تولید اولین باتری الماس کربن 14 در جهان که میتواند هزاران سال دوام بیاورد
از این باتری میتوان در فضاپیماها و وسایل پزشکی مانند ایمپلنتها، سمعک و ضربانساز قلب استفاده کرد.
تیمی از دانشمندان و مهندسان ۲ مؤسسه بریتانیایی اولین باتری الماس کربن 14 جهان را ساختند که چندهزار سال پتانسیل ارائه مقادیر کمانرژی را دارد. برای تولید این باتری از ایزوتوپ رادیواکتیو کربن 14 که عمدتاً در تاریخسنجی رادیوکربن کاربرد دارد، استفاده شده است.
براساس گزارش BBC، سازمان انرژی اتمی بریتانیا (UKAEA) با همکاری دانشگاه بریستول باتری الماس کربن 14 را تولید کرده است. دانشمندان میگویند میتوان از این باتری در وسایل پزشکی مانند ایمپلنتها، سمعک و ضربانساز قلب استفاده کرد تا دیگر کاربر نیازی به تعویض باتری دستگاه نداشته باشد.
باتری الماس کربن 14 با عمر چند هزار ساله
این باتری از کربن 14، ایزوتوپ رادیواکتیو کربن، ساخته شده است؛ نیمه عمر این کربن 5 هزار و 700 سال است؛ یعنی این باتری حتی پس از گذشت هزاران سال هنوز نیمی از انرژی خود را حفظ خواهد کرد. ابعاد نمونههای اولیه این باتریها 10 میلیمتر در 10 میلیمتر با ضخامت حداکثر 0.5 میلیمتر است و در تصویر پایین نمونهای از آن را میبینید:
کربن 14 به این دلیل انتخاب شده که تابش کوتاه بُردی ساطع میکند که هر ماده جامدی بهسرعت آن را جذب میکند. همچنین برای حفظ ایمنی در الماس –سختترین ماده شناختهشده– نگهداری میشود تا هیچ تشعشع مضری از آن خارج نشود. درکل میتوان این باتری را در محیطهای دشوار آبوهوایی (برای مثال در فضا) یا جاهایی که باتریهای معمولی کار نمیکنند، استفاده کرد.
یکی از کاربردهای چنین باتریها تأمین انرژی فضاپیماهایی مانند وویجر 1 است؛ وویجر 1 سال 1977 پرتاب شد و هنوز، سال 2024، دادهها را به زمین ارسال میکند اما انتظار میرود انرژی این فضاپیما فقط تا سال 2036 دوام بیاورد. بااینحال، اگر وویجر 1 به باتری الماس کربن 14 مجهز میبود، میتوانست یافتههای خود را هزاران سال به زمین بفرستد.
اگر این باتری با موفقیت وارد بازار شود، میتواند تحولی عظیم در تأمین انرژی دستگاههای مختلف ازجمله حوزههای پزشکی و صنعت ایجاد کند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.