ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

جیمز وب
نجوم و فضا

جیمز وب اجسام مرموز سیاره‌مانند و فاقد ستاره را در سحابی شکارچی کشف کرد

این اجسام که در خوشه ذوزنقه قرار دارند، جرمی به‌اندازه سیاره مشتری دارند و به‌طور آزادانه در گردش هستند.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۱۲ مهر ۱۴۰۲ | ۲۳:۵۹

تلسکوپ فضایی جیمز وب دو تصویر وسیع خیره‌کننده از سحابی شکارچی (Orion Nebula) را به اشتراک گذاشته است که فقط 1344 سال نوری از زمین فاصله دارند. در این تصاویر به کشف اجسام سیاره‌مانندی اشاره شده است که با جرمی به اندازه سیاره مشتری به‌طور آزادانه شناور هستند.

تصاویر جیمز وب از بیش از 3000 تصویر جداگانه ساخته شده و همچنین به نقشه تعاملی آژانس فضایی اروپا که ESASky نام دارد نیز اضافه شده است. دانشمندان با کمک این تصاویر موفق شده‌اند تا در خوشه ذوزنقه که در مرکز سحابی شکارچی قرار دارد، ده‌ها جرم سیاره‌مانند را پیدا کنند که جرم آن‌ها تقریباً به‌اندازه مشتری است و در یک مورد عجیب، به هیچ ستاره‌ای متصل نیستند.

هنوز مشخص نیست که این اجرام سیاره‌مانند چگونه شکل گرفته‌اند، اما «ساموئل پیرسون» و «مارک مک‌کاگرین» اخترشناسان آژانس فضایی اروپا آن‌ها را «اجرام دوتایی ‌هم‌جرم مشتری» یا به اختصار JuMBO نامیده‌اند. کشف اطلاعات مربوط به این اجرام و نحوه پیدایش آن‌ها به دانشمندان کمک می‌کند تا اطلاعات جدیدی درباره نحوه پیدایش ستارگان کسب کنند.

سوال بزرگ: اجرام کشف‌شده توسط جیمز وب چگونه به‌وجود آمده‌اند؟

همچنین باید اشاره کرد که تاکنون سیارات شناور آزاد دیگری در سحابی شکارچی پیدا شده است، اما JuMBOها از آن جهت اهمیت دارند که به‌نظر می‌رسد به‌صورت زوج شکل گرفته‌اند. سؤالی که اخترشناسان هنوز پاسخی برای آن پیدا نکرده‌اند این است که آیا این اجسام (و سایر سیارات شناور) مستقیماً از طریق گاز سحابی شکارچی به‌عنوان ستارگان شکست‌خورده تشکیل شده‌اند یا این‌که توسط گرانش یک ستاره نزدیک که باعث خارج‌شدن آن‌ها از مدار خود شده است، از یک منظومه سیاره‌ای دیگر ربوده شده‌اند؟

طبق اطلاعات موجود، JuMBOها حدود یک میلیون سال قدمت دارند، دمای آن‌ها حدود 700 درجه سانتیگراد است و فاصله مداری‌شان بین 25 تا 390 برابر فاصله زمین تا خورشید است. همچنین با تجزیه‌و‌تحلیل نور ضعیفی که توسط آن‌ها منتشر می‌شود، شواهدی از بخار آب، مونوکسید کربن و متان در آن‌ها گزارش شده است.

سحابی شکارچی مملو از ستارگان در حال رشدی است که درون ابرهای گاز مولکولی آن قرار دارند. حدود 2800 ستاره جوان در داخل این سحابی وجود دارد و ستاره‌های بسیار بیشتری در لایه متراکم گاز و غبار آن قرار گرفته‌اند. جیمز وب با کمک دوربین نزدیک مادون قرمز که به‌اختصار NIRCam نامیده می‌شود، می‌تواند بخشی عظیمی از لایه‌های گاز و غبار این سحابی را رصد کند.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی