ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

هابل تصویری جدید از انفجار سیستم دو ستاره‌ای اتا شاه‌تخته منتشر کرد

تلسکوپ فضایی هابل عکس جدیدی از سیستم دو ستاره‌ای اتا شاه‌تخته (Eta Carinae) منتشر کرده است. این جرم فضایی 7500 سال نوری از ما فاصله داشته و بیش از 180 سال است که به صورت ...

زینب عابدی راد
نوشته شده توسط زینب عابدی راد | ۱۶ تیر ۱۳۹۸ | ۱۳:۳۰

تلسکوپ فضایی هابل عکس جدیدی از سیستم دو ستاره‌ای اتا شاه‌تخته (Eta Carinae) منتشر کرده است. این جرم فضایی 7500 سال نوری از ما فاصله داشته و بیش از 180 سال است که به صورت آهسته و پیوسته در حال انفجار است.

در این سیستم حداقل دو ستاره وجود دارد که 5 میلیون برابر از خورشید درخشانتر هستند. انفجار این سیستم در سال 1838 رخ داد که به نام انفجار عظیم شناخته می‌شود. این پدیده به قدری نورانی بود که در آوریل سال 1844 به عنوان دومین ستاره پرنور در آسمان شب دیده می‌شد و دریانوردان دریاهای جنوبی از آن برای جهت‌یابی استفاده می‌کردند.

یک انفجار کوچکتر هم در سال 1892 به وقوع پیوست و در سال 1940 به نورانی‌ترین حالت ممکن خود رسید که نشان می‌داد روند انفجار همچنان ادامه دارد. در ویدیوی زیر می‌توانید روند این اتفاقات را دنبال کنید.

تلسکوپ فضایی هابل از بخش فرابنفش نور ساطع شده برای تصویربرداری استفاده کرده است و این عکس جدید جزئیات جدیدی درباره دو توپ متشکل از گاز، غبار و مواد دیگر که بر اثر این انفجارها تشکیل شده‌اند در اختیار می‌گذارد. قبلا تصور می‌شد که این ابرهای گازی به خاطر حضور منیزیم و نیتروژن می‌درخشند اما منجمان دریافتند گه در واقع بین حباب‌های گازی منیزیم مرکب وجود دارد.

تلسکوپ فضایی هابل
تصویر جدیدی که هابل با استفاده از ثبت تابش فرابنفش از اتا شاه‌تخته ثبت کرده است

به گفته ناتان اسمیت از رصدخانه استوارد دانشگاه آریزونا:

ما مقادیر زیادی گاز گرم که بر اثر انفجار عظیم به بیرون پخش شده کشف کردیم که هنوز به مواد شناور اطراف اتا شاه‌تخته برخورد نکرده‌اند. بیشتر این انتشار را در محلی پیدا کردیم که انتظار وجود یک حفره خالی را در آن داشتیم.

ما سال‌هاست که از داده‌های هابل برای مطالعه اتا شاه‌تخته استفاده می‌کنیم و تا به حال فکر می‌کردیم از وضعیت تمام مواد پرتاب شده بر اثر انفجار اطلاع دقیقی داریم. اما این تصویر فرابنفش به طرز مسحورکننده‌ای متفاوت است و گازهایی که ما تا به حال از وجودشان بی اطلاع بودیم را آشکار می‌کند.

نتیجه‌گیری هیجان‌انگیزتر دیگر این است که این تابش فرابنفش منیزیمی، احتمالا اطلاعات مخفی در مورد گازهای دفع شده از سایر اجرام مثل پیش‌ستاره‌ها و ستاره‌های در حال نابودی را هم آشکار می‌کند و فقط هابل قادر است چنین تصاویری ثبت کند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی