ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

سرعت آب شدن یخ‌های طبیعی در ۳ دهه اخیر ۶۵ درصد افزایش یافت

مدت‌هاست شاهد نابودی یخ‌ها و یخچال‌های طبیعی در سطح دنیا هستیم و حالا طبق پژوهشی جدید، نرخ آب شدن یخ‌های جهان در سه دهه اخیر افزایش چشمگیری داشته است. طبق این پژوهش جدید، زمین در ...

محمد قریشی
نوشته شده توسط محمد قریشی | ۶ بهمن ۱۳۹۹ | ۲۳:۵۹

مدت‌هاست شاهد نابودی یخ‌ها و یخچال‌های طبیعی در سطح دنیا هستیم و حالا طبق پژوهشی جدید، نرخ آب شدن یخ‌های جهان در سه دهه اخیر افزایش چشمگیری داشته است.

طبق این پژوهش جدید، زمین در فاصله سال‌های ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۷ نزدیک به ۲۸ تریلیون تن یخ از دست داده که معادل یک صفحه یخ با ضخامت ۱۰۰ متر و مساحت بریتانیا است. تیم این پژوهش به رهبری دانشگاه «لیدز» به این موضوع پی برده که نرخ از دست دادن یخ در زمین در سه دهه گذشته افزایش چشمگیری داشته و از سالانه ۰.۸ تریلیون تن در دهه ۹۰ میلادی به سالانه ۱.۳ تریلیون تن در سال ۲۰۱۷ رسیده است.

آب شدن یخ‌ها در سطح جهان باعث بالا آمدن آب دریاها می‌شود که در نتیجه آن، خطر زیر آب رفتن برخی مناطق افزایش می‌یابد و همچنین زیستگاه‌های طبیعی برای از جانوران را هم نابود می‌کند. این تحقیق که تامین بودجه آن برعهده شورای پژوهش محیط زیست بریتانیا بوده، نشان می‌دهد نرخ آب شدن یخ‌ها در این بازه ۲۳ ساله، ۶۵ درصد افزایش داشته است.

نویسنده ارشد این مقاله و پژوهشگر دانشگاه لیدز، «توماس اسلیتر» گفته:

«اگرچه تمام مناطق مورد مطالعه با آب شدن یخ‌ها مواجه شده‌اند، نرخ ذوب شدن صفحات یخ در سرزمین جنوبی و گرینلند بیشترین افزایش را داشته‌ است. صفحات یخ بدترین سناریوهای مربوط به گرمایش جهانی را دنبال می‌کنند. افزایش سطح دریا با این مقیاس، تاثیرات بسیار جدی روی جوامع ساحلی خواهد داشت.»

به گفته اسیلتر، برای اولین بار یک مقاله با استفاده از رصد ماهواره‌ای تمام یخ‌های آب شده در زمین را مورد بررسی قرار داده. این پژوهشگر اضافه کرده:

«طی سه دهه گذشته یک تلاش بین‌المللی عظیم برای درک آنچه بر اجزای جداگانه سیستم یخی زمین گذشته، وجود داشته. استفاده از ماهواره‌هایی که نظارت منظم روی بخش گسترده‌ای از مناطق دارای یخ را ممکن کرده، در این تلاش انقلابی بپا کرده است. پژوهش ما برای اولین بار این تلاش‌ها را ترکیب کرده و تمام یخ‌های از دست رفته زمین را مورد بررسی قرار داده است.»

گرمایش اتمسفر و اقیانوس‌ها، ذوب شدن یخ‌ها را در پی داشته‌ و ۶۸ درصد آن‌ها مربوط به اتمسفر و ۳۲ درصد دیگر مرتبط با اقیانوس‌هاست. در پژوهش اخیر ۲۱۵ هزار یخچال طبیعی در سراسر زمین از صفحات یخی در گریلند و سرزمین جنوبی گرفته تا قطب شمال مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

در سه دهه گذشته، بیشترین آب شدن یخ‌ها مربوط به یخ اقیانوس منجمد شمالی (۷.۶ تریلیون تن) و یخ‌تاق‌های سرزمین جنوبی (۶.۵ تریلیون تن) می‌شود.

با آب شدن یخ‌ها، اقیانوس‌ها و اتمسفر انرژی خورشیدی بیشتری جذب می‌کنند که باعث گرمایش سریعتر «شمالگان» نسبت به سایر بخش‌های زمین می‌شود. این فرایند نه تنها موجب افزایش سرعت فرایند ذوب شدن یخ‌ها می‌شود، بلکه سطح دریاها هم افزایش پیدا می‌کند.

طبق تخمین‌ها، هر سانتی‌متر افزایش سطح دریاها می‌تواند زندگی تقریبا ۱ میلیون نفر را در معرض خطر قرار دهد. در سه دهه اخیر ۵۸ درصد ذوب شدن یخ‌ها مربوط به نیمکره شمالی و ۴۲ درصد آن مربوط به نیمکره جنوبی بوده است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی