ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

پیست لینگوتو
اخبار خودرو

نگاهی به پیست لینگوتو، مسیر تست فیات روی پشت بام کارخانه

ساخت پیست لینگوتو در سال ۱۹۱۶ میلادی آغاز شد و در سال ۱۹۲۳ به پایان رسید.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۱۶ تیر ۱۴۰۴ | ۲۰:۳۰

پیست لینگوتو یکی از عجایب معماری و صنعت خودروسازی جهان است. این پیست به‌طور رسمی کارخانه فیات لینگوتو نام دارد و نمادی از صنعت خودروسازی ایتالیا است. این بنا در شهر تورین قرار دارد که روزگاری مرکز خودروسازی ایتالیا بود. کارخانه فیات لینگوتو تنها یک پیست روی پشت بام نیست، بلکه مجموعه‌ای با ویژگی‌های خاص به حساب می‌آید.

نمادی از صنعت خودرو ایتالیا

ساخت پیست لینگوتو در سال ۱۹۱۶ میلادی آغاز شد و در سال ۱۹۲۳ به پایان رسید. طراحی این بنا را معمار ایتالیایی، «جیاکومو ماته-تروکو»، برعهده داشت. همان‌گونه که تاکنون متوجه شده‌اید، پیست طراحی شده روی پشت بام این ساختمان باعث متمایز شدن آن شده است. این پیست بیضی‌شکل از دو مسیر مستقیم با طول تقریبی ۴۵۷ متر و پیچ‌های شیب‌دار در دو انتهای آن تشکیل شده است.

پیست لینگوتو

خودروهایی که در کارخانه فیات لینگوتو به تولید می‌رسیدند، به پشت بام منتقل می‌شدند تا در این مسیر آزمایش شوند. برای آن‌که خودروها از طبقات پایین به پشت بام منتقل شوند، رمپ‌های مارپیچ طراحی شده بود تا خودرو به بالای ساختمان برسد. لینگوتو در قرن بیستم، یکی از بزرگ‌ترین و مدرن‌ترین کارخانه‌های اتومبیل‌سازی جهان به شمار می‌رفت. بسیاری از مدل‌های محبوب فیات همانند فیات ۵۰۰ و فیات توپولینو در این کارخانه به تولید رسیدند. این کارخانه تا سال ۱۹۸۲ فعال بود و پس از آن بسته شد. پیست لینگوتو که روی پشت بام این کارخانه قرار داشت، تنها یک نوآوری مهندسی نبود. این پیست به نمادی از سرعت و مدرنیته در ایتالیا تبدیل شد. سکانسی از فیلم شغل ایتالیایی (محصول ۱۹۶۹) نیز روی این پیست ضبط شده است.

سرنوشت پیست لینگوتو پس از تعطیلی

پس از آن‌که کارخانه فیات لینگوتو در سال ۱۹۸۲ تعطیل شد، بحث‌ها زیادی پیرامون این بنا شکل گرفت. پس از مدتی معمار مشهور ایتالیایی، «رنزو پیانو»، تصمیم گرفت تا کاربری این ساختمان را تغییر دهد. کارخانه فیات لینگوتو اکنون میزبان یک مرکز خرید، هتل، سالن‌های کنفرانس، گالری هنری جووانی و آنیلی و یک ساختمان دانشگاهی می‌شود.

باغ

پیست لینگوتو که روی پشت بام این ساختمان قرار دارد، اکنون به یک باغ معلق و زیبا تبدیل شده است. در این باغ ۴۰ هزار گیاه از ۱۳۰ گونه مختلف کاشته شده‌اند. این باغ اکنون با نام لاپیستا ۵۰۰ (La Pista 500) شناخته می‌شود و فضایی آرام برای شهروندان تورین فراهم کرده است. البته پیست لینگوتو همچنان برای تست برخی خودروها همچون فیات ۵۰۰ الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی