ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودروهای خودران
خودرو

آینده نامعلوم فناوری خودران؛ فاصله نجومی رؤیا تا واقعیت!

خودروسازان ادعا می‌کردند که طی آینده نزدیک رانندگی از فهرست توانایی‌های انسان‌ حذف خواهد شد؛ اما ظاهرا این مسئولیت به‌سادگی قابل حذف نباشد.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ | ۲۰:۳۰

رقابت بر سر تولید جدیدترین و بهترین خودروهای خودران، یکی از پربازدیدترین اخبار چند سال گذشته این صنعت بوده است. در ابتدا خودروسازان ادعا می‌کردند که طی آینده نزدیک رانندگی از فهرست توانایی‌های انسان‌ حذف خواهد شد؛ چرا که خودروهای خودران می‌توانند بدون نیاز به راننده تمامی فعالیت‌ها را انجام دهند. بااین‌حال به‌نظر می‌رسد که اکنون نظر کارشناسان مخالف این گفته برنده شده است؛ چرا که شرکت‌های اتومبیل‌سازی فعالیت‌های خود درزمینه خودروهای خودمختار را متوقف کرده‌اند.

یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های توسعه خودروهای خودران توسط فورد هدایت می‌شد. ماه گذشته این شرکت آمریکایی آزمایش خودروهای خودمختار سطح چهارم خود را در ایالات‌متحده متوقف کرد. بنابر اعلام فورد، برنامه تولید این اتومبیل‌ها در بلندمدت برای شرکت هیچ‌گونه سودآوری نخواهد داشت. خودروساز بزرگ آمریکایی تصمیم گرفته است تا به‌جای تولید اتومبیل‌های کاملاً خودمختار، بر توسعه‌ فناوری‌های نسل سوم که نیمه‌خودمختار هستند، تمرکز کند. سایر خودروسازان حتی برندهای چینی نیز تصمیم گرفته‌اند تا به‌جای تحقیق و توسعه اتومبیل‌های بدون راننده، سیستم‌های خودران سطح دوم یا L2 پلاس را توسعه دهند.

آشنایی با سیستم‌ L2 پلاس

خودروهای خودران و سیستم‌های خودمختار براساس تعریف توسط انجمن مهندسین خودرو (SAE)، پنج سطح دارند که از یک تا پنج شماره‌گذاری می‌شوند. سطح دوم این رده‌بندی حداقل میزان استقلال یک خودرو در هدایت خودش است. اگر به سطح سوم صعود کنیم، کنترل خودرو به‌صورت کامل در اختیار وسیله نقلیه خواهد بود و راننده دخالتی در راندن آن نخواهد داشت. بنابراین سطح دوم بالاترین سطح دستیارهای کمکی راننده پیش از استقلال کامل وسیله نقلیه است.

خودروسازان طی مدت اخیر سطح رانندگی خودکار L2‌ پلاس را معرفی کرده‌اند که عملکرد بهتری نسبت به سطح دوم پایه دارد. البته این سطح‌بندی توسط انجمن مهندسین خودرو به رسمیت شناخته نمی‌شود و تنها یک ترفند تجاری است. هدف از ارائه سیستم‌های رانندگی خودران سطح 2 پلاس، برقراری تعادل میان خودروهای خودران واقعی و اتومبیل‌های امروزی است، به‌نحوی که استفاده از فناوری سودآور باشد. بنابراین خودروسازان بزرگ تمایل دارند به‌جای توسعه فناوری‌های جدید و گران‌قیمت که در بلندمدت به سودآوری می‌رسند، فناوری‌های فعلی را بهبود دهند و در اتومبیل‌ها استفاده کنند تا سود بیشتری به جیب بزنند. حتی اخیراً «اولیور بلوم»، رئیس گروه فولکس واگن، از فناوری خودکار L2++ صحبت به میان آورد. بنابراین تا مدت‌های مدید همچنان انسان‌ها کنترل اتومبیل‌ها را بر عهده خواهند داشت.

پلاس در خودروهای خودران سطح دو

ممکن است برای شما این سؤال پیش آمده باشد که سطح L2 پلاس چه تفاوتی با سطح L2 معمولی دارد. در خودروهایی که به دستیارهای رانندگی سطح 2 مجهز هستند، آپشن‌هایی همچون کروز کنترل تطبیقی و رادار نگهدارنده بین خطوط هدایت خودکار اتومبیل را بر عهده دارند. کروز کنترل تطبیقی سرعت خودرو را حفظ می‌کند، درحالی‌که رادار نگهدارنده بین خطوط اتومبیل شما را در مسیر نگه می‌دارد. برای استفاده از این دو سیستم و راه‌اندازی سطح دوم خودمختاری اتومبیل، نیاز است تا راننده دستان خود را روی فرمان نگه دارد. اگر دستان خود را از روی فرمان بردارید، خودرو با اعلام بوق هشدار از شما خواهد خواست تا دستان خود را روی فرمان نگه دارید.

تمام آن چیزی که سیستم خودمختار سطح 2 پلاس به شما ارائه می‌دهد، حذف این الزام است. سیستم خودمختار سطح 2 پلاس الزام نگه‌داشتن دست‌ها روی فرمان را حذف می‌کند و به‌جای آن از طریق ارتباط با چشمان و مغز راننده، هدایت خودروهای خودران را انجام می‌دهد. تا زمانی که به عملیاتی همچون تغییر مسیر یا فعال‌سازی آپشن‌های خودرو نیازی نباشد، راننده می‌تواند فرمان خودرو را به حال خود رها کند. اتومبیل خودران سطح L2 پلاس با بررسی چشمان راننده میزان توجه او به مسیر پیش رو را اندازه‌گیری می‌کند.

سطح دو پلاس، قانونی در آمریکا و غیرقانونی در اروپا

اما انجام چنین کاری در اروپا و بریتانیا غیرقانونی است. مقررات شماره 79 کمیسیون اقتصادی اروپا (UNECE) بیان می‌کند که رانندگان باید هنگام رانندگی دست خود را روی فرمان نگه داشته باشند. هیچ شرکتی حتی تسلا تاکنون به‌دنبال دور‌زدن این قانون نبوده است. بااین‌حال یوروانکپ درحال همکاری با خودروسازان است تا استفاده از خودروهای خودران سطح 2 پلاس در اروپا قانونی شود.

1263350156

درهمین‌حال شرکت‌های خودروسازی آمریکایی موفق شده‌اند تا از این راه درآمد هنگفتی را کسب کنند. فورد سیستم بلوکروز و جنرال موتورز سیستم سوپرکروز را به‌عنوان دستیارهای رانندگی سطح L2 پلاس خود معرفی کرده‌اند. این دو شرکت از مشتریان خود بابت فعال‌سازی آپشن‌های خودمختار هزینه‌ای را بابت اشتراک ماهانه کسر می‌کنند. درحال‌حاضر حدود 65 هزار راننده از سیستم بلوکروز فورد استفاده می‌کنند و ماهانه 600 دلار را بابت فعال‌سازی آن می‌پردازند. علاوه بر این دو شرکت، بی‌ام‌و، نیو و ایکس پنگ نیز هم‌اکنون اشتراک‌های سطح L2 پلاس را در خودروهای خودران خود ارائه می‌دهند.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی