ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

ماهواره‌های SETI
علمی

پژوهشگران: هوش مصنوعی می‌تواند بشر را به کشف حیات فرازمینی نزدیک‌تر کند

این روش یادگیری ماشینی جدید می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا سریع‌تر داده‌های احتمالی از حیات فرازمینی را بررسی کنند.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۱ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۰:۰۰

محققان باور دارند که فناوری یادگیری ماشینی یا هوش مصنوعی می‌تواند سرعت جستجو به‌دنبال حیات فرازمینی و بررسی داده‌ها از منابع مختلف را افزایش دهد. تاکنون اصلی‌ترین چالش این حوزه همین بررسی اطلاعات بوده است، اما به‌نظر می‌رسد که یکی از بزرگ‌ترین دردسرهای دانشمندان رو به پایان است.

گروهی از پژوهشگران به‌ رهبری «پیتر ما» از دانشگاه تورنتو به‌تازگی در مقاله‌ای که در مجله Nature Astronomy منتشر شده است، به یک روش یادگیری ماشینی اشاره کرده‌اند که می‌تواند برای جستجو در داده‌های پروژه Breakthrough Listen استفاده شود و سیگنال‌هایی را شناسایی کند که احتمالاً حاوی نشانه‌های حیات هستند. پروژه Breakthrough Listen یکی از پروژه‌های جهانی برای جستجو به‌دنبال حیات بیگانه است.

مطالعه پیتر ما و همکارانش تمرکز خاصی روی طیف الکترومغناطیس یا رادیوی باند باریک دارد. فرکانس‌های رادیویی معمولاً گزینه مناسبی برای ارسال سیگنال محسوب می‌شوند و انتظار می‌رود که اگر یک تمدن بیگانه دیگر در جهان وجود داشته باشد، آن‌ها هم از همین فرکانس استفاده کنند.

جستجو برای حیات فرازمینی بهینه‌تر و سریع‌تر می‌شود

محققان در جستجو به‌دنبال حیات فرازمینی بخش خاصی از این باند رادیویی در محدود دامنه 1420 مگاهرتز را بررسی می‌کنند که با نام خط هیدروژن شناخته می‌شود، چون هیدروژن خنثی در این ناحیه تابش منتشر می‌کند. درنتیجه، اکثر محققان درحال بررسی این باند خاص هستند و الگوریتم‌هایی را برای انجام این کار توسعه داده‌اند.

اما روش جدیدی که در این مقاله مطرح شده است، به‌جای گشتن به‌دنبال خطوط مستقیم در این باند، همان رصد اصلی را به مدل هوش مصنوعی می‌دهد. سپس محققان سیگنال‌های مدنظر خود را شبیه‌سازی می‌کنند و به الگوریتم یاد می‌دهند تا این سیگنال‌ها را پیدا کند.

این روش انعطاف‌پذیری بیشتری دارد و می‌تواند ناهنجاری‌های گاه‌وبیگاه در باند باریک را شناسایی کند، درحالی‌که الگوریتم‌های سنتی قادر به انجام این کار نیستند. به‌علاوه، یادگیری ماشینی می‌تواند سیگنال‌هایی را پیدا کند که شاید دقیقاً شکلی مطابق انتظار مهندسان نداشته باشند.

الگوریتم جدید دانشمندان سریع‌تر و بهینه‌تر است و این ویژگی‌ها می‌تواند شانس کشف حیات فرازمینی را افزایش دهد؛ چرا که محققان معمولاً در این حوزه تلاش می‌کنند بیشترین اطلاعات ممکن را از منابع مختلف گردآوری کنند تا شانس شناسایی سیگنال‌ها را بالاتر ببرند.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی