باشن ! تا حد زيادي انحصار شكسته ميشه و نميشه با قطع سرويس به كسي فشار آورد

  • مهندس طراح جی ال ایکس!!
    مهندس طراح جی ال ایکس!! | ۲۶ دی ۱۳۹۳

    یه جی پی اس ایرانی ماهواره ای زمینی به اسم هدی داریم که شما اسمشم نشنیدید!!

    • فرشاد
      فرشاد | ۲۶ دی ۱۳۹۳

      جی پی اس که اسم سیستم امریکاست این سیستم ره یابی هم آنتن زمینی هم ماهوراه ساعتش برای هند یه دفعه به جای هدی همون هندیش میکردن بهتر بود بعد نزدیک 6 سال در فاز اجراست

  • navid
    navid | ۲۶ دی ۱۳۹۳

    خوبه مخفف شده وگرنه دهن یارو آسفالت میشد میخواست ازش استفاده کنه و به کسی معرفی کنه

  • مهندس طراح جی ال ایکس!!
    مهندس طراح جی ال ایکس!! | ۲۶ دی ۱۳۹۳

    یه جی پی اس ایرانی هم داریم به اسم هدی که فعلا انتن های زمینیش وصل شده و به خاطرات مذاکرات پرتاب ماهواره هاش به تعویق افتاده که از وجود اون به طور حتمی مطلع نیستید!!

    • فرشاد
      فرشاد | ۲۶ دی ۱۳۹۳

      اون سیستم قدیم هند ما تازه داریم نصبش میکنیم ماهوراه هاش هم از همون سیستم هند قرار استفاده کنن(یا ساعت بدن)

    • سیاوش
      سیاوش | ۲۷ دی ۱۳۹۳

      دوست عزیز اشتباه به عرضتون رسوندن هدی سیستم انتقال تصحیحات جی پی اس هست و نه سیستمی مشابه جی پی اس
      اصلا این دو مورد به هیچ وجه با هم قابل مقایسه نیستند
      بنده اطلاع دقیق دارم که نرم افزار اصلی و هسته مرکزی سیستم هم بر اساس استاندارد های روسی تهیه شده

  • SAEED DASTMARD
    SAEED DASTMARD | ۲۶ دی ۱۳۹۳

    ما جایگزینی برای جی پی اس داریم!!!!!!!

    • Emiliano
      Emiliano | ۲۶ دی ۱۳۹۳

      ما از صورت فلکی دب اکبر و دب اصغر وستاره شمالی استفاده میکنیم جایگزین طبیعی

      • SAEED DASTMARD
        SAEED DASTMARD | ۲۶ دی ۱۳۹۳

        آقا ربطش کجا بود اینجا من بخام یه خیابون پیدا کنم به دب اکبر چه مربوطه؟؟؟؟؟؟

        • Emiliano
          Emiliano | ۲۶ دی ۱۳۹۳

          آقا چرا میزنی قدیم از ستاره ها برا جهت یابی استفاده میکردن ، تو هم وایسا شب که شد ستارها اومدن بالا شمال و جنوب حداقل میتونی بفمی

          • SAEED DASTMARD
            SAEED DASTMARD | ۲۶ دی ۱۳۹۳

            نه داش ایملیانو چشم مایی منظورم روش قرون وسطایی نبود منظورم تکنولوژیکی بود با این دب اکبر میشه نزدیک ترین پارک موجود در اطرافت پیدا کنی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

      • فرشاد
        فرشاد | ۲۶ دی ۱۳۹۳

        نقشه برداری قبل جی پی اس همین بود دیگه یه نقطه رو می بستن به ستاره البنه توضیحش طولانی ولی به نوعی برای تهیه بنچ مارک یا نقطه مرجع بود دقیقا همین کار
        ____
        نکنه رشته عمرانی بودی پسر

  • SAEED DASTMARD
    SAEED DASTMARD | ۲۶ دی ۱۳۹۳

    آقا یکی بگه چرا ما ایرانی ها خلاق نیستیم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    • Hossein Za
      Hossein Za | ۲۶ دی ۱۳۹۳

      همه ی انسان ها همه ی ویژگی های خوب و بد تو دنیا رو دارن فثط بستگی داره چور فکر میکنن مثلا:
      ژاپنیا یه ضرب المثل معروف دارن که میگه:کاری که همه می تونن انجام بدن پس منم می تونم انجام بدم کاری که کسی نمی تونه انجام بده فقط من می تونم انجام بدم...
      ایرانیا هم یه ضرب المثل دارم که می گه:کاری که همه انجام دادن رو من چرا انجام بدم؟!؟!؟کاری که هیچ کس انجام نمی تونه بده رو پس من که قطعا نمی تونم انجام بدم...
      فرهنگ ما رو ببین---->فرهنگ چشم بادومی ها رو ببین

      • SAEED DASTMARD
        SAEED DASTMARD | ۲۶ دی ۱۳۹۳

        پس ما ایرانی ها بند نافمون رو با نمیتونم بستن.

        • محمدحسین
          محمدحسین | ۲۷ دی ۱۳۹۳

          سعيدجان وقتي نياز هاي اوليه كسي برطرف نشه اون شخص نه كارآفرين ميشه نه خلاق

        • همایون
          همایون | ۲۷ دی ۱۳۹۳

          ایرانی نه خنگه، نه خدای هوش
          ما هم مثل همه‌ی مردم دنیا آدم باهوش و آدم کودن داریم.
          اینایی هم که میگن دنیارو ایرانی‌ها می‌چرخونن و هرجا بری تو هر شرکتی یه ایرانی هست، دقت نکردن که اگه ایرانی هست، خوب از کشورای دیگه هم هست و احتمالا مردم کشورهای دیگه هم درمورد کشور خودشون همین فکرو می‌کنن.

          ولی در کل یه مشکل اساسی وجود داره، اونم این که در طی سالیان به علت تغذیه‌ی نامناسب، آموزش و ترتبیت نامناسب، آب و هوا و چیزهای دیگه، میانگین هوش مردم ایران پایین اومده.
          یه موقعی غربی‌ها هوش‌های اول دنیارو داشتن و به اینجا رسیدن، ولی حالا نوبت کشورهای شرق آسیاست. چین، کره، ژاپن، هنگ کنگ و... که خیلی سریع دارن پیشرقت می‌کنن.
          البته چون میانگین هوش توی این کشورها خیلی تفاوتی با هم نداره، اینه که این کشورها پا به پای هم پیش میرن

      • ali.n
        ali.n | ۲۶ دی ۱۳۹۳

        واقعاً ایرانیا این ضرب المثل رو دارن؟! باید برم از نزدیک ایرانیا رو ببینم مردمان جالبی به نظر میان!!!! :دی

    • ali.n
      ali.n | ۲۶ دی ۱۳۹۳

      چرا فکر میکنی خلاق نیستیم! درسته تو این برهه عقب موندگی داریم اما دلایل زیادی اعم از فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، مذهبی و... داره دلیل نمیشه یه روز بگیم ما ایرانیا خلاق نیستیم و باهوش نیستیم، یه روزم بگیم ما ایرانیا نژاد آریایی هستیم و فلان و باهوش ترین ملتیم و....

    • آییییییی خم
      آییییییی خم | ۲۶ دی ۱۳۹۳

      کی گفته نداریم؟

      یه سر بزن ببین همه دنیا بزرگترین شرکت ها یک ایرانی داخلش دارن که بهترینه

      داخل خود ایران هم نخبه زیاد داریم اما میدونی مشکل چیه؟

      درامد یک نخبه در ایران یک لوح تقدیره که ...... ها میدن

      نخبه بدبخت با چه امیدی بیاد کاری کنه؟

      دانشمند هسته ای ما پشت 405 میشست خدا رحمتش کنه

      ولی یک استاد دانشگاه تو آمریکا پشت بنز زد گلوله میشینه

      • انتقاد سازنده
        انتقاد سازنده | ۲۷ دی ۱۳۹۳

        کلیات حرفت را قبول دارم. ولی هیچ استاد دانشگاهی تو دنیا پشت ماشین ضد گلوله نمی نشینه مگر اینکه آدم سیاسی باشه

    • شهریار
      شهریار | ۲۷ دی ۱۳۹۳

      پارسال روسیه طی لانج کردن تعدادی ماهواره گلوناس به مدار زمین دجار صانحه شد ، و تعدادی ماهواره از دست داد. توی نارنجی خدا بیامرز پوشش دادنش

  • فرشاد
    فرشاد | ۲۶ دی ۱۳۹۳

    دید ماهواره اش بسیار کمه مشکل اصلیش همینه مثل اگر GPS 4 تا رو ببینه GLONASS یکی یا نهایتا دوتا که ...

  • SAEED DASTMARD
    SAEED DASTMARD | ۲۶ دی ۱۳۹۳

    این میدونستم مال روسیه هست و مثل جی پی اس هست.

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی