گزارش رگولاتوری از آخرین وضعیت ارتباطات کشور: اینترنت فیبر نوری تقاضا ندارد؟
گزارش شاخصهای آماری بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات تا زمستان 1400 نشان از استقبال اندک مردم از فناوری ارتباطی فیبر نوری دارد. در حالی که دولت توجه ویژهای به توسعه فناوری FFTH در کشور دارد ...
گزارش شاخصهای آماری بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات تا زمستان 1400 نشان از استقبال اندک مردم از فناوری ارتباطی فیبر نوری دارد. در حالی که دولت توجه ویژهای به توسعه فناوری FFTH در کشور دارد و با وجود راه اندازی 500 هزار پورت فیبر نوری، این فناوری ارتباطی تنها 204هزار اشتراک داشته که نسبت به پاییز سال 1400، رشدی 5.5درصدی داشته است. به نظر میرسد هزینه راهاندازی اولیه و تعرفههای فیبر نوری، از عوامل عدم استقبال از آن باشد.
آمارهای رگولاتوری همچنین خبر از افزایش 4 درصدی اشتراک اینترنت سیار در کشور میدهد. این در حالی است که ضریب نفوذ اینترنت ثابت نسبت به پاییز 1400 رشد قابل توجهی نداشته و به نظر میرسد کاربران همچنان از کیفیت اینترنت ثابت ناراضی هستند.
نکته جالب توجه دیگر این گزارش، وجود نزدیک به 14 میلیون اشتراک 3G در کشور است، نسل ارتباطی که در کشورهای پیشرفته دنیا تقریبا منسوخ شده است. تنها 4 میلیون مشترک به اینترنت با سرعت بالای 10 مگابیت بر ثانیه دسترسی دارند، این رقم نزدیک به 38 درصد از کل مشترکان اینترنت ثابت است.
وضعیت اینترنت پهن باند و سیار
بر اساس گزارش رگولاتوری هم اکنون 106میلیون و 919 هزار اشتراک اینترنت پهن باند در کشور وجود دارد که در مقایسه با پاییز 1400، حدود 3 درصد افزایش یافته است.
از این تعداد اشتراک اینترنت، 11 میلیون و 50 هزار اشتراک مربوط به اینترنت ثابت است و 95 میلیون و 869 هزار و 252 اشتراک سیار وجود دارد که نسبت به پاییز 1400 با افزایش رو به رو بوده است. ضریب نفوذ اینترنت ثابت و سیار طبق آخرین آمار به ترتیب 13.15 درصد و 114.06درصد است.
طبق آمارهای موجود، تعداد اشتراک فناوری FFTH که در دولت جدید به آن توجه ویژهای شده نسبت به پاییز 1400، حدود 5.5درصد افزایش یافته است. این امر نشان میدهد با وجود تلاشهای دولت، همچنان افراد زیادی علاقمند به استفاده از این سرویس نیستند؛ شاید تعرفه فیبر نوری و هزینههای راهاندازی اولیه آن یکی از دلایل این امر باشد.
این درحالی است که یکی از برنامههای وزارت ارتباطات تا سال 1404، عرضه 20 میلیون پورت فیبر نوری است.
نکته جالب توجه دیگر این گزارش، وجود نزدیک به 14 میلیون اشتراک 3G در کشور است، نسل ارتباطی که در دنیا تقریبا منسوخ شده است.
رگولاتوری آماری از اشتراکهای ارتباطات پهن باند ثابت به تفکیک سرعت، فناوری و اپراتور را تا پایان سال 1400 منتشر ساخته است که نشان میدهد تنها 4 میلیون مشترک به اینترنت با سرعت بالای 10 مگابیت بر ثانیه دسترسی دارند، این رقم نزدیک به 38 درصد از کل مشترکان اینترنت ثابت است.
ضریب نفوذ تلفن همراه در کشور
آمارهای رگولاتوری در بخش تلفن همراه خبر از عبور ضریب نفوذ موبایل در کشور از 166 درصد میدهد که نسبت به سه ماهه پاییز 1400، رشدی 5 درصدی داشته است.
همچنان همراه اول با 74 میلیون و 525هزار مورد، بیشترین خط فعال را داشته و پس از آن ایرانسل با 60 میلیون و 370هزار خط فعال و رایتل با 5 میلیون و 162هزار خط فعال در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. اما از نظر میزان رشد خطوط فعال نسبت به پاییز 1400، ایرانسل با رشدی 4 درصدی بالاتر از دو اپراتور دیگر قرار گرفته است.
اگرچه مجموع خطوط تلفن همراه فعال در کشور چیزی در حدود 140 میلیون مورد است اما تعداد کل خطوط واگذار شده به بیش از 208 میلیون رسیده است که به ازای هر ایرانی، تقریبا 2.4 خط تلفن همراه واگذار شده وجود دارد.
تعداد سایتهای فعال شبکه تلفن همراه به تفکیک اپراتور و فناوری از رشد این سایتها در مقایسه با سه ماهه سوم سال حکایت دارد. رتبهبندی اپراتورها از حیث درصد پوشش جمعیتی 4G نشان میدهد همراه اول با 81 درصد در صدر ایستاده و ایرانسل و رایتل به ترتیب با 61 و 29درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
مشترکان همراه اول طی سال 1400 بیش از 305 میلیارد پیامک ارسال کردهاند که 90درصد آنها درون شبکهای بوده است. ایرانسلیها نیز طی 12 ماه گذشته نزدیک به 42 میلیارد پیامک ارسال کرده که سهم پیامکهای درون شبکه، 40 درصد است. تعداد پیامک رد و بدل شده در شبکه رایتل نیز 3 میلیارد و 245 میلیون عدد بوده که سهم پیامکهای درون شبکه تنها 8 درصد است.
رشد اندک ضریب نفوذ تلفن ثابت در کشور
ضریب نفوذ تلفن ثابت در کشور هم اکنون به 34.96 درصد رسیده است. تا پاییز 1400، ضریب نفوذ تلفن ثابت 34.87 درصد اعلام شده بود و این افزایش بسیار اندک نشان میدهد توسعه تلفن ثابت در کشور تقریبا متوقف شده است.
براساس آمارهای اعلام شده از سوی رگولاتوری در حال حاضر 29 میلیون و 383 هزار و 348 خط دایر ثابت در کشور اعم از خطوط مخابرات، FCPها و Servco وجود دارد. البته تعداد خط ثبت شده در کشور بیش از 38 میلیون است. تهران، اصفهان و خراسان رضوی نیز بیشترین تعداد خطوط تلفن ثابت دایر را دارا هستند.
از کل تعداد خطوط دایر در کشور، طبق انتظار بیشترین سهم در اختیار مخابرات ایران است که نزدیک به 98.7درصد است. در میان FCPها نیز بیشترین سهم را «رسانه مهر وطن» با بیش از 214هزار خط ثابت دارد.
جالب است بدانید تعداد تلفن همگانی در کشور چیزی حدود 85هزار مورد است؛ رقمی که با توجه به فراگیری تلفن همراه در کشور، قابل قبول به نظر میرسد.
بخش دیگر این گزارش به ترافیک ورودی و خروجی شرکت مخابرات ایران اختصاص دارد که نشان از سهم بیشتر ترافیک ورودی بینالملل به ترافیک خروجی دارد. شاید یکی از دلایل آن، تعرفه بالای تماس بینالملل و سهم آن از سبد اقتصاد خانوار باشد که افراد برای گفتگو با عزیزان خود در خارج از کشور، ترجیح میدهند تماس از سوی طرف مقابل باشد.
ترافیک ورودی و خروجی به سمت اپراتورهای سیار طی 12 ماه گذشته نزدیک به 16 میلیون دقیقه بوده که سهم همراه اول از این رقم، 75 درصد و قابل توجه است.
آخرین گزارش رگولاتوری از وضعیت ارتباطات را میتوانید از اینجا مشاهده کنید.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
دلیل اینکه فیبر نوری طرفدار ندارد رفتار شرکت مخابراته. که قیمت رانژه این خطوط رو چند ده برابر با شرکتهای خصوصی حساب میکنه. به همین دلیل شرکتهای خصوصی ISP طرفش نمیرن.
من الان ۴ ماهه فیبر نوری گرفتم راضی ام ولی دلیل اینکه طرفدار نداره اینه که مخابرات ۹۰٪ جاها فیبر نمیده، چون زیرساختش رو نداره!
از طرفی برای ساختمان های قدیمی ساز هم بصرفه نیست هزینه ی زیادی کنن تا فیبر به ساختمانشون بیاد.
فیبر نوری ک فدای سرم مخابرات حتی خط تلفن رو ب صورت pcm میده ک نشه باهاش حتی adsl گرفت بعد مجبور میکنه از خودش اشتراک یکساله بگیری تا خط آزاد بشه. یعنی همین اینترنت لاک پشتی رو هم ب زور ب ما دادن چ برسه ب فیبر ک هزینش سر ب فلکه
منطقه ما فقط فیبر نوری داره اینترنت انحصاری مخابرات فاجعه است یا قطعه یا سرعت زیر 500k. این همه توضیح میدین چرا نمیگید فقط مجاز به خرید از مخابرات با سرعت بسیار کم هستیم vdsl هم که باید به مرکز مخابرات چسبیده باشیم شتر در خواب بیند پنبه دانه