ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سه نرخی شدن قیمت خودرو
اخبار خودرو

قیمت خودرو عملاً سه نرخی شد؛ ویراژ دلالان بین قیمت کارخانه، بورس کالا و بازار آزاد

اصرار بر ادامه سیاست قیمت‌گذاری دستوری، موجب شده خودرو با دو قیمت متفاوت به فروش برسد و بورس کالا، قیمت را سه نرخی کرده است.

سپهر زنگنه
نوشته شده توسط سپهر زنگنه | ۲۴ آبان ۱۴۰۱ | ۱۵:۳۰

اصرار دولت بر ادامه سیاست قیمت‌گذاری دستوری، موجب شده خودرو با دو قیمت متفاوت به فروش برسد که البته اختلاف بسیاری بین این دو قیمت، یعنی قیمت کارخانه و بازار وجود دارد. عمده خودروسازان برای جلوگیری از زیان‌دهی، محصولات خود را در بورس کالا به مزایده می‌گذارند و این کار موجب سه نرخی شدن قیمت خودرو شده و زمینه تاخت‌و‌تاز دوباره دلالان را در بازار فراهم کرده است.

هنگامی‌که خودرو در بورس کالا به مزایده گذاشته می‌شود، با قیمتی بیشتر از کارخانه و کمتر از بازار آزاد به فروش می‌رسد. در واقع این نرخ سوم، مابین ارزان‌ترین و گران‌ترین قیمت قرار می‌گیرد. در صورت تداوم این روند، باید منتظر رسمی‌شدن نرخ سوم در بازار خودرو باشیم.

در این رابطه، می‌توان دو راه‌حل بالقوه را برای جلوگیری از سه نرخی شدن قیمت خودرو در نظر گرفت. اولین راه‌حل که آرزوی دیرینه انجمن خودروسازان به شمار می‌آید، حذف قیمت‌گذاری دستوری و تعیین قیمت خودرو بر مبنای حاشیه بازار است. بدین ترتیب، قیمت خودرو تک‌نرخی شده و نقش دلالان و رانت‌خواران در معاملات خودرو عملاً از بین می‌رود. بدین ترتیب، خودروساز دیگر با پدیده زیان‌دهی مواجه نیست و به سبب افزایش نقدینگی، ترغیب به افزایش تولید و بهبود کیفیت محصولات خود می‌شود.  

ولی از آنجا که دولت معمولاً از منافع خود دست نمی‌کشد، نمی‌توان چندان به حذف قیمت‌گذاری دستوری امیدوار بود. بر‌اساس قانون، ۵۰ درصد ظرفیت خودروها به مادران دارای دو فرزند، ۱۰ درصد ظرفیت به مالکین خودروهای فرسوده و ۴۰ درصد ظرفیت به متقاضیان عادی اختصاص دارد. در واقع مادران و مالکین خودروهای اسقاطی بیشترین نفع را از تداوم سیاست قیمت‌گذاری دستوری می‌برند و بیشترین ضرر را خودروسازها می‌بینند.

راه‌حل دوم برای جلوگیری از سه نرخی شدن قیمت خودرو، فروش سهمیه خودروهای مادران بر مبنای قیمت کشف‌شده در بورس کالا است. این رویکرد تا حدی می‌تواند جلوی زیان‌دهی خودروساز را بگیرد یا دست‌کم مقدار آن را کاهش دهد. از طرف دیگر، دولت می‌تواند با ارائه تسهیلات بدون سود یا با سود کم، در خرید خودرو به مادران دارای دو فرزند کمک کند.

طبیعتاً مشابه چنین روندی در خصوص سهمیه ۱۰ درصدی مربوط به جایگزینی خودروهای فرسوده نیز امکان‌پذیر خواهد بود و به‌طور کلی باید گفت که انتظار می‌رود نمایندگان مجلس نسبت به مطالبه حذف قیمت‌گذاری دستوری جدی باشند؛ چرا که ظاهراً با توجه به شرایط اجرای مصوبه واردات خودرو، چشم‌انداز چندان مثبتی از تأثیر‌گذاری واردات بر کاهش حباب بازار خودروهای داخلی قابل ترسیم نیست.

سپهر زنگنه

سپهر فارغ التحصیل مهندسی مکانیک است و سابقه فعالیت ژورنالیستی در مجلات تخصصی حوزه خودرو و وب سایت های مربوطه را دارد. مسائل فنی و تکنیکی، تست و بررسی خودروهای جدید، تیونینگ و مسابقات اتومبیل رانی داخلی و خارجی از زمینه های تخصصی و مورد علاقه او هستند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • sidharta
    sidharta | ۲۴ آبان ۱۴۰۱

    نمیدونم کسانی مثل شما عمدا طرفدار افزایش قیمت هستن یا واقعا متوجه حرفی که میزنن نیستن ! عزیز من راهکار حذف دلال ها از بازار افزایش قیمت کارخانه ای خودرو به میزان بازار نیست ، با اینکار خیلی از مردم توان خرید خودرو رو از دست میدن چون حداقل 100 میلیون باید بیشتر پول بدن ، خود شما چند وقت بعد میاید میگید ماشین قدیمی و بی کیفیت رو تو ایران گرون تر از دنیا میدن و فریاد اعتراض سر میدین،برای حذف دلال ها و فروش خودرو به مصرف کننده واقعی یک راهکار ساده هست : فروش خودرو صفر به مدت 4 سال چه به صورت قطعی چه وکالتی از طریق دفترخانه ها و تعویض پلاک ممنوع بشه ، یعنی هیچ نهاد قانونی برگه تغییر مالکیت رو تایید نکنه ، اینجوری کسی جرات خرید ماشین از دلال ها رو نداره و دلال هم باید چهارسال صبر کنه اگه بخواد ماشین رو بفروشه که معمولا این ریسک رو نمیکنه و فقط مصرف کننده واقعی تقاضای خرید ثبت میکنه ، ولی دفترخانه ها نمیخوان از پول وکالت زدن بگذرن و دولت هم زورش نمیرسه ظاهرا و نمیخواد این اتفاق بیفته و ایران خودرو و سایپا هم به بهانه قیمت بازار میخوان ماشین رو گرون کنن

مطالب پیشنهادی