ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

ناسا اولین تصویر سه‌بعدی از سیاره مشتری را منتشر کرد

سیاره رنگارنگ و معروف مشتری صدها سال است که منجمان را کنجکاو کرده تا حقایق علمی نهفته در ابرهای پیچشی و بی‌نظیرش را پیدا کنند و حالا، فضاپیمای جونو ناسا که برای بررسی این سیاره ...

ریحانه ولی‌پور
نوشته شده توسط ریحانه ولی‌پور | ۷ آبان ۱۴۰۰ | ۲۳:۵۸

سیاره رنگارنگ و معروف مشتری صدها سال است که منجمان را کنجکاو کرده تا حقایق علمی نهفته در ابرهای پیچشی و بی‌نظیرش را پیدا کنند و حالا، فضاپیمای جونو ناسا که برای بررسی این سیاره فرستاده شد بود، بار دیگر ما را شگفت زده کرد. دانشمندان توانستند با آخرین داده‌های این فضاپیما تصویر کاملی از مشتری به دست آورند و آن را اولین تصویر سه بعدی از اتمسفر مشتری بدانند.

جونو از سال ۲۰۱۶ میلادی تاکنون ۳۷ گذر نزدیک از کنار سیاره مشتری داشته و در این گذرها، دید جالبی از این سیاره به ما داده است. این فضاپیما نشان داد که نوارهای رنگی سیاره مشتری تا هزاران کیلومتر زیر سطح آن ادامه دارد و از میدان مغناطیسی پیچیده‌ای نشات می‌گیرد. همچنین، فهمیدیم که لکه سرخ مشتری که حالا قرن‌هاست که روی این سیاره جا خوش کرده، طوفانی است که از ۳۲۰ کیلومتری از سطح مشتری در حال شکل‌گیری است.

علاوه بر این، جونو نشان داد که میدان مغناطیسی این سیاره حدود ۱۰ برابر میدان مغناطیسی زمین است، اتمسفر نامتقارنی دارد و تصاویر بی‌نظیری از بخش خارجی این ابرها ثبت کرد. حالا دانشمندان با داده‌های اخیر جونو توانستند اتمسفر پیچیده مشتری را بهتر از قبل بررسی و کاوش کنند.

در میان این داده‌ها، مشخص شد که بعضی از طوفان‌ها مرتفع‌تر از چیزی که تصور می‌شد بودند و گاها تا ۱۰۰ کیلومتر زیر سطح ابرها ادامه داشتند. سطح طوفان‌های ساعتگرد گرم‌تر از عمق آن‌ها است و چنین اتفاقی تنها به دلیل تفاوت چگالی لایه‌های متفاوت اتمسفر مشتری است.

برعکس همین اتفاق برای طوفان‌هایی که پادساعتگرد می‌چرخند، اتفاق می‌افتد. سطح طوفان‌های پادساعتگرد سردتر از عمق آن‌ها است و بهترین نمونه از این نوع طوفان‌ها می‌توان به لکه سرخ مشتری اشاره کرد. عمق لکه سرخ تاکنون برای دانشمندان جای سوال بود که رادیومتر ریزموج جونو نشان داد این لکه تا ۵۰۰ کیلومتر زیر سطح ابرها ادامه دارد.

در میان کشفیاتی که با رادیومتر جونو انجام شد، مشخص شد که عمق کمربندهای رنگارنگ این سیاره نیز تا ۶۵ کیلومتر زیر سطح ابرها ادامه دارد و در آنجا جت‌هایی هست که این کمربندها را به وجود می‌آورد. طوفان‌هایی که در قطب‌های این سیاره در جریان‌اند، روی حرکت یکدیگر تاثیر مستقیم دارند و برخلاف طوفان‌های زمین که از قطبی به قطب دیگر می‌روند، یکدیگر را در سر جای خود نگه می‌دارند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی